Türkiye’nin tapu senedi Lozan

Türkiye’nin tapu senedi Lozan

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin tapu senedi Lozan Barış Antlaşması’nın 99. Yılında, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Edirne Milletvekili, Fahri Hemşehrimiz Lozan kahramanı İsmet İnönü'yü ve şehitlerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum.” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 99. yıl dönümünü yayınladığı bir mesajla kutladı. Lozan Barış Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi ve benzeri görülmemiş bir siyasi zafer olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yayınladığı mesajında şunları söyledi; “Ülkemiz için diplomatik bir zafer olan Lozan Antlaşması, bugün 99 yaşında. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı azim, inanç, cesaret, fedakarlık ve kararlılıkla yürüten yüce Türk milleti, kazandığı bu zaferi Lozan Barış Antlaşması ile taçlandırarak, önemli bir zafer elde etti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de deyimiyle Lozan Antlaşması Türk tarihinde dönüm noktası oldu. Lozan Antlaşması, Türkiye’nin tapu senedidir. Benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseridir. Kimilerine bir şey ifade etmiyor ya da anlamak istemiyor olabilirler. Ancak bizim için Lozan demek Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğini tüm dünyaya kabul ettiren zafer demektir.

Lozan Barış Antlaşması, Edirne için de çok büyük öneme sahiptir. Lozan Antlaşması’nın kahramanı İsmet İnönü ayrıca Edirne’nin ilk milletvekillerindendir. Birinci İnönü ile İkinci İnönü Savaşlarının muzaffer kumandanı, yüzbaşıyken ilk askerlik hayatına Edirne’de başlayan ve Edirne’de dört yıl kalan, Osmanlı’nın her tarafını gezen ve her tarafında savaşan, sonra Atatürk ile beraber omuz omuza yürek yüreğe bu ülkeyi, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni, bağımsız vatan haline getiren, bu milli mücadelede Mustafa Kemal Atatürk’e, “Paşam, Edirne kurtulmadan, vatan kurtuldu demeyiz” diyen İsmet İnönü, Lozan Antlaşması’na Edirne Milletvekili olarak katılmıştır. İsmet Paşa, Lozan’da bugün Edirne’nin en gözde en güzide yeri, kentimizin akciğerleri olan ve Meriç Nehri’nin batısındaki tek Türk toprağı olan Karaağaç’ı, bu antlaşma ile alarak Edirne’ye ve Türkiye Cumhuriyeti’ne hediye etmiş, sözünü de yerine getirmiştir.
Bu duygu ve düşüncelerle Lozan Barış Antlaşması’nın yıl dönümünü kutluyor, başta Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü ile Lozan heyeti üyelerini rahmetle, minnetle ve şükranla yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Bu toprakları bize vatan yapan tüm şehitlerimizin, aziz hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER