16 Milyon TL’lik zimmet davası sonuçlandı

16 Milyon TL’lik zimmet davası sonuçlandı


ETUS ile ilgili 16 Milyon TL’lik zimmet soruşturmasında kovuşturmaya yer yoktur kararı verildiğini açıklayan ETUS Başkanı Hakan Giyik, “ETUS aklandı ama iftira atanlara tazminat davası açıp haklarımızı arayacağız” dedi.

16 Milyon zimmet davası ile ilgili de belgeleri basınla paylaşarak açıklama yapan Giyik;"20 Şubat 2020 tarihinde yine aynı salonda tarafımıza atılan suçla alakalı bir açıklama yapmıştık. Savcılık tarafımıza 16 milyon zimmet davasıyla alakalı soruşturma başlatmıştı. Kooperatifimizin içinden 12 arkadaşımızın şikayeti ve daha sonra 4 arkadaşımız daha katıldı. 16 arkadaşımızın şikayetiyle bu suç duyurusu bu soruşturma başlatıldı. Geldiğimiz noktada mahkeme bilirkişilere gittikten sonra, pandemi de araya girdiği için uzadı ama sonuç tecelli etti. Mahkeme nakit binişlerle alakalı 2014-2019 yılları arasında kararını oy birliğiyle aldığımız genel kurul kararını nakit binişlerde komisyon üyeleri olan komisyon arkadaşlarımız tarafımıza suç duyurusunda bulundu. Mahkeme konusu buydu. Daha sonra savcılık soruşturma başlattı ve vergi müfettişi atandı. Vergi müfettişi de bölgemizdeki vergi denetimcilerini kooperatifimiz binasına göndererek defterlerimize ve gelir gider tablolarımızın incelenmesi sağlandı. Burada genel kuruldan geçirdiğimiz nakit binişlerin nasıl toplandığı, ne kadar toplandığı, nasıl dağıtıldığı, kimlere dağıtıldığı, kayıtları incelendi. Bu incelemeden sonra savcılık bilir kişi atadı. Bilir kişi de aynı şekilde inceleme yaptı. İki üç ay sonra birinci bilir kişiye itiraz olduğu için tekrar bilir kişi atandı. Aynı şekilde detaylı araştırma yapıldı. Şu anda bilirkişi raporları ve vergi dairesi incelemelerinden sonra savcılığın kararı geçen hafta şahsıma tebliğ edildi. Aynı şekilde muhatap olan arkadaşlara da tebligat geldi. Kötü düşüncelerde olan arkadaşlarımızın bilgisi olması açısından bilgi vermek istedik.
Tebligat geldi. 16 milyonluk zimmet davasıyla alakalı savcılık mahkemeye gitmesi ile alakalı kovuşturmaya gerek duymamış. Sadece Vergi Usül Kanununda muhalefetten dava açılmış. 16 arkadaşımız bizlerin itibarını kaçırmak için uğraştılar. Bizlere başkanlık yaptırmamak için uğraştılar. Ama başaramadılar. 4-5 ay önce tekrar adaysız şekilde yine yönetici arkadaşlarla yönetime devam ediyoruz. Cevabımızı vermiş olduk. Resmi cevap geldiği için mutluyuz.

Önceki iddialarında çok saçma şeylerle suçladılar. Arabaların parçaları alınıyor. Faturalarda fiyatlar yazılmıyor, 0099 plakaya alınıyor ama 0020’ye takılıyor. Hayali faturalardan, hayali iddialardan bahsetmişler. Kadoil’den 2 milyon aldılar yönetim cebine koydu kayıtlarda yok. Mazot alıyorlar, para ödemiyorlar bir sürü iddianamede iddiaları vardı. Hepsini savcılık böyle bir şey olmadığına dair karar vermiş. Burası kurumsal bir kooperatif haline geldi. Arabalara alınan parçalar nasıl kayda girmez? Rapor tutuyor arkadaşlar plaka plaka. Fatura gelmeden para çıkmaz hesaplarımızdan. Biz bu kadar cahil insanlar değiliz. Bu kadar basit hatalar yapmayız. 2 milyon parayı Kadoil şirketi bize gönderdiyse elden göndermedi bunu. Hesaba attı. Hesaba giren parayı nasıl cep yapacağız. Faturası kesildi.
SON DAMLASINA KADAR BU TAZMİNATLARIN ARKASINDA DURACAĞIZ


Vergi dairesine savcılığa şikayet ettiklerini söylüyorlar, savcılıkta vergi dairesinden araştırma istedi. Vergi dairesi müfettiş atadı. Her şey evrakla başladı. Bu evraktan sonra vergi dairesi müfettişleri 30 arkadaşımız incelemelerde bulundu. Bu yönetici için çok ağır ithamdır. Bu şekilde güvenmeyerek bu harekete maruz bıraktıkları için şahsım olarak affetmeyeceğim. Ama evrakın sonucunu okuduktan sonra gerekli tazminatlarımızı kimler muhatapsa açacağım. Bizi destekleyen ortaklarla beraber son damlasına kadar bu tazminatların arkasında duracağız. Vergi dairesi incelemede bulunduktan sonra 2014-2019’da eksik beyanname verdiğimiz tespit edildi. O dönemin il başkanı arkadaşlarımıza destek verdi, vergi kaçırdığımızı ima ettiler. 2 bine yakın beyanname vererek bu olayı bertaraf etmiş olduk. Vergi dairesiyle Vergi Usül yasasından faydalanarak anlaşmış olduk. Mahkeme sonucunda Vergi Usül Kanununa muhalefetten dava açıldı. 25 Mart’ta davamız var, o davada da vergi dairesiyle yaptığımız uzlaşmayı koyduğumuzda bu mahkemenin de lehimize sonuçlanacağından eminiz. Avukatlarımız korona olduğu için aramızda yok, sonra daha net bilgi verecektir.

MAHKEMEDEN ÇIKAN SONUÇ:

Mahkemede çıkan sonuç şöyleydi, şahsıma gelen tebligattır; Her ne kadar S.S. 19 No. 'lu Serhad Birlik ETUS Minibüsçüleri, Midibüsçüleri Ve Otobüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeleri olan şüpheliler. Hakan Giyik, Olcay Korkmaz, Ali Şahin, Sezer Turgut, Erol Kılıç, Yunus Kuru, İbrahim Evren, Vadettin Özcan, Murat Çim ve Reşit Ayyıldız ile Denetim Kurulu üyeleri olan şüpheliler; Birol Tanır, Dilaver Babilik, Şerafettin Onaylı ve Bahattin İmamoğlu hakkında zimmet suçundan soruşturma yürütülmüş ise de; dosya arasına ikmal olunan bilgi, belge, kayıt ve bilirkişi raporlarına istinaden nakit binişlerden kaynaklı olarak tahsil edilen 18.404.000,00 TL tutarın ortaklara açıktan dağıtılması nedeni ile Yönetim Kurulu üyeleri ile Denetim Kurulu üyelerinin uhdesinde bir meblağ bulunmadığı ve zimmet suçunu işlediklerine dair somut ve inandırıcı bir delilin dosya kapsamına yansımadığı, yine her ne kadar Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2020/4814 sayılı birleşen soruşturma dosyası kapsamı ile şüpheli olarak isimleri geçen Adem Kurt, Murat Noyan, Osman Hatipler, Rafet Akbakır ve Sefer Demirci hakkında zimmet ve resmi belgede sahtecilik suçlarından soruşturma yürütülmüş ise de; dosya arasına ikmal olunan bilgi, belge, kayıt ve bilirkişi raporlarına istinaden bu şahısların üzerilerine atılı suçları işlediklerine dair herhangi bir somut ve inandırıcı bir delilin dosya kapsamına yansımadığı anlaşılmakla;

Delil yetersizliğinden şüpheliler hakkında Kamu Adına Kovuşturma Yapılmasına Yer olmadığına, Kararın müşteki vekillerine ve ifadeleri alınan şüphelilere tebliğine,
5320 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 16/1. maddesi gereğince karardan bir örneğin karara itiraz süresinin geçmesi veya itirazın reddi halinde soruşturmada görev alan kolluk birimine bildirilmesine,


Kararın, suçtan zarar görene tebliği ile kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde Edirne Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz edebileceğine CMK'nun 172. ve 173. maddeleri uyarınca karar verildi."

ETUS’UN İTİBARINI KAÇIRACAK HAREKETLERDE BULUNAN ARKADAŞLAR CEZASINI ÇEKECEK

Savcılık bizim üzerimizdeki zimmeti bitirmiş. Çok net bir karardır. Davamız 25 Mart’ta onunda lehimize çıkacağından eminiz. Bundan sonra bizim bu şekilde iddialar bulunarak Savcılığa suç duyurusunda bulunan arkadaşlara gerekli tazminat davalarımızı başlatacağız. Bu soğanı doğrayan bilir derler, dışarıda lafla olmuyor. Herkes taşın altına elini sokup öğrenmesi lazım. Biz ETUS Başkanlığı’nı yapmaya devam edeceğiz. Ne kadar zarar verdiyseler onlarında haklarını koruyarak gerekli tazminat davalarını açacağız. Bu davayla alakalı suçlanmamızı kabul etmiyoruz.

Zimmet olayı hırsızlık, haksızlık olayı bu davayla bitmiştir. Belgemiz burada. Zimmet davasında ETUS aklandı. Ama ETUS’un itibarını kaçıracak hareketlerde bulunan arkadaşlar cezasını çekecek. ETUS o dönemde çok zor günler yaşadı. Bize karşı yapılan asılsız iddialarla bizi zor duruma düşürdüler. Kazançlarımızı engellediler. Sokakta gezerken insanların başka bakışları vardı bize. Tazminat haklarımızı kullanacağız" şeklinde ifade etti.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER