Başkan İlhan Dalkıran'dan gündeme yönelik önemli değerlendirmeler

Başkan İlhan Dalkıran'dan gündeme yönelik önemli değerlendirmeler

İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İlhan Dalkıran korona virüs gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Dalkıran yaptığı açıklamada; “2020 yılının mart ayında başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan ve yaklaşık bir yıldır canla başla mücadele ettiğimiz korona (Covid-19) salgın hastalığı ne yazık ki ülkemizi de etkisi altına alarak vatandaşlarımızın sağlık sorunları yaşamalarına, eşlerinden, dostlarından, annelerinden, babalarından kardeşlerinden veya evlatlarından kopmalarına, ekonomik sorunlar yaşamalarına neden olmuştur.
Bu süreçte toplum olarak büyük fedakârlıklarla salgınla mücadele etmeye çalışırken başta sağlık sektöründe çalışanlarımız ve güvenlik güçlerimiz olmak üzere birçok farklı mesleklerde çalışan arkadaşlarımız bu salgından bir an önce kurtulmak için gece gündüz mesai kavramı gözetmeden azami dikkat ve çaba göstermektedirler.
Salgınla mücadele kapsamında Bilim kurulu tavsiye kararları doğrultusunda ilgili Bakanlıklarımız tarafından alınan tedbirler doğrultusunda Esnaf ve sanatkarlarımızdan bazı meslek grupları işyerlerini kapatarak faaliyetlerine uzun bir süre ara vermek zorunda kaldılar. Bazı meslekler ise vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere ilgili bakanlıklarımız tarafında belirlenen kurallara uymak koşuluyla bir taraftan kendi sağlıklarını ve ailelerinin sağlıklarını korumaya çalışırken bir taraftan da vatandaşlarımıza kısmi hizmet vermeye gayret etmişlerdir.
Dolayısı ile salgınla mücadelede vatandaşlarımıza büyük görevler düşerken ülke ekonomisinin bel kemiği olan Esnaf ve Sanatkarlarımız sürece maddi manevi fedakarlıkta bulunarak büyük bir katkı sağlamışlardır. Tüm halkımız salgının bir an önce bitmesini temenni ederken, tek geçim kaynağı işyerleri olan tamamen kapalı esnaflarımız ise dükkanlarının açılacağı günü dört gözle beklemektedir.
Edirne merkezinde görülmeye devam eden korona virüs vakalarına mutasyonlu virüsün de eklenmesiyle beraber ne yazık ki artışın olduğu gözlenmektedir. Ayrıca İpsala ilçemizde de görülmeye başlayan mutasyonlu virüs sebebiyle, ilçemizde vakaya rastlanan bazı köylerimizde, mahallelerimizde, apartmanlarımızda ve konutlarda karantina uygulamaları, semt pazarlarına geçici süre ara verilmesi gibi uygulamalar yapılmak sureti ile vakalar kontrol altında tutulmaya çalışıyor. Alınan tedbirler sonucunda vaka sayılarında düşüş başlamıştır. Tedbirler devam edecek ve inşallah hep beraber virüs belasından en kısa sürede kurtularak normal hayatımıza geri döneceğiz. Bu süreçte alınan tedbirler sayesinde vakaların artış hızının düşürülmesi ve tamamen bitmesi için büyük çaba sarf eden canla başla çalışan İpsala ilçe kaymakamımız sayın Ekrem GÜNGÖR’e, İpsala belediye Başkanımız sayın Abdullah Naci ÜNSAL’a, sağlık çalışanlarımıza, emniyet güçlerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. ALLAH yardımcıları olsun.

Bu süreçte Esnaf ve Sanatkarlarımızın yaşadığı sıkıntıları beraberce aşabilmek için ve bu yükün altından hep birlikte kalkabilmek için ilgili bakanlıklarımızın, Halkbankası Genel Müdürlüğümüzün ve Merkez birliğimizin almış olduğu kararlar doğrultusunda;
1-) 2020 Yılı içerisinde Ülke genelinde ve ilçemizde Esnaf ve sanatkarlarımıza kredi kefalet kooperatifleri ile birlikte, Türkiye Halkbankası kaynaklarından üst limiti 25.000 TL.na kadar olmak koşulu ile 2020 yılı içinde Esnaf Destek kredisi kullandırımı gerçekleştirildi.
2-) 2020 Yılı içerisinde Nisan, Mayıs, Haziran aylarına denk gelen taksitler ve takip eden taksitler faizsiz olarak ertelendi.

3-)2020 yılı Temmuz, Ağustos, Eylül denk gelen taksitler diğer taksitlere ilave edilmek suretiyle ertelendi.
4-) 2020 yılı Kasım, Aralık aylarına denk taksitleri ertelemeye dahil edildi,
5-) 2021 Yılı içerisinde 1 OCAK 2021 tarihleri ve 30 Haziran 2021 Tarihleri arasında kooperatifimize ödemesi olan Esnaf ve Sanatkarlarımız dilerse taksitlerini erteleme imkanı verildi.
6-) 2021 yılı içinde basit usulde vergi mükellefi olan esnaf ve sanatkarlarımıza karşılıksız 3 ay süreli olmak üzere 1000 TL’si nakdi gelir kaybı ve kira desteği sağlandı,
7-) 2.000 TL’den 40.000 TL. kadar bir önceki yıla göre Ciro kaybının %3’ü kadar ciro kaybı desteği imkanı verilmiştir.
Kabine toplantısından sonra yapılan açıklamalara göre;
İllerimizi, Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecinin başlatılacağını,
Halen uzaktan eğitimle faaliyetlerine devam eden öğrencilerimizin durumunun, illerimizdeki vaka sayısına göre değerlendirileceğini,
Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritasının önümüzdeki günlerde açıklanacağını,
Hafta sonu uygulamasından başlayarak sokağa çıkma sınırlamasının illerde vaka, aşılama ve diğer kriterlere göre aşamalı şekilde kaldırılacağını duyurulmuştur.
Çok değerli İpsala halkımız, Esnaf ve Sanatkarlarımız yaşadığımız bu zorlu süreci hep beraber aşabilmek için sevdiklerimizle güzel günler yaşayabilmemiz için alınan tedbirlere vatandaş olarak uymamız ciddi önem arz etmektedir. Alacağımız tedbirler TEMİZLİK, MASKE, MESAFE, HİJYEN kurallarına uyarak biraz daha sabır diyoruz. Nu sayede İlimizde ve ilçelerimizde vaka sayılarında gerçekleşecek olan düşüşle beraber Esnaf ve Sanatkarlarımızın işyerleri açılacaktır ve yine hayatımıza mutlu bir şekilde devam edeceğimize olan inancımla Tüm halkımıza ve Esnaf ve Sanatkarlarımıza yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerimizle beraber saygılarımızı sunuyoruz.”dedi.

YORUM EKLE