“Buğday fiyatları, beklentileri karşılamadı”

“Buğday fiyatları, beklentileri karşılamadı”

SOL Parti, kısa bir süre önce açıklanan buğday fiyatlarını değerlendirdi.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi,
“AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Kızılcahamam Toplantısı’nda buğday ve arpanın alım fiyatını duyurdu.

Erdoğan, "Sert ekmeklik buğday 6 bin 50 lira (6,05) alım, bin lira prim bedeli olmak üzere toplam 7 bin 50 (7,05) lira ödeme yapılacak" dedi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) arpa alım fiyatı da ton başına 5 bin 500 lira oldu. 500 lira prim bedeli ile 6 bin lira olarak açıklandı.
Ancak hepimizin bildiği gibi 1 liralık destek alabilmemiz için malımızı 1 Eylül’e kadar ofise vermemiz gerek, ofise vermiyorsanız destek alamıyorsunuz. Ayrıca ofis buğday paralarını ve desteklemeleri ne zaman ödeyeceği de belli değil, doğal olarak borçlu olan üreticide peşin para almak için buğdayını daha düşük fiyata tüccara satmak zorunda kalacak.

Dolayısıyla Erdoğan’ın açıkladığı fiyat ile çiftçinin maliyetini dahi karşılanamamıştır. Açıklanan bu fiyat son mazot zamları ve gelmesi beklenen zamlar dikkate alınarak yapılmış bir fiyatlandırma değildir. Geçtiğimiz yıla göre fiyat 2,8 kat artırılmış gibi görünüyor ancak girdi maliyeti bunun çok daha üzerinde arttı. (Gübre %450, Mazot %330, Tarım ilaçları %500, Tohum %220) Buğday üretiminde maliyet hesaplarında arazi kirası, işçilik, akaryakıt, gübre, tohum, ilaç gibi girdilerin fiyatı ile hasat ve nakliye giderleri dikkate alınarak, alınacak verim üzerine, çiftçi kârı da eklenerek olması gereken taban fiyat belirlenmesi gerekiyor. Bu fiyat bugün için dokuz liradan aşağıya olamaz.
Açıklanan fiyat maliyetin altındadır
Açıklanan rakam çiftçinin bir yıl boyunca geçinebileceği bir kârı vermiyor. Açıklanan bu fiyat, tarlasını borç ile eken çiftçinin borcunu ödeyip yeniden ekim yapmasını zor hale getirmiştir. Açıklanan bu fiyat gelecek yıl ekim yapma kararını teşvik edecek bir fiyat da değildir. Önümüzdeki dönemde hem kuraklık hem de küresel piyasalardaki artış nedeniyle ekmek fiyatları da durdurulamayacaktır.
AKP – MHP iktidarı, uyguladığı politikalar ile üreticiyi üretemez hale getirmiştir. Hazine bakanının açıkladığı gibi; "Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar”
AKP – MHP iktidarı bu yıl artan girdi fiyatlarını hesaba katmadan belirlediği buğday taban fiyatı çiftçiyi büyük oranda sefalete sürükleyecektir. Önümüzdeki yıl tarımdan koparıp, tarım arazilerinin boş kalmasına neden olaraktır. Buğday üreticisinin toprağına tefeci ve bankaların el koymasına yol açacaktır.
Bu sistem, bu politikalar kabul edilemez!
Yapılması gereken bellidir. Emeği ile geçinen toplum kesimleri olarak ürettiğimiz in karşılığını alabilmek için örgütlenmeliyiz. Sokaklarda meydanlarda gerçekleri ve taleplerimizi haykırmalıyız.
Yaşasın örgütlü mücadelemiz…
Üreten biz yönetende biz olacağız.”
SOL Parti İl Örgütü adına
Fevzi Genç

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER