Çeltik tarlalarını dolu vurdu, çiftçiler mağdur oldu

Geçtiğimiz hafta İpsala bölgesinin vuran dolunun çeltiklere zarar verdiği öğrenildi. İpsalalı çeltik üreticilerinden İsmail Boz yaptığı açıklama da, İpsala’da çeltik arazilerine yağan dolunun %20 ile %40 oranında zarar verdiğini söyledi.

Çeltik tarlalarını dolu vurdu, çiftçiler mağdur oldu

BOZ: DOLU’DAN SONRA TARSİM VURUYOR !!

Boz şunları kaydetti: “Geçtiğimiz günlerde bölgemize yağan dolu, çeltiklerde büyük zararlar verdi. İpsala Gümrüğü mevkiinde bulunan yaklaşık 8 ila 10 bin dekar çeltik tarlasına zarar verdiğini saptadık. Bu bölgede kimi yerde %20 kimi yerlerde %40’a varan zararımız var. Aynı şekilde Paşaköy’de de yaklaşık 3 bin dekar alanda %20-25 oranında zararımız vardır. Ürünlerimizin bir kısmı sigortalı fakat Tarsim eksperlerini çağırıp zararımız için tespitte bulunmalarını istediğimizde, bizlere o kadar zarar yok diyerek bizi geçiştirdiler ve hastalık var diyerek, yanlış yönlendirip çiftçilere mantar ilaçlarını attırıp masraf yaptırıyorlar. Aslında dolu düşen yerlerde bunlar var, o anda dolu yağdığında ürünler çiçek döneminde olduğu için denk gelenleri kırmış ve ürünlerin diplerine düşen dolular ürünü şok etkisi yapıp kurumalar olmuştur, bunlar dolu zararıdır. Örnek, hamile bir kadının karnındaki bebeğin herhangi bir darbeden dolayı hasar alması gibi. Özellikle TARSİM eksperlerinden şikayetçiyiz, ürünlerde gün geçtikçe daha çok zararlar ortaya çıkmakta ve eksperler kimi içi %3 kimi için %5 zarar var diyerekten dosyayı kapatıyor ya da harmanda yine geleceğiz diyerek gidiyorlar. Biz harmanda az ürün alınca kimi kime şikayet edip kendimizi nasıl anlatacağız ? Neden sigortanı 700 Kg’dan yaptın niçin 800 Kg’dan yaptırdın 1000 Kg’dan da yaptırana neden 1000 Kg’dan yaptırdın ? Ekerken kimse kaç Kg ürün alacağını bilemez bu konuda çiftçilere yardımcı olunması gerekir. Önemli olan kaç Kg yaptırdığından önce % kaç kg zararı var olduğunu tespit etmektir. Nasıl ki 1.000 Ton yaptırana senin yerin 1000 ton vermez 800 kg verir deyip 800 Kg üzerinden ödeme yapılıp diğer 200 Kg sigorta pirimi geri ödeniyorsa 700 Kg üzerinden yaptığında eğer yeri 800 Kg veriyorsa onu da 800 Kg ödeme yapıp 100 Kg pirim alınmalıdır. Topçu konağı mevkiinde ki yaklaşık 500 dekar alanda zararı olduğunu fakat sigorta yaptırmadığını söyleyen çeltik üreticisi Menderes Şenkol kendi tarlalarında da % 30 oranında zarar olduğunu belirtti. Aynı bölgede çeltik eken ve kendi tarlasının da zarar gördüğünü söyleyen Yaşar Makine Çeltik Fabrikası sahibi Yusuf Polatcan da zararının tespiti için sigortacıları çağırdığını söyledi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Metin Tunç
Metin Tunç - 3 yıl Önce

Tüm ürünler için geçerli bır uygulamadan soz edecegim. Sigorta yaptırdıktan sonra takip eden günlerde acentenize "verim tespiti "talebinde bulunun. Ürününüz verim tespit dönemine geldiğinde Eksper gelip, verim tespiti yapacak, üründe hasar olsa dahi eksperin raporunda geçerli kilogram üzerinden işlem yapılacak. Kimse size neden 700 veya 1000 kg yaptın demeyeceğim.
Hasar tespit için gelen eksperin vermiş oldugu orana itiraz hakkınız var, eğer beklediğiniz oranda hasar tespit edilmediyse itiraz edersiniz başka bır ekip gelir ve hasar tespiti yapar. İkna olmasanız bır kez daha itirazda bulunabilirsiniz.
Lütfen acentenizden almış olduğunuz policeyi dikkatlice okuyunuz.
Geçmiş olsun.

SIRADAKİ HABER