Depolar çeltik dolu, pirinç ithalatı devam ediyor

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu üreticinin çeltiğini henüz satmamışken, gümrük vergilerini sıfırlayarak yabancı ülkelerden pirinç ithal edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Depolar çeltik dolu, pirinç ithalatı devam ediyor

2020 yılı Ocak ayında 5 bin 422 ton pirinç ithalatı yapılmışken bu yıl Ocak ayında yaklaşık yüzde 800 artarak 48 bin 628 ton olarak gerçekleştiğini söyleyen Doç. Dr. Gaytancıoğlu “Yabancı ülkelerin çiftçisi kazanacaksa, bizim çiftçimiz nasıl ayakta kalacak?” diye sordu.

Konuya ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda yerinden söz alarak bir konuşma da yapan CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ithalatın çiftçiyi üretimden kopardığını tüketiciye ise hiçbir yarar sağlamadığını belirterek şu açıklamada bulundu: “Türkiye pirinçte kendi kendine yeterli bir ülke olabilecekken AKP'nin uyguladığı üretici ve üretimden yana olmayan politikalar nedeniyle maalesef net ithalatçı bir ülke konumuna gelmiştir. 2000'li yılların ortasından beri üreticilerin büyük yatırımları ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği yerli çeşitler sayesinde Türkiye ciddi üretici ülkelerden biri hâline gelmişti. Ancak AKP'nin bunları görmezden gelerek ithalata yönelmesi ve sürekli gümrük vergilerini sıfırlaması ithal pirinçlerin piyasadaki varlığını artırdı.

Gümrük vergilerinin sıfırlanması üreticiyi olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Hasat zamanı 4.200 liraya satılan çeltik AKP Hükûmetinin pirinçteki gümrük vergilerini sıfırlamasıyla 3.500 liraya bile alıcı bulamıyor. Marketteki pirinç fiyatlarının da düşmediği göz önüne alınırsa gümrük vergilerinin düşürülmesi sadece ithalatçıya ve ithal edilen ülke çiftçilerine yarıyor.”



 

YORUM EKLE
YORUMLAR
FINDIKKIRAN
FINDIKKIRAN - 3 yıl Önce

DEPODA TUTUYORLAR Kİ PATATES GİBİ PAHALANSIN.PATATES OLDUNUZ MU ŞİNCİK.....

SIRADAKİ HABER