İlhan Dalkıran, net konuştu; hizmete devam mesajı verdi

Değerli Gazete Saros okurları, sizlerin desteğiyle bölgemiz iş ve ekonomi dünyasının sesi olmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede, bu sayımızda da İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Dalkıran’ı gazetemize konuk ettik. Sözü çok fazla uzatmadan, iki önemli kurumun Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı halen sürdürmekte olan İlhan Dalkıran’a bırakıyoruz.

İlhan Dalkıran, net konuştu; hizmete devam mesajı verdi

Sayın başkan, öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz ?

Öncelikle, esnafımızın sesi olmamızda bizlere yardımcı olduğunuz için Gazete Saros ekibinizi kutluyorum. 1969 yılında İpsala’da dünyaya geldim. Evli ve iki çocuk babasıyım. 35 yıldan bu yana ilçemizde esnaflık faaliyetlerimi sürdürüyorum. 16 yıldır Esnaf Odası Başkanlığı ve yaklaşık 13 yıldır da Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanlığı görevlerini yürütmekteyim. İpsala ilçemiz, köylerimiz ve beldelerimizde faaliyet göstermekte olan esnaf ve sanatkarlarımızı temsil etmekten büyük mutluluk ve onur duymaktayım.

İpsala ilçemizde esnaflık faaliyetleriyle ilgili neler söylemek istersiniz ?

İpsala’da esnaflık zordur. Özveri ister, çünkü arz-talep dengesinin olmadığı bir yerde ticaretten bahsetmek pek mümkün değildir. Ticaretimizin gelişmesi için başta nüfus artışını nasıl sağlarız, bunu analiz etmemiz gerekir. Esnaf ve sanatkarlarımız ilçemizde büyük bir özveriyle mücadele etmektedirler. Büyük yerlerde çoğu kişi harmanda ödemenin ne olduğunu bile bilmez. Ancak küçük yerde tanıdık olmak ve ahbap çavuş ilişkisi kurmak gerekir, bu da ticarette zaaf yaratır. Böylece esnaf ve sanatkara görev düşer. Bu yüzden ilçe halkı olarak alışverişlerimizi yerli esnaftan yaparak, İpsala esnaflarına sahip çıkmalıyız. İlçemizde modern tarım aletleri imalatı yapan sanatkarlarımız yapmış oldukları modern tarım aletlerini ülkemizin farklı noktalarına satış yapmaktadır. Bu da bizim için gurur kaynağıdır.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri, esnaf ve sanatkarlara ne tür hizmetler vermektedir ?

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri, bölgelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlarımızın ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak ve gelişen teknolojiye ayak uydurabilmelerini, iş hacmini büyültmeyi hedefleyen esnaf ve sanatkarlarımızın iş yeri edinmeleri, makine, teçhizat temin etmelerini sağlamak üzere gerekli finansal desteği karşılamak üzere ve devletin süspanse ederek yüzde 50 faiz indirimli kredi desteklerini, Türkiye Halk Bankası kaynaklarından gerekli maddi desteği sağlamaktadır. İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatifi olarak, Halk Bankası şubemiz kaynaklarından ilçe esnaflarımıza yaklaşık 31.5 Milyon TL, yüzde 50 faiz indirimli olmak kaydıyla, destek sağlamış durumdayız. İnşallah desteklerimizi vermeye her geçen gün devam edeceğiz.

Pandemi dönemi ve öncesinde esnaf ve sanatkarlara ne tür hizmetler verdiniz ? İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın çalışmalarından biraz bahseder misiniz ?
İpsala esnaf sanatkarlarımıza yönelik; Çalışmalarımızı Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ve Edirne Esnaf Odaları Birliği ile koordineli olarak yürüttük ve gelen genelgeler ve talimatlara bağlı kalmak koşulu ile sicil kayıtlarına önem gösterdik, kayıt dışı esnaf ve sanatkarlarımızı kayıt altına aldık, artan maliyetler karşısında fiyat tarifelerini sürekli güncel tuttuk, yaz dönemi ve kış dönemi açma kapama saatleri konusunda yerel yönetimlerden gerekli saat uygulaması kararlarını aldık, basit usulde muhasebe sistemini vergi dairelerine entegre ederek, muhasebe sistemini daha etkin bir hale getirdik, bu sayede esnafın muhasebe sisteminden daha etkin faydalanmasını sağladık. Otomasyon sistemi sayesinde aktif olmayan kapanan esnaf ve sanatkarlarımızın kayıtlarını güncelledik ve aktif olan işyerlerinin meslek guruplarına göre kayıt altına alınmaları sağlandı. Bilhassa pandemi döneminden en çok olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlarımızla ilgili olarak alınan kararlar ve uyulması gereken kurallarla ilgili olarak sürekli bilgilendirme amaçlı olarak mesaj, posta, sosyal medya, basın, telefon yolu ile yeni kanunlar esnaf destek paketleri gibi tüm konularda yardımcı olduk. SGK ile ilgili konularda sürekli yol gösterici olduk, yine tüm kurum ve kuruluşlarla sürekli irtibat halinde olarak çıkan kanunlar, uygulamalar hakkında bilgilendirmeler yaptık.

2020 yılında başlayan salgın döneminde kapanan ve yeni açılan işyerleri var mıdır ?

Salgın döneminden tüm dünya olumsuz etkilenirken esnaf ve sanatkarlarımız bu salgından en çok etkilenen kesim olmuştur. Ancak ilçemizde pandeminin en etkin olduğu Mart 2020 dönemi ile Mart 2021 dönemleri arasında resmi rakamlara göre 71 yeni iş yeri açılmış 38 adet iş yeri de kapanmıştır. İş yerlerinin sayısının artış göstermiş olması bizler için sevindiricidir.
Son dönemde özellikle Bayrambey Mahallesi, Enez Caddesi üzerinde epey bir iş yeri açıldı. Bu yeni açılan iş yerleriyle beraber ilçemiz, sizce restaurant alanında bir çekim merkezi olabilir mi ?
İlçemizde meslek yüksek okulunun açılması ve yeni sanayi sitesinin hayata geçmesi, devlet hastanesinin yenilenmesi, yeni yapılaşmanın hız kazanmış olması, yerel yönetimlerinde katkılarıyla ilçemizde fiziki bir değişim hissedilmektedir. Bu değişim yoğunluğu bahsettiğiniz üzere Bayrambey Mahallesi’ndedir. Dolayısı ile bu değişim Dörtyol mevkii ile çarşı merkezi arasında yaşanmaktadır. Sonuç olarak, ülkemizin ikinci büyük gümrük kapısına sahip olmamızı da buna eklediğimizde yeni açılan işyerlerimizin kalitesi, modernize edilmiş olması, çeşitlilik ve rekabet ortamının oluşması, işyerlerimizi bir üst seviyeye taşıyacaktır. Bu durum bizim için gurur kaynağıdır. Yeni açılan iş yerlerine sahip çıkma anlayışı, önce İpsala halkından başlamalıdır. Sahip çıkmakla beraber ticaretin olmazsa olmazlarından reklam ve tanıtım araçlarını da çok etkin olarak kullanmalıyız. Gerek sosyal medya, basın, broşür, e-ticaret, online sistem reklam kuruluşları ile işyerlerinin tanıtımı profesyonel olarak kullandığımızda markalaşma kendiliğinden gelecektir.
İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kazandırmayı planladığınız hizmet binası hakkında bilgi verir misiniz ?

Odamız yaklaşık 50 yıl önce o günkü zor olan ekonomik ve sosyal koşullar altında dönemin esnaf ve sanatkarlarının çabası, maddi manevi fedakarlıkları ile esnaf derneği adı altında kurulmuş ve bu günlere gelmiştir. Kurulmasında ve kurulduktan sonra ayakta kalmasına emeği geçen tüm yöneticilerimizden aramızdan ayrılanları şükranla anıyorum ve hayatta olanlara da yanlış hatırlamıyorsam kurucu üyelerden bir tek Hakkı Güçlü amcamız hayatta, ona da Allah’tan uzun ömürler diliyorum.

Göreve geldiğimiz günden beri hedeflediğimiz, esnaf odamızın kendine ait bir hizmet binasına sahip olması ve kiracılıktan kurtularak esnafımıza yakışan modern bir hizmet binası ile hizmetlerimizin kalitesini yükseltmekti. Kolları sıvadık ve bunu hayata geçirmek için kararımızı vermiştik fakat bu o kadar kolay olmadı. Amaçladığımız hizmet binası için arsa edinmek ve ona bina yapmak gerekiyordu. Şu an binamızın yapıldığı arsayı odamıza almayı, Allah 2011 yılında nasip etti. Artık işe bir yerden başlamıştık. Bundan sonra tasarrufa azami özen göstererek, 2020 yılında arsamıza müteahhitle anlaşmak suretiyle inşaat çalışmalarına başladık. Binamızın yapımında sona gelindi. Taşınmamıza ise sayılı günler kaldı. Esnafımıza şimdiden hayırlı olsun. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Binamız 3 katlıdır, giriş katı ve bodrum katı esnaf ve sanatkarlarımıza aittir. Toplam kullanım alanımız ise 400 metrekaredir.
Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütmekte olduğunuz kurumlarda, ileride seçim olduğunda tekrar göreve talip olacak mısınız?

İpsala esnaf teşkilatlarının yönetim kurulu başkanlığı görevlerine halen devam ediyorum ve bu görev benim için çok büyük bir onurdur, çok büyük bir gururdur. Öncelikle bunun böyle bilinmesini istiyorum. Çok değerli yönetim kurulu arkadaşlarımla birlikte ilçe merkezimizde, beldelerimizde ve köylerimizde hizmet vermeye büyük bir özveri ve hassasiyetle gayret gösteriyoruz.
Dolayısı ile sağlığımız el verdiği sürece, Allah’ın izniyle zamanı geldiğinde, esnaf teşkilatımızın onayını alarak, onurlu görev olan esnaf teşkilatlarımızın başkanlık görevlerine yönetim kurulu arkadaşlarımla beraber durmadan yorulmadan her zaman talip olup, esnaf ve sanatkarlarımızın temsilcisi ve sesi olmaya devam edeceğiz.

İpsala halkına başta sağlık ve sıhhat, mutluluk dilerken, alışverişlerini yerel esnaftan yapmaları konusunda hatırlatmada bulunmak istiyorum. İpsala esnaf ve sanatkarlarımıza hayırlı işler, bol bereketli kazançlar diliyorum. Allah yardımcımız olsun diyorum.

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2021, 19:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER