Kahveciler Odası Başkanı, yaşanan mağduriyeti anlattı

Kahveciler Odası Başkanı, yaşanan mağduriyeti anlattı

Edirne Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Hakan Gönay, çay ocaklarına bir pencere açılıp buradan karton bardaklar ile çay satılmasına izin verilmesini talep etti.
Gönay, Birçok esnafın eve ekmek götüremediğini söyledi.


20 Kasım’da yeniden kapatılan kıraathanelerin herhangi bir planlama yapılmadan kapatıldığını ifade eden Edirne Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Hakan Gönay; “Kapanmasına biz karşı değiliz. Kapanırken herhangi bir ekonomik yardım veya bir program dahilinde kapanmadı bizim mekanlarımız. Esnafımız çok mağdur durumda kaldı. Önünü göremiyor. Şimdi bir karamsarlık var. Bir beklentimizde kalmadı. Umutsuzuz, en azından bizim iş yerlerimizi çay ocağı gibi bir pencere açılıp, buna yaşam penceresi diyelim buna, esnafa karton bardakla hizmet verilebilir. En azından yardım verilemiyorsa, esnafa yaşam penceresi açalım ekonomik olarak evine bir ekmek götürsün” dedi.
Bu ikinci kapanmanın da en az 5 ay süreceğini düşündüklerini belirten Gönay; “Bizim esnafımız önceden 2 buçuk ay kapalıydık, şu an ki kapanış süresini 5 ay gibi düşünüyoruz biz. Yani yılın 7 ayı kapalı bir mekanda insanların ne gibi bir beklentisi olabilir ki insanların. İnsanlar tamamen karamsar. Evine ekmek götüremez durumda. Devlet bu işe nakdi yardım mutlak yapması lazım. Küçük esnafımıza el atması lazım bizim beklentimiz devletimizden, nasıl işin sağlık yönünü düşündüyse ekonomi yönünü de düşünüp esnafımıza nakdi yardımda bulunması lazım. Kirası olan iş yerlerimiz var. Borcu olan arkadaşlarımız var. Bunlara yapılandırma geldi Aralık ayının 31’ne kadar. Önünü göremediği için bunlara da program yapıp, yapılandırmaya gidemiyor, nasıl yapacak adamın cebinde ekmek parası yok nasıl yapılandırma olacak” şeklinde ifade etti.


YAŞAM PENCERESİ ŞART

Kıraathane işletmelerine yaşam penceresi adı altında cam açılmasına izin verilmesi gerektiğine dikkat çeken Gönay; “Yaşam penceresi; çay ocağı gibi çalışmalı mekanlar. Sadece ön taraftan bir pencere açılıp esnafa servis karton bardakla yapılması lazım tek kullanımlık bardaklarla yapılmalı. İçerideki masa sandalye ambalajlanıp içeriye müşteri kesinlikle almamak kaydıyla. Bu şeklide düşünülebilir. Gel al yapılabilir veya esnaf çay ocağı gibi esnafa da götürebilir. Bizim yapamadığımız işi şu anda çiğ köfteciler, börekçiler yapıyor vatandaş bunlardan hizmet alıyor. Zaten bu hizmet veriliyor. Bizim istediğimiz bizim alanımız ne; çay satmak bizim bildiğimiz işi biz yapalım. Böyle bir uygulama olursa Edirne içinde olabilir Türkiye geneli içinde olabilir. Böyle durumda biz yardım istemiyoruz biz kendi ekmeğimizi çıkarırız. Biz çalışmak istiyoruz. Mesele evine ekmek götürme meselesi. Sağlık çok önemli, sağlıklı kalalım ama bu işi kontrollü yapabiliriz” dedi.

CEBİMİZ BOŞ, YAPILANDIRMAYI NASIL YAPALIM

Cebi boş olan esnaf nasıl yapılandırma yapsın diyen Gönay; “Edirne’de şu anda 284 tane kahveci esnafı var. 66 tane çay ocağımız var. Çay ocakları şu anda faaliyette zaten. Bir kısmı kapalı alanlarda kaldığı için zaten kapalı. 284 esnafımız da çok mağdur. Biz bir önceki borçları zaten henüz aldığımız kredi ile kapattık fakat cebimiz boş kaldı. Biz bunun kapanacağını biliyoruz ama daha kapsamlı bir kapama olsaydı en azından daha erken atlatılabilirdi. Fakat peyder pey olduğu için biraz uzayacak eğer böyle bir uygulama gelmezse bizim esnafımızın duru vahim” şeklinde açıkladı.

Kaynak: Edirne Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2020, 18:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER