Keşan TSO, 8 Mart’ı unutmadı

Keşan TSO, 8 Mart’ı unutmadı

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir webinar programı gerçekleştirdi.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sevtap Engin’in Moderatörlüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel, alanında uzman kişilerin konuk olduğu ve Keşan TSO Kadın Girişimciler İcra Komitesi Üyeleri ve oda üyelerinin katıldığı bir webinar programı düzenlendi.
Program, Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi ve programın moderatörlüğünü üstlenen Sevtap Engin’in açılış konuşmasıyla başladı. Engin, ‘’Kadın veya erkek olarak yaratılan insanoğlu cinsiyetini seçerek doğma hakkına sahip değil. Bu sebeple erkek veya kadın olarak doğmuş olmanın bir diğerine üstünlük hakkı vermeyeceği de açık. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Bütün kadınlarımızın bu gününü kutluyorum. İşte, meslekte, siyasette, ekonomide, sosyal alanda eşitliğin ger­çekleşmesini diliyorum. Şiddetin olmadığı, kadına tacizin olmadığı bir Türkiye diliyorum.’’ Dedi.
Dört ayrı konudan oluşan programın ilk konuğu TBMM KEFEK Başkanı ve Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal oldu. Siyasette Kadının Yeri - Kadın Erkek Fırsat Eşitliği konusunda Keşanlı hemşehrileriyle buluşan Aksal sözlerine 8 Mart Dünya Kadınlar gününün önemine değinerek, bu günün çok ciddi mücadelelerle kazanıldığı ve bu mücadelede ebediyete intikal etmiş olan bütün kadınları rahmetle anarak başladı. Kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği ilk yıl Edirne’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir kadın Milletvekili gönderdiğini gururla belirten Aksal, kendisinin kadın olarak Edirne’den beşinci Milletvekili olduğunu söyledi.
“Şiddete Uğrayan Kadın Bireysel Olarak Başvuru Yapabilir’’

Temmuz ayından itibaren Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanlığını yaptığını belirten Aksal, KEFEK hakkında kadınlara bilgi verdi. Geniş yetkilerle donatılmış ve 2009 yılında kanunla kurulan bir komisyon olduğunu belirterek Kadın Haklarının korunması ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliğinin sağlanması alanında çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Şiddete uğrayan kadınların bireysel olarak başvuru yapabileceğinin altını çizen Aksal, başvuruların Bakanlıklar düzeyinde hukuki olarak takiplerinin yapıldığını söyledi.
“Kadına Karşı Şiddet Bir İnsanlık Suçudur’’

Şiddetin bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de çözülmesi gereken bir sorun olduğunu söyleyen Aksal, ‘’Kadına karşı şiddet bir insanlık suçudur. 6284 Sayılı Kanun aile içi şiddeti ve kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik bir kanun. Kanunun gerçek hayatta uygulamada maalesef aksaklıklar var. Bu aksaklıkların giderilmesi için inanılmaz bir çaba sarf ediyoruz. Bu çabalarımızı da artırarak devam edeceğiz. Topyekün bir mücadeleyle kadına karşı şiddet konusunda ciddi bir mücadele veriyoruz. Beş Bakanlığımız ve Diyanet İşleri Başkanlığımızla birlikte eylem planlarımız var. İçişleri Bakanlığı’mızın KADES uygulaması var. Tüm kadınlarımızın bu uygulamayı telefonlarına indirmelerini istiyorum. Gönül ister ki hiçbir kadın şiddete uğramasın ve hiçbir kadının bu uygulamaya ihtiyacı kalmasın. Yine Adalet Bakanlığı’mızın ve Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’mızın bu konuda ciddi yaptırımları var. Cumhurbaşkanı’mızın açıkladığı yeni insan hakları eylem planımız var. Bu eylem planında ısrarlı takibi ceza kanununa ayrı bir suç olarak koydurmak için çalışıyoruz. Eski eşin uyguladığı şiddette ağırlaştırılmış sebep olarak sayılacak inşallah. Biz kadına karşı şiddeti önlemek için şiddet gören tek bir kadın kalmayana kadar çalışmaya devam edeceğiz’’ Dedi.
“Kadınlarımız Biz Varız Demeli’’

Kadın Kooperatiflerine değinerek sözlerine devam eden Aksal, Ticaret Bakanlığı’nın, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ve Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Kadın Kooperatifleriyle ilgili ciddi destekleri olduğunu ifade etti. Ülkede ortaklık kültürünün gelişmediğini söyleyen Aksal, kurulan Kadın Kooperatiflerinde bu anlamda başarılı örneklerin olduğunu söyledi. Keşan Belediyesi ve Keşan TSO ortaklığında bir Kadın Kooperatifi kurma çalışmaları olduğunu belirten Aksal, ‘’Kadınlarımız biz varız demeli. Edirne Milletvekili olarak Ankara’da her türlü desteği vermeye hazırım. Kooperatiflerimiz aracılığıyla kadınlarımızı maddi olarak iyi noktalara taşırsak siyasette de daha çok kadın göreceğimize inanıyorum’’ Dedi.
Webinarın ilk bölümünde söz alan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı da Edirne Milletvekili Dr. Aksal’a tecrübe ve deneyimlerini paylaştığı için teşekkürlerini sunarak ‘’Her ortamda her platformda dile getiriyorum. Biz Keşan’da çok şanslıyız. Kadın istihdamında ve kadın girişimciliğinde bölge olarak Türkiye’nin çok üstünde yer alıyoruz. Bu da bizim erkekler olarak gerçekten şanslı olduğumuzu gösteriyor. Çünkü kadının elinin değdiği her iş güzelleşiyor. Katıldığınız için bizi mutlu ettiniz. Odam ve şahsım adına çok teşekkür ederim. Tüm Kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum’’ Dedi.
Karşılıklı iyi dilek, temenni ve görüş alışverişinden sonra Keşan TSO 8 Mart Kadınlar Günü webinar programının ilk bölümü sona erdi.

Keşan TSO’nun Kadınlar günü programının ikinci ayağı saat 14.00’da CIFAL İstanbul UNITAR Direktörü Ahmet Aydemir’in ‘’Sürdürülebilir Kalkınmada Kadınların Rolü’’ sunumuyla başladı.
Türkiye ekonomisinde kadınların rolüne değinilen sunumda kadınların çevrenin korunması ve sosyal ekonomik gelişimlerde ciddi rol oynadıkları, doğal kaynaklara erişimlerinin erkeklere göre daha az olsa da kaynakların korunması, enerjinin alınması konularında hem tüketici hem de eğitici olarak çok daha bilinçli anahtar rollere sahip olduğunun altı çizildi. Özellikle kırsal bölgelerde tarım alanında çalışan kadınların ülkenin gıda güvenliğine önemli ölçüde katkıları olduğu belirtilirken, tüm alanlarda kadınların tam katılım sağlanmadan sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirmenin mümkün olmadığı ifade edildi.

Sürdürülebilir kalkınmada cinsiyet eşitliğinin önemine değinen Aydemir, cinsiyet eşitliğinin tüm ülkelerde bir numaralı öncelik haline gelmesi gerektiğini söyleyerek ‘’Kadınların işgücüne katılımını arttırmak için kadın çalışan kotasının faaliyete gerilmesi lazım. Kesinlikle üst düzey pozisyonlarda kadın erkek fırsat eşitliği sağlanarak, cam tavan yıkılmalı. Kadın girişimcilere finansal desteklere erişiminde ve desteklerin sağlanmasında pozitif ayrımcılık yapılmalı. Aynı zamanda girişimci kadınlar arasındaki işbirliğini artıracak ağların da desteklenmesi ve bu ağlara kadınların erişiminin sağlanması gerekmekte. Yönetim pozisyonunda olan kadınlar bu ağlara erişimlerini sağlayabiliyorken yönetim pozisyonunda olmayan kadınların bu ağlara erişimlerinin sağlanması hepimizin sorumluluğu’’ Dedi.
Sunumda, hayatı zorlaştırılan hem de aslında herkesin hayatını kolaylaştıran kadınlar için erkekler-kadınlar dünya insanları olarak nelerin yapılabileceği üzerine karşılıklı görüş, öneri ve soruların ardından webinarın Sürdürülebilir Kalkınmada Kadınların Rolü bölümü sona erdi.
Programın devam ettiğini söyleyen ve üçüncü bölüm için söz alan Engin, Keşan TSO olarak kadının işgücüne katılımını önemsediklerini ve bu yönde çalışmalar sürdürdüklerini belirterek ‘’Cesarete ihtiyacı olan girişimci adaylarımızı alanında başarılı örneklerle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda çok heyecanlıyız.’’ Dedi.
Keşan TSO 8 Mart Kadınlar Günü Webinarı’nın üçüncü bölümünün konuğu Rene Clinic ve Beauty Omelette Kurucu Ortağı ve TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi Nur Bilen Yavuzer oldu.
Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Sevtap Engin’in moderatörlüğünde saat 16.00’da başlayan webinarın üçüncü bölümünde Yavuzer, ‘’Kadının Girişimcilikteki Sesi’’ sunumuyla bölgemiz kadınlarıyla buluştu.
‘’Konfor Alanınızı Terk Edin, Hayal Edin’’

Farklı sektörlerde faaliyet göstererek çalışma hayatına atılan Yavuzer, hayallerinin peşinden giderek çalışma hayatıyla ilgili gerçekleştirdikleri başarıları hakkında bilgi verdi. Girişimci kadınların ortak bir paydada buluştuğunu ifade eden Nur Bilen Yavuzer işe yarama duygusunun önemine dikkat çekerek böyle bir duygu ile hayatta kaldığını, çalışmalarına toplumsal fayda adına artırarak devam ettiğini söyledi.
Moderatör Engin’in Yavuzer’e sorularıyla devam eden program, girişimcilikteki riskler üzerinde durularak Nur Bilen Yavuzer’in tecrübeleriyle girişimcilerin işe başlarken ne yapacağı, yola nasıl çıkılması gerektiği ve yatırımın nasıl yönetileceği üzerindeki deneyimlerini paylaşmasıyla sona erdi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri kapsamında Keşan TSO tarafından gerçekleştirilen webinarın son bölümüne Wellbeing Uzmanı Aysu Arıkan konuk oldu. Saat 20.00’da başlayan programda Wellbeing Uzmanı Arıkan Doğru Nefes Almanın Önemi üzerinde durarak katılımcıları bilgilendirdi.
Wellbeing’in Türkiye’de yeni bir alan olduğuna değinen Arıkan, wellbeing haline ulaşmanın tanımını yaparak ruh-beden-zihin dengesinin oluşturacak ilk adımın nefes olduğunu söyledi. Uygulanabilirliği kolay, kişiye özel teknik ve yöntemlerle yapıldığını belirten Arıkan nefes teknikleri, meditasyon, fiziksel egzersiz tipleri, baharatlar, beslenme önerileri, yağlar, masajlar hatta müzik türleri ile bu yöntemin kolayca uygulanabilirliğini katılımcılara anlattı.
Katılımcılarla birlikte uygulamalı çalışmalarda yapan Arıkan’ın sunumundan sonra Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü webinar programı sona erdi.
Programa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Edirne İl İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Emine Günay, dört ayrı oturumda gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü webinarının her bir bölümünün ayrı ayrı faydalı geçtiğini belirterek pandemi kurallarına bağlı olarak video konferans yöntemiyle de olsa bir araya gelmenin mutluluğu içerisinde olduğunu ifade etti.
Günay değerlendirmesinin devamında, ‘’Kadınları hayatta tutmak, şiddetin önüne geçmek hepimizin birinci önceliği olmalı. Bizler kadınlar olarak çok şanslı bir bölgedeyiz. Bu şansımızın farkında ve bilincindeyiz. Ama istiyoruz ki bu şansa sahip olmayan kadınlarında çocuklarında sesi olabilelim. Değerli katılımcıların paylaştıkları sayısal veriler moral olarak beni etkiledi. 750 Milyon kız çocuğunun 18 yaşından önce evlendirilmiş olması… O rakama takılı kaldım. Şiddete uğrayan kadınların %40’nın kimseye söyleyemiyor olması… Bu durum bende hem kişi olarak hem de kadın girişimci olarak daha büyük bir sorumluluk hissi uyandırdı. Sesi olmayan kadınların sesi olmalıyız. Bu bağlamda Kadın Girişimciler olarak her alanda elimizi taşın altına koymaya hazırız.’’ Dedi.
‘’Paydamız İnsan Olmak’’

Kadın ve erkek olarak eşitlemeye çalışmakla yıllardır hata yapıldığını sözlerine ekleyen Günay, ‘’Matematikte de olduğu gibi hepimiz biliyoruz ki paydaları eşitlemek zorundayız. Bizim paydamız insan olmak. İnsan olarak doğuyoruz. Doğanın sunduğu olanaklar tüm canlılar için aynı. Doğa dişi-erkek olarak ayırmıyor. İnsanında kadını-erkeği olmamalı, insan olma onurunda eşit sayılmak istiyoruz’’
Günay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler nedeniyle Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER