“Kömüre yüzde 40 zam geldi, tonla kömür hayal oldu”

“Kömüre yüzde 40 zam geldi, tonla kömür hayal oldu”

Edirneli kömür işletmecisi Şemsettin Emir, kömüre yüzde 40 oranında zam geldiğini ve vatandaşın artık torbayla kömür aldığını söyledi. Bu kışın çok zor geçeceğini ifade eden Emir, “eğer bir yoksul soğuktan donarak ölürse bunun bütün vebali tok yatan herkesindir” dedi.

KOMŞUSU AÇ İKEN TOK UYUYAN BİZDEN DEĞİLDİR

Dünyanın ve Türkiye’nin ciddi bir ekonomik buhranın içinde olduğunun altını çizen Ak Parti Eski Milletvekili Şemsettin Emir, Lütfen, vicdan sahiplerine sesleniyorum. Yok olan insanlar açken, var olan insanlar tok yatamaz. Eğer böyle bir şey devam ediyorsa olacaksa vallahi devlet batar. Komşusu aç iken tok uyuyan bizden değildir. Hani bir şarkı var ya ‘dünyayı yakarsa garipler yakar’, gariplerin ahını kimse almasın. Ne STK’lar alsın, ne belediyeler alsın, ne devlet alsın, ne millet alsın. Lütfen kendimiz için istemediğimiz bir şeyi başkası için de arzu etmeme anlayışımızı iliklerimize kadar hissetmemiz lazım. Bu şuurda bu gayrette olmazsak o adam ne yapacak biliyor musun; yoksa çalacak. Kimseyi suça teşvik etmenin bir anlamı yok. Sonra adan kömür çaldığı zaman hırsız oluyor, ekmek çaldığı zaman hırsız oluyor. İmkanı olan imkanı olmayana elini, kalbini, gönlünü uzatacak.

KÖMÜRÜN TONU BİN LİRAYI GEÇTİ

Ağaçpazarı Caddesi’nde Kömür satışı yapan esnaf, aynı zamanda Ak Parti Eski Milletvekili Şemsettin Emir; “Marketlerdeki zam her gün gündemde. Kömür meselesine geldiğimiz zaman yıldan yıla gündeme gelen bir konu. Çünkü kışın kullanılıyor. Şu anda kömüre zam geldi. Geçen sene normal bir kömürün fiyatı 700-750 lira civarındaydı. Şu anda bin lira. Yüzde 35-40 arasında geçe seneye göre zamlandı. Odun fiyatları geçen sene 800-850 lira civarındaydı. Şu an itibariyle bin lira oldu”.

KÖMÜR SATICISI İLE ALICISI ZAMLARI YÜZÜNDEN KARŞIKARŞYA GELİYOR
Kömür ve oduna yapılan zamlardan dolayı alım gücü az olan vatandaşlara taksit imkanı sunmadan satış yapmak zorunda kaldıkları için sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Emir; “Ben bu işi 25 senedir yapıyorum. Kömür ocağı sahipleri bize gerekli imkanı sağlıyorlardı vade konusunda. Biz de bunu vatandaşa yansıtıyorduk onları üzmeyecek şekilde. Aylık taksitlerle kömür verme imkanımız oluyordu. Ancak bu yıl üstüne basa basa söylüyorum. Biz vatandaşla karşı karşıya geldik. Bir ton kömür alacağım diyenlere bin lira dediğim zaman isyan ediyorlar. Önce bana isyan ediyor. Bu kadar zam olur mu? Bu zammı ben yapmıyorum ki. Peki, ben bunu taksitle alabilir miyim diyorlar. Taksitle verme imkanımız yok. Nasıl alacak? emekli maaşı 1600 lira alıyor. Ben size şimdi bin lira verirsem ben nasıl geçineceğim diyor. Ben bunun cevabını veremiyorum. Önümüz kış. Bu kışın da biraz şiddetli geçeceği söyleniyor meteoroloji tarafından. Nasıl bir tedbir alınacak, bu insanlar kömürünü nasıl alacak hem de peşin para vererek nasıl alacak?”


TONLA KÖMÜR ALMA DEVRİ HAYAL OLDU

Kömüre yüzde 40 yakın zam gelince tonla almanın yerini torba kömür satışı aldığını ifade eden Emir; “Bir çuval kömür 25 lira. Bundan sonra artık evlere 2 torba, 1 torba, 4 torba kömür taşımak zorunda kalacağız. Tondan torbaya düştük. Adı üzerinde torba kömür, bundan sonra ton ortadan kalkacak, torba torba alınacak. Bunları söylerken hepimiz vicdani rahatsızlık duyuyoruz”.

SOSYAL YARDIMLAŞMADAN DARGELİRLİYE 34 TORBA KÖMÜR

Sosyal yardımlaşmadan bu yıl dar gelirli ailelere verilebilecek olan 34 torba yani 850 kg kömürün yetersiz olduğuna değinen Emir; “Bu fakir fukara bu kışı nasıl geçirecek. Sosyal Yardımlaşma ile temas ettim. Fakir Fukara Fonundan Edirne merkezde 3 bin 200 haneye 34 torba kömür verileceği söylendi. Ama daha henüz kömürleri de gelmemiş. Şöyle bir hesap yapalım. 34 torba kömür 850 kg yapıyor. Halbuki bir hanenin bütün kışı geçirmesi için asgari 2 bin 500 kilo kömür kullanması gerekiyor. Peki vatandaş bu şartlarda zaten sosyal yardımlaşma fonundan kömür alarak kışını geçirmeye çalışırken, bin 650 kilo kömürü nasıl alacak? 1650 lira buna nasıl ayıracak” dedi.

DOĞAL GAZA ZAM GELİNCE FABRİKALAR KÖMÜR TERCİH ETMEYE BAŞLAMASI KÖMÜRÜN FİYATINI ARTIRDI
Fabrikalar kömürle üretime geçmeye başladığından dolayı kömür fiyatlarında ciddi oranda artış olduğunu söyleyen Emir; “Türkiye bir süreçten geçiyor, dünya bir pandemi sürecinden geçiyor. Ekonomik sıkıntı her yerde var. Elektrik sıkıntısı, gaz sıkıntısı var. Diyeceksiniz ki bu kadar nasıl artıyor bu kömür? Doğalgaza zam gelince kömür ocaklarından çıkarılan kömürlerin çoğu fabrikalara gidiyor. Kömürle fabrikayı çalıştırmak daha ehven olduğu için talep de fazla. Dolayısıyla kömür pahalılaşma pozisyonuna geçiyor. Girdilerde artış olduğu için normal şartlarda fiyatının yükselmesi gerekiyor. Ancak netice itibariyle insanı yaşatacağız ki bu devlet yaşasın. Devlet 34 torba kömür verecek. Bence bu yeter mi yetmez. Geriye 1650 kilo kalıyor”.

SOSYAL YARDIMLAŞMADAN KÖMÜR ALANLARA SADECE DEĞİL DİĞER DAR GELİRLİLEREDE SAHİP ÇIKALIM

Dar gelirlilere herkesi sahip çıkmaya davet eden Emir; “Ben buradan yüksek sesle söylüyorum. Bu kış çok çetin geçecek. Bu insanlara sahip çıkalım. Devlet olarak 34 torba veriyorsak bir daha 34 torba, yetmezse bir daha 34 torba verelim. Sosyal yardımlaşma fonundan kömür alan insanlar buradan bir miktar kömür alabiliyor. Peki, SSK emeklisi nasıl alacak, memur emeklisi o da alamıyor. Dolayısıyla bunun etrafını da genişletmek lazım. Sadece sosyal yardımlaşmadan destek alanlara kömür değil, ayrıca SSK ve Bağ Kur emeklisi ya da memur emeklisi gibi geçinemeyen insanları da tespit edip, onların üşümemesini sağlamamız lazım. Peki, bu sadece devlet eliyle mi olacak? Her şeyi devletten mi bekleyelim, hayır. Bu aynı zamanda ticaret odasının da görevi, ticaret borsasının da görevi, sivil toplum örgütlerinin de görevi, belediyelerin de görevi. Parti ayırt etmeden Ak Partili, CHP ‘li, İYİ Parti belediyeymiş bunlar söz konusu değil. Şu anda üşüyecek olan fakir fukara üşüyecek” dedi.
BİRİ ISINAMAYIP SOĞUKTAN BU KIŞ ÖLÜRSE VEBALİ EDİRNE’DE HERKESİNDİR


Bütün yetkililere seslenen geçmiş dönem AK Parti Milletvekili ve kömür satışı yapan iş insanı Şemsettin Emir; “Eğer bu yıl bir hanede bir insan donarak ölüyorsa vebali Edirne Valisinindir, üst yöneticilerindir, vebali sivil toplum örgütlerinindir, vebali cebinde para olup da evinde kaloriferde çok rahat ısınıp yatan insanlarındır. Bu vicdani sorumlulukta lütfen bu meselelere bakın. Benim anlattıklarım hikaye değil, şaka değil, roman da değil. Bizzat fiilen her sabah akşama kadar bu tür pozisyonlarla karşılaşmaya başladık şimdiden. Lütfen, vicdan sahiplerine sesleniyorum. Yok olan insanlar açken, var olan insanlar tok yatamaz. Eğer böyle bir şey devam ediyorsa olacaksa vallahi devlet batar. Komşusu aç iken tok uyuyan bizden değildir. Hani bir şarkı var ya ‘dünyayı yakarsa garipler yakar’, gariplerin ahını kimse almasın. Ne STK’lar alsın, ne belediyeler alsın, ne devlet alsın, ne millet alsın. Lütfen kendimiz için istemediğimiz bir şeyi başkası için de arzu etmeme anlayışımızı iliklerimize kadar hissetmemiz lazım. Bu şuurda bu gayrette olmazsak o adam ne yapacak biliyor musun; yoksa çalacak. Kimseyi suça teşvik etmenin bir anlamı yok. Sonra adan kömür çaldığı zaman hırsız oluyor, ekmek çaldığı zaman hırsız oluyor. İmkanı olan imkanı olmayana elini, kalbini, gönlünü uzatacak. Birlik beraberlik içinde Türkiye’nin gelmiş olduğu ya da dünyanın içinden geçmiş olduğu sıkıntıdan ancak el ele gönül gönüle verilerek aşılabilir diye düşünüyorum” dedi.


Kaynak: Edirne Gazetesi

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER