“Sütte açıklanan fiyat, üreticiyi memnun etmedi”

“Sütte açıklanan fiyat, üreticiyi memnun etmedi”

Sütün litresinin 8 lira 50 kuruşa yükselmesinin bir şeyi değiştirmeyeceğini söyleyen Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken, 9-10 liranın kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.

Ulusal Süt Konseyi tarafından verilen çiğ süt fiyatının yıl sonunda revize edilmesi için talep edeceklerini söyleyen Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken, “Bildiğiniz gibi 4-5 Ekim’de yapılan toplantılardan sonra bir karar çıkmamıştı ama Merkez Birlikleri düzeyinde Ulusal Süt Konseyi’ne derhal toplanması için çağrıda bulunduk. Dün acilen toplandı. Bizim taleplerimizi karşılayabilecek şekilde fiyatlar istemiştik ama konseyden 8,5 lira net üretici fiyatı çıkmıştır. Soğutma bedelleri de yılsonuna kadar 70 kuruş belirlenmiştir. Bu sevindirici diyemeyeceğiz ama en azından taleplerimize bir cevaptır. Üreticiye de en azından desteğin de 50 kuruş olmasıyla süte 1 lira 30 kuruş bir fark gelmiştir. Ama taleplerimiz kırmızı çizgimiz 9-10 TL idi. Verilen fiyat da yılsonuna kadar, belki yeni yılda tekrar toplanıp fiyat belirleme şansı da olabilir. Kesinlikle yılsonundan sonra tekrar güncelleme yapılması için de taleplerimiz olacaktır” dedi.
Çiğ süt fiyat maliyetinin 10 lira 20 kuruş olduğunu çiftçinin beklentisi altında fiyat açıklandığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Yanılmaz; “Süt fiyatlarında ki bir buçuk liralık fiyat artışı önümüzde ki hafta market raflarına da hemen hızlı bir şekilde yansıyacağını gördük. Biliyorsunuz bu daha önce 7 buçuk liraya da Ulusal Süt Konseyi açıklamıştı süt fiyatını, fakat burada da bir yine Çiftçinin önünde nispeten de olsa artış oldu fakat tabii bu süt maliyetleri şu anda 10 lira 20 kuruşlarda kilogram maliyeti. Bu da peynirin de hızlı bir şekilde artmasına neden oluyor”dedi.



 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER