“Tarım sektörü işsiz, çiftçi hacizli”

“Tarım sektörü işsiz, çiftçi hacizli”

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, TBMM Genel Kurulunda Tarım ve Orman Bakanlığının 2021 bütçesi üzerine yapmış olduğu konuşmada “ziraat mühendisleri, su ürünleri mühendisleri, veterinerler, gıda mühendisleri işsiz, çiftçimiz hacizli; böyle bir ülke olmaz arkadaşlar” dedi.

Gaytancıoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Bakın, bunları televizyonlar gösteriyor, bu traktörleri; Türkiye'nin her yerinde bu şekilde fotoğraflar var. Burada da inek var, inekler. İnekleri bile haczediyorsunuz. Bakan, bunları nereden öğreniyor biliyor musunuz? Televizyondan. Yalansa söylesin; açıyor televizyonu, bakıyor televizyona il müdürünü arıyor: "Bu fotoğraflar doğru mu?" diyor. Evet, doğru olduğunu öğreniyor. Hâlbuki anayasal olarak üretim araçları haczedilemez. Bir çiftçinin üzerine traktör yok, bir tane ticari araç var; sanayiye götürmüş, motorunu çıkarmışlar, sanayi de motoru çıkmış hâlde haczediliyor. Ya, bu ne biçim uygulama? Çiftçi nasıl üretecek? Sizin çiftçinin durumundan hiç haberiniz yok mu?
Evet, çiftçimiz gerçekten bu durumda. İl Müdürü de -dediğim gibi- bu olayı onaylıyor, Bakan ve kadrosu bu şekilde Türkiye tarımına yön vermeye çalışıyor. Yani bu şekilde, bakın, traktörler çekicilere konuluyor, yükleniyor. Ya, bunun tarlada olması lazım; buğday ekimi var, tarlaların sürülmesi lazım. Böyle bir uygulamayı Türkiye, hayatında ilk defa yaşıyor. Cumhuriyet cumhuriyet olalı, yüzyıllık cumhuriyetimiz ilk defa böyle bir uygulamayı görüyor bu Bakanlığın döneminde.


Geçen haftalarda burada toplandık, sabahlara kadar çalıştık, 500 milyar liralık borcu yapılandırdık; içinde çiftçi yok. Ha, bir ara bir önerge verildi, dediler ki: "Çiftçi borçları da yapılandırılıyor." Hatta Meclis TV'de -baktım- 3 defa gösterdi, "Tarım Kredi borçları da yapılandırılıyor." Demeçler verdi AKP milletvekilleri, ulusal kanallar bile verdi ama biz olmadığını biliyoruz, anlatıyoruz. Yani devlet ciddiyetinden de koptunuz, çiftçiyi kandırdınız. Ve bu sabah gelen mesaj, bakın, daha yeni, saat 09.50 yani bir buçuk saat önce ne diyor? Çiftçiye yazmışlar, Bakana vereceğim biraz sonra: "Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunuzu derhâl ödeyin, aksi takdirde borcun tahsilini teminen kefillerinizle birlikte takibata başlayacağız. Avukatlık ücretlerine de katlanacağınızı ihbar ve ihtar ederiz." diyor.
Ha, şimdi bir de basında -tek adam rejimiyle yönetiliyoruz ya- tek adam dedi ki: "Çiftçiye de bir kolaylık..." Öğrendik aşağı yukarı ne olduğunu, işte, bu traktörleri haczedilenlere sadece kolaylık getireceksiniz diye umuyoruz ama o da net değil. Ya, çiftçinin borcu 180 milyar, getireceğiniz yapılandırma 5 milyar. Çiftçi artık tarlaya gidemiyor; gübreye yüzde 50 zam yapmışsınız, mazota yüzde 30 zam yapmışsınız. Dünyanın en pahalı elektriğini bizim çiftçimiz kullanır, en pahalı mazotunu bizim çiftçimiz kullanır. Siz hâlâ ithalat peşindesiniz; ithalat lobileri, sizi yönetiyor. Dünyadan pahalıya buğday alıyorsunuz, arpa alıyorsunuz, mısır alıyorsunuz; çiftçiye gelince geçen yılki destekleme bütçesini reva görüyorsunuz. Ben hayatımda böyle bir şey görmedim. Ya ne demek arkadaşlar, geçen seneki paranın aynısını çiftçiye veriyorsunuz. Hiç mi elektriğe zam gelmedi, mazota zam gelmedi, gübreye zam gelmedi? İnsan en azından enflasyon oranında arttırır ya; destekleme bütçesi geçen sene 22 milyardı, yine 22 milyar. Ben böyle bir şey inanın, görmedim; cumhuriyet tarihinde de bunun uygulaması yok. Dünya tarıma destek veriyor, gıda çok önemli bir hâle geldi, su krizleri var, kıtlık var; biz tarımın bütçesinden kesiyoruz. Ama size yakın yandaşlara gelince borçlarını siliyorsunuz, yapılandırıyorsunuz; çiftçiye gelince böyle, traktörlerini çekiyorsunuz.

Tarım Kredi Kooperatifleri kurumsal bir kurum, en güzel kurum. Biz geldiğimizde inanın, o kadar güzel yöneteceğiz ki o kooperatifleri, birlikleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerini, Tarım Kredi Kooperatiflerini, Toprak Mahsulleri Ofisini. Asıl görevleri neyse onu yapacaklar yani sizin kullandığınız gibi o kurumları kullanmayacaklar.

Hiç unutmayalım, referandum gününden bir gün önce sizin Tarım Kredinin Genel Müdürü herkese mesaj atmıştı -bundan üç sene önce- "evet" oyu istemişti, Tarım Kredinin Genel Müdürü. Yani siz bu tip kurumları kendinize yakın yaptınız, tek adam rejimiyle parti devleti hâline getirdiniz; bunları kullanıyorsunuz, bunlar da çiftçiden yüksek faizle geçinmeye çalışıyorlar. Bunlar son derece yanlış. O Tarım Kredi Kooperatiflerinin bir no.lu ortağı kim biliyor musunuz? Mustafa Kemal Atatürk. Mersin'deki Tekir Çiftliği'nin bir no.lu ortağıdır, telefon açmamıştır, telgraf çekmemiştir yani "Beni ortak yapın." dememiştir; dilekçe vermiş Ziraat Bankasına, "Ben de bu kooperatifin ortağı olmak istiyorum. O çiftçi benim efendim, köylü benim efendim, ben de örnek olmak istiyorum." diye çünkü üretmeyen bir ülke başkalarının oyuncağı olur arkadaşlar. Siz her şeyi ithalatla çözmeye çalışıyorsunuz, Türkiye'de ekilmeyen 50 milyon arazi boş kalıyor. Her şeyi ithal etmeye çalışıyorsunuz, ziraat mühendisleri, su ürünleri mühendisleri, veterinerler, gıda mühendisleri işsiz, çiftçimiz hacizli; böyle bir ülke olmaz arkadaşlar.”



 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER