Edirneliler’den kurşun kırma tesisine itiraz

Edirneliler’den kurşun kırma tesisine itiraz

Edirne - Lalapaşa yolu üzerine açılması planlanan kurşun kırma işletmesinin çevreye zarar vereceğini öne süren Edirne Kent Konseyi ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri, Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne dilekçe verdi.

Trakya topraklarını yok eden, cehenneme çeviren, toprak, hava ve suyumuzu kirleten bu projeye itiraz ettik diye açıklamada bulunan Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurullu Üyesi Ziya Göker Küçük; “İlimiz içme suyu arıtma tesislerinden 2018 yılında hizmete giren ikinci tesisimize kuş uçumu 205 metre yakınında, birincisine de epey yakın olacak bir tesis kurulması amacıyla Çevre Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılmıştır.03.03.2021 günü Bakanlığımız duyurularında yer alan ve sunum dosyası sunulan bu işletme kentimizin içme suyuna gelecekte zarar verebilecektir. Kentimiz İçme suyunun arıtıldığı tesisler Lalapaşa Yolu üzerindedir. Birinci ve ikinci içme suyu arıtma tesislerinde açık havuzlar bulunmaktadır” dedi.

KURŞUN KIRMA ELEME YIKAMA TESİSİ SADECE İÇME SUYUMUZ İÇİN RİSKTİR

Kurşun tesisleri içme suyu için büyük risk olduğunun altını çizen Göker Küçük; “Sunum dosyası Bakanlığa verilen ve yapılması planlanan Kurşun Kırma Eleme Yıkama Tesisi sadece içme suyumuz için risktir. Ayrıca tarım arazisi içindedir. Ayrıca kırma eleme sırasında çıkacak toz ve yıkama sonucunda havaya karışacak buhar havaya karışarak rüzgarın yönüne göre kente, içme suyu arıtma tesislerindeki açık havuzlara veya çevreye kurşunlu hava dağılabilecektir. Çok küçük bir hata veya kaza anın da toprağa karışma riski de olan bu tesisin yeri yanlıştır. Sunum dosyasına göre Lalapaşa köylerinde çıkarılan kurşunun burada kırma-eleme-yıkama işlemi yapılması düşünülmektedir. Bu tesis aynı zamanda 365 gün 24 saat üç vardiya olarak çalışmayı planlamıştır. Bu da sürekli bir gürültü kirliliği yapacaktır. Ayrıca sınır kapısına giden bu önemli yolda ışık kirliliği de yapması muhtemeldir. Öte yandan seçilen alan verimli tarım alanları ile kaplıdır ve zarar görecektir. Arazinin meyilli olması ve Edirne içme suyu arıtma tesisleri ile aynı vadi içinde olması yani herhangi bir hata veya kaza anında meyilden dolayı içme suyu boruları ile kurşun yıkama tesisi kirliliğinin birbirine kavuşmaları olasıdır. Ki böyle bir durumda içme suyu boruları dışarıdan karışacak kirliliği vakum gibi çekerek tedavisi olanaksız tehlike oluşturabilecektir. İşte bu riskler ve daha başka riskler göz önüne alındığında bu tesisin bu alanda kurulmasının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Kent Konseyi olarak aldığımız karar ile tesisin kurulmasına çekincelerimizi bildiren itiraz dilekçemizi Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne verdik. İşletme için henüz hiç bir kabul olmamasına rağmen alanda çalışmalar olduğunu hepiniz görebilirsiniz. Ki bu bizce yanlıştır. İlgili makamların bu çalışmaları durdurması gerekmektedir” diye açıkladı.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren ise yaptığı konuşmasında; “kentimiz belediyesinin içme suyu arıtma tesisine 300 m yakınlıkta yapılmak istenen, “Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi Projesi’’ dir. Edirne merkezine 5km, Hasanağa Köyü’ne 2 km, Barutluk Mahallesi’ne 1 km kadar yakınlıktaki bu tesisin, insan ve çevre sağlığına zararlı kurşunun işlenmesi sırasında, yaratacağı olası zararlardan dolayı bu alanda yapılmaması gerektiğine dair çekincelerimizi oluşturarak Edirne Çevre Gönülüler Derneği olarak ta itirazlarımızı yapacağız” dedi.




 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER