Kalker Ocağı RES santralleri için itiraz ettiler

Kalker Ocağı RES santralleri için itiraz ettiler

Lalapaşa’nın Vaysal Köyü’ndeki kalker ocağıyla ilgili Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itiraz dilekçesi veren Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri ve köy halkı, “insan yerleşimlerine, tarım alanlarının yanı başına bu tesisler kurulamaz, genişletilemez. Kalker ocağı RES santrallerine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü buna nasıl onay vermiş anlaşılır gibi değil itirazlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Vaysal ve Hacıdanişment köyleri; İlimizde son 7 yıldan beri 439 proje başvurusuyla şirketlerin RES, taş ocağı, maden ocağı ve boya gibi kirletici sanayilerini Edirne ilçe ve köylerine kurmak üzere başvuru yaptığını görüyoruz. Bugün gelinen noktada hesapsızca birinci sınıf tarım arazileri, orman arazileri ve köy meralarının taş çıkarmak üzere kazılıp patlatıldığına, şirketlerin nasıl işine gelirse işletildiğine tanık oluyoruz. Çalışmalarımızda köy meralarının, derelerinin nasıl kirletilip kurutulduğunu, tarım ve hayvancılığın zarar gördüğünü gözlerimizle gördük, köylülerin şikâyetlerine de defalarca tanık olduklarını açıkladı.

TARIM ARAZİLERİ TALAN OLUYOR

Tarım arazilerinin patlatmalı taş ocakları ile talan edildiğine dikkat çeken Eren; “Bildiğiniz gibi Trakya köyleri geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sürdürüyorlar. Üreticimiz, düşük taban fiyatları ve ilaç, gübre, yem gibi birçok girdi derken bankalara borçlanarak, bıçağın kemiğe dayandığını söylüyorlar. Vaysal ve Hacıdanişment köylüleri, 2007’de 250 bin ton üretimle açılan kalker ocağının köylerine ve tarım topraklarına yakın olmasının verdiği zararlardan bıkmışken; şirket şu anda 2 milyon ton talebiyle proje başvurusunda bulunuyor. Patlatmalı ocakların doğada yaptığı tahribatlar zaten biliniyorken; insan yerleşimlerine, tarım alanlarının yanı başına bu tesisler kurulamaz, genişletilemez. Şirket, proje planında köyün su kaynaklarının bulunduğu ormanları alıp ağaçları kesme iznini de Edirne Orman İşletme Müdürlüğü’nden istemiş. Umuyoruz ki Edirne Orman İşletme Müdürlüğü buna izin vermeyecektir. Kamu yararı, kişisel yararların önünde olmalıdır” diye ifade etti.

Kalker ocağı yetmezmiş gibi RES santralleri de sanki köyün içinde dönüyor olduğunu görüyoruz diyen Eren; “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü buna nasıl onay vermiş anlaşılır gibi değil. Şimdi bu 2 milyon ton kapasite artışına onay verecek olurlarsa lütfen bakanlığın başındaki ‘çevre’ kelimesini kaldırsınlar. Çünkü bu bir çevre katliamı, köylü, tarım ve hayvancılık düşmanlığı olacaktır. Bizler sivil toplum örgütleri olarak havamızı, suyumuzu ve tarım topraklarımızı korumak için itirazlarımızı yapmaya geldik. Katılım gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Trakya’da her zaman yerin üstü altından değerli olmaya devam edecek” dedi.

KÖYLÜLER OLARAK SONUNA KADAR MÜCADELE EDEEĞİZ

Vaysal Köyünden geçmiş dönem Tarımsal Kalkınma Kooperatif başkanı Naif Özdoğan ise; “bölgemiz bütün su kaynaklarının çıktığı bölge. Taş ocağı da tam bunların üzerinden faaliyetlerine devam etmekte. Taş Ocağı geldiği günden bu yana yaşadığımız sıkıntılar çok. Bu bölgede hayvancılık yapan çiftçilerden aldığımız şikayetler ise; hayvanlarda düşükler başladı. Meşe ormanlarından kurumalar başladı. Bizim orada ürettiğimiz A kalite meşe balı vardı, şu anda baldan bereket alamıyoruz. Ve arıcılık büyük sıkıntı yaşamakta. Hayvanlarımız oradaki otlardan yediği zaman ishal gibi değişik hastalıklar oluyorlar. O bölgeden tarım anlamında verim alamıyoruz. Taş Ocağından sonra su sıkıntısı yaşamaya başladık. En son köyümüze yeni bir kaynak ilave edildi ama şuan bile köyde sular akmıyor, sürekli kesiliyor. Bölgemizde faaliyetlerini artık artırmalarını istemiyoruz. Bu saatte kadar zaten çok sıkıntı yaşadık. Biz köylüler olarak bu mücadelenin sonuna kadar varız” dedi.


Kaynak: Edirne Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER