‘Valimizin Enez ziyareti’ / Ulaş DEMİRAY

‘Valimizin Enez ziyareti’ / Ulaş DEMİRAY

Edirne Valisi Sayın H. Kürşat KIRBIYIK bugün Enez’de idi. Resmi ziyaretlerinin ardından Enez Lisesi Konferans Salonu’nda geniş katılımlı bir toplantıda, ilgililerden, muhtarlardan yörenin sorunlarını dinledi. Özellikle muhtarlarımız kendi köyleri ile ilgili sorunları dile getirdiler. Çözülebilecek olanlara anında çözümler de üretildi. Ben de Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği Başkanı olarak Sayın Vali’ye ayrıntılı bir dosya sundum. Okuma sözü verdi. Sevindim.
Buna rağmen bazı konuları hemen orada dile getirmek fırsatını da buldum.

***

Enez’in sorunlarının çözümünün Enezlilerden beklenemeyeceğini, Valiliğin özellikle eğitimde, tanıtımda, ekonomik kalkınmada katma değer yaratan projelerde önemli katkılarının olabileceğini ve bunun mümkün olduğunu anlatmaya çalıştım..
Edirne Müzesi’ndeki bulguların %90’ının Enez kazılarından elde edildiğini hatırlatarak artık Enez’de bir müze oluşturmanın Enez’in bir AÇIK HAVA MÜZESİ şeklinde değerlendirilmesinin gereğini vurguladım. Kütüphane eksikliğimizi hatırlattım.

***

Şimdiki Yasak Bölge uygulamalarının yanlışlığını vurgulayarak “Yörede yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan balıkçıların, tarım çalışanlarının izin almak zorunda olmadıklarını ancak konjektörel durum nedeniyle bir izin söz konusu ise bunun Enez Kaymakamlığı tarafından verilebileceğini ilgili vatandaşların izin almak için İpsala’ya yönlendirilmesinin yanlış olduğunu” belirttim.. Önerimi dikkate alan Sayın Vali “Bu iznin artık Enez makamlarınca verilmesi” konusunda talimat verdi..

***

Konuşmamın sonunda Çeltik harmanının başlayacağını belirterek hayırlı bereketli olmasını diledim. Ancak bunun ardından ANIZ YAKMA ŞENLİKLERİ’nin başlayacağını ve 500 bin dönüm arazinin yakılacağını söyledim. “Her mayıs ayında Valiliklerden anız yakılamayacağına dair yazılar gelmesine rağmen bugüne kadar anız yakan hiç kimseye ceza yazılmadığını” hatırlattım. Bu çevre felaketi konusunda Sayın Valimizin dikkatini çektim.

***

Enez’in Sağlıkla ilgili sorunları görüşülürken “Diyaliz hastalarımızın Keşan’a gidiş ve dönüşlerinin 4 saatten fazla sürdüğünü, o nedenle Enez’de özellikle yaz aylarında diyaliz hizmeti verilmesinin büyük beklenti olduğunu” vurguladım. Vali bey, bu önerimizle ilgili de ilgilenileceği izlenimini verdi.

***

Sayın Valinin yaptığı bu toplantıyı önemsiyorum. Ama yeterli bulmuyorum. Enez; Edirne ve hatta Trakya için çok değerli bir coğrafya.. Özel ilgi istiyor, geleceği ile ilgili hedefler konulmasını bekliyor. Sıradan bir Anadolu kasabası muamelesi görmek istemiyor. Önemsenmek istiyor.. Uzmanlarca bir masaya yatırılıp analiz edilmek istiyor.. Çeltik ziraati ile çatışan anlayışların gözden geçirilmesini bekliyor. Trakya’nın en gözde kasabası olmasının gerektiğinin anlaşılmasını istiyor.

Ne var ki bu konuda öncelikle Enez’de seçilmiş ya da seçilme hevesinde olan yerel siyasetçilerin, yani geleceğin yöneticilerinin bu konuda önce kendilerini, sonra da halkı eğitip geleceğe kilitlenmeleri gerekiyor.


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER