Yerel Yayın Birliği’nden Çakırlar ve Gaytancıoğlu’na teşekkür

Yerel Yayın Birliği Genel Başkanı Ragıp Lapçin’den yerel basının sorunlarını meclise taşıyan Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Orhan Çakırlar’a teşekkür

Yerel Yayın Birliği’nden Çakırlar ve Gaytancıoğlu’na teşekkür

Yerel Yayın Birliği Genel Başkanı Ragıp Lapçin, yaptığı yazılı açıklama ile yerel basının sorunlarını TBMM’de dile getiren CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplandırması istemi ile yerel basının sorunları ile ilgili Soru Önergesi veren İYİ Parti GİK Üyesi ve Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar’a teşekkür etti.
Lapçin, yerel basının sorunlarının çözümü konusunda TBMM’de gerekli çalışmaların başlatılmasının yerel basın için çok önemli olduğunu dile getirerek, “Bütün yerel basınımız bu çözüm konusunda yapılacak çalışmayı bir an önce bekliyor. Bu anlamda bu sorunu dile getiren Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Orhan Çakırlar’a Yerel Yayın Birliği olarak teşekkür ediyorum.” Dedi.
Lapçin, ayrıca basının personel ve malzeme giderlerini karşılaşmakta dahi zorluk yaşadığını belirterek, “Yerel Yayın Birliği Yönetim Kurulu olarak yaptığımız toplantıda yerel basın sorunları ve çözüm yolları konusunda bir rapor hazırladık.” şeklinde konuştu.
Lapçin hazırlanan raporunda şöyle olduğunu belirtti.
“Basınımız personel ve malzeme giderlerini karşılamakta dahi zorluk yaşamakta”
Lapçin, yerel basının sorunlarının “Sevgili basın mensupları bugünlerde yerel basınımızın yaşadığı sorunlar maalesef had safhada olup, yerel basınımız personel ve malzeme giderlerini karşılamakta dahi zorluk yaşamaktadır. Bu konuyla ilgili olarak Yerel Yayın Birliği Derneği olarak tespit ettiğimiz konuları ve bunların çözüm yollarını da sizlerle paylaşmak istiyorum:

1.Yetkililer yerel basını kağıt anlamında destekleyecek bir proje üretmeli ve yerel basına indirimli kağıt sağlanması konusunda bir formül üretmesi gerekmektedir.

2- Basın İlan Kurumu, yerel basının gelirleri anlamında büyük etken olmaktadır. Reklam gelirlerinde bu anlamda bir azalma yaşanmaktadır. Yapılan %15’lik kesinti kaldırılmalı.

3- Resmi İlan bedellerini belirleyecek kurula henüz atama yapılmaması 2022 yılı Resmi İlan fiyatlarının henüz açıklanamamasına neden olmuştur. Ayrıca kurul ne zaman toplanırsa toplansın belirleyeceği yeni yıla ait Resmi İlan Bedelinin Ocak ayından itibaren geçerli olması basının ilan zararlarını önleyecektir.

4- İnternet Kanunu ile ilgili yönetmeliklerin bir an önce çıkarılarak içeriğinin tam olarak açıklanması ve internet sitelerinin de hedeflerini bu yönetmeliğe göre belirlemesi. Birkaç gün öncesinde İnternet Yasası ile ilgili olarak bir komisyonun toplandığını da memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayız. Umarız bu komisyon çalışmalarını bir an öce tamamlayarak İnternet Yasası çıkartılır.

5- Yerel gazeteler kurulurken, Savcılığa verilen bir mevkute beyannamesi yeterli olmaktadır.

Gazeteler kurulurken Yerel Yayın Birliği’ne yetki verilerek kurulacak gazeteler için gerekli izinleri alınması sağlanmalıdır.

Yerel Yayın Birliği’nin Türkiye’deki yerel basın kuruluşlarını temsil ettiği konusunda yetkilendirilerek kurulacak yerel gazeteler için buradan gerekli izinlerin alınmasının sağlanması. Kurulacak Gazeteciler Odası ile bu tür işlemlerin yürütülmesi.

6- İnternette yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. İnternet medyasının yayıncılık, konusunda acil düzenlemeye ihtiyacı vardır. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yapılacak düzenlemeyle gazeteci sayılmalıdır.

7. Yerel televizyon, yerel gazete ve yerel radyolara da kamu ilanları verilerek desteklenmeleri gerekmektedir.

Buna destek sağlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi ve böylece basına gerekli desteğin sağlanması gereklidir.

BASININ DİRLİĞİ YEREL YAYIN BİRLİĞİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER