“Yiyelim, içelim, satılmayalım…” / Ulaş DEMİRAY

“Yiyelim, içelim, satılmayalım…” / Ulaş DEMİRAY

1986 senesinde İzmir/Menemen’de görevden alınan Belediye Başkanı’nın yerine seçim yapılacaktı.
Seçim öncesi, SODEP tarafından düzenlenen mitinge katılmak üzere bir grup partili arkadaşlarımızla Kuşadası’ndan Menemen’e gittik.
Miting öncesi oluşturulan konvoya katılarak kentte uzunca bir tur yaptık.
Kentin fakir mahallerinden geçerken sürekli atılan sloganı hiç unutmuyorum. SODEP adayını seçmekte kararlı olan fakir, ama onurlu insanlarının sloganı ”YİYELİM, İÇELİM, SATILMAYALIM” şeklindeydi. Yediler içtiler ama satılmadılar ve seçimi SODEP adayı kazandı.

***

AKP 2023 seçimleri için neredeyse herkese cennetten bir arsa ya da gökteki yıldızları dahi vaad edecek bir çaba içerisinde…
5 yıl vadeli % 7,5 faizli esnaf kredileri, sudan ucuz konut, arsa, silinen faiz borçları, artırılan sosyal yardımlar, öğrencilere yol parası, yakında 10 bin TL olacağı söylenen asgari ücret haberleri ile kafalar karıştırılmaya çalışılıyor… Gerçi hepsi (cek, cak) aşamasında ama yine de zor koşullar içerisinde ayakta durmaya çalışan orta sınıf ve daha alt gelir grubundaki insanlar için bu vaadler en azından hayal kurmak için vesile olabiliyor. Mesela iktidarın, insanların konut hayallerini önce yok edip bu projelerle ortaya çıkması bir müjde gibi görülmese bile “GÖL YOĞURT TUTMAZ AMA” diyen insanları bu tarafa yönlendirebiliyor..

***

AKP bundan önce girdiği tüm seçimlerde bir “SEÇİM EKONOMİSİ”ne tenezzül ve tevessül etmeyen özgüven ve ciddiyet örnekleri vermişti. Çünkü kazanacağına güveniyordu. Demek ki bu defa kazanmak Kaf Dağı’nın ardında kaldığından para basma makinelerinin başına geçip bol keseden dağıtmaktan başka bir kurtuluş yolu göremiyor. Çünkü “Düşecek” dediği enflasyon almış başını gidiyor. “Cari açık kapanacak hatta fazlalık verecek” dediği cari açık hızla açılmaya devam ediyor. “Döviz kurunun düşmesini” bekliyor ama dolar geçen yıl bu zamanda 7 TL civarında iken şimdi 19 TL’nin kapısını çalıyor. AKP, bu beceriksizliklerini ölçüsüz bir şekilde para basarak, ülkenin tüm arsalarını plansız, altyapısız konutlar vaad ederek, bol bol umut dağıtıp müjdeler icad ederek örtmeye çalışıyor.

İyi ama insan da sormadan edemiyor: “Kardeşim madem bu ülkenin bu kadar büyük imkanları vardı da 20 yıldır neyi beklediniz?”

***

Vatandaşlarımız bu imkanlardan uzak durmasın. Yararlanabiliyorsa yararlansın. Ama işin takipçisi de olalım. Bakalım bu 5 yıl vadeli, sudan ucuz maliyetli kredilerden acaba Enez’de, Keşan’da kaç esnaf yararlanacak, kimler yararlanacak? Konut konusunda 4,5 milyon hak sahibinden Enez’de ve Enezli kaç kişi ve hangi kesimler yararlanacak?

***

Bütün bunlar, hayallerimizi yok eden, yaşam düzenimizi yerle bir eden, duş yaparken “KUM SAATİ” koymamızı öneren, gençlere iyi bir telefon sahibi olmayı, hatta bedava konser izlemeyi bile çok gören, sağlık hizmetini 2000 li yılların bile gerisine götüren, çocuğuna harçlık verirken 2 kere düşünen babaların acısını içinde hissetmeyen bu iktidarın af edilip yeniden semirtilmesine yeter mi? Yetmeli mi?

KISSADAN HİSSE : “YİYELİM, İÇELİM, SATILMAYALIM

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER