"İnsan Kaynakları" nedir ?


Günümüzde gerek haberlerden gerekse de iş çevrelerinden insan kaynaklarının ne denli önemli olduğunu duymayan kalmamıştır sanırım. Özellikle ürün ve hizmetten çok insana yapılan yatırımın daha da önemli olduğu küreselleşme sürecinde tüm firmaların dillerinden düşmemekte ve bu anlamda insan kaynakları daha da fazla öne çıkmaktadır. Peki, bu dillerden düşmeyen ve bunca önem verilen insan kaynakları nedir? Bundan bahsedelim.
İnsan Kaynakları Nedir ?
Doğru İşe Doğru Eleman
Öncelikle işletmelerin organizasyon yapısının iyi bilinmesi gerekmektedir. İşletmeler bir mal ve hizmeti üretebilmek, pazarlayabilmek ve de o yapının organizasyonu için çeşitli birimlerden oluşmaktadır. İşte bu birimlerden bir tanesi de insan kaynakları departmanı olup aslında tüm bölümleri ilgilendiren ve bu bölümlerde yer alan personelin organizasyonunu sağlayan bir birimdir. . Bu bağlamda'' İnsan Kaynakları Nedir'' sorusunu tanımlarsak, kısaca bir örgütte yani işletmede gereken insan kaynağının sağlanması ki buna işe alım süreçleri de dahildir, bu kaynağın eksikliklerinin giderilmesi için yeri geldiğinde eğitimi, organizasyondaki yerinin ve görevlerinin planlanması, örgütlenmesi ve yönetilmesi için politikaların belirlenmesi görevini üstlenen çok yönlü bir süreç olarak tanımlayabiliriz.
Her ne kadar insan kaynakları nedir sorusuna birçok kişi sadece firmalarda işe alma işini yapan birimdir gözüyle baksa da aslında insan kaynakları yönetimi bu görevinin yanında firma içinde insan kaynağının yönetilmesi, organize edilmesi, iş süreçlerinin yönetilmesi gibi görevleri de üstlenmektedir. Şimdi gelelim Bir İnsan Kaynakları Yöneticisinin görevlerine ;

İnsan Kaynakları Görevleri Nelerdir ?
Şirketin hedeflerine yönelik planlama yapmak ve iş gücünü iyileştirici çalışmalar yürütmek, Şirketin üst, orta, alt yönetimiyle çalışanlar arasında köprü vazifesi görerek aralarından problemleri çözmek, gerektiğinde arabuluculuk yapmak, Şirketin istihdam politikasını evrensel ilkelere ve o ülkenin iş kanunlarına paralel ilerlemesi için düzenlemeler yapmak ve Mobbing gibi şirket içi psikolojik tacizin önlenmesi için eğitim ve etkinlikler düzenlemek ve yöneticileri bu konuda bilgilendirmek, İşe alma ve işten çıkarma süreçlerini denetlemek, onay vermek ve gerektiğinde ret etmek, Şirketin disiplin cezaları ve disiplin prosedürlerinin doğru şekilde işlemesini sağlamaktır. Bağlı bulunulan şirkette personelin işe girişinden çıkışına kadar ki sürede personelle ilgili tüm işlemlerin doğru bir şekilde , zamanında ve en önemlisi eşitlik ilkesi ön planda olarak ve İnsan Kaynaklarının varoluş sebebi dediğim ‘’Verimliliği’’ sağlayarak yönetmesidir.
İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonu artık dünyanın her yerinde “Finansman-Üretim-Pazarlama-Teknoloji” dörtlüsünün yanında aynı stratejik öneme sahip bir bileşen olarak kabul ediliyor. Ancak, İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonunun farklı kültürler ve ekonomiler içinde rolü (sorumluluk ve yetki alanları) farklı biçimlerde algılanabiliyor. Hatta aynı kültürel ortamda bile olsa, ekonomik açıdan farklı dönemlerde bu tartışma hararetlenip farklı yorumlar ve bakış açıları ortaya atılabiliyor. Bu tartışmaların birçoğunda da İnsan Kaynakları birimlerinin diğer yönetim birimleri tarafından nasıl algılandığı konusunda görüşlere yer veriliyor.
Bu yazım da İnsan Kaynaklarına giriş yaptık. Bir sonra ki yazılarda İnsan Kaynaklarının yönetimsel işlevlerini, şirket için de İnsan Kaynaklarının nasıl yönetilmesi gerektiğini detaylandırarak sizlerle paylaşacağım...
Mutlu Hafta sonları

YORUM EKLE