İnsan Kaynakları’nda iş analiz süreçlerinin önemi

Bir çok işletmelerin günümüz de hala sıkıntı çekmekte olduğu insan kaynakları konularından biri de, iş gücü planlamalarının doğru bir şekilde yapılmaması, uygun personelin işe alınamaması, gerekli eğitimlerin verilmemesi, uygun ve doğru bir şekilde performans değerlendirmelerinin, adil bir şekil de ücret politikalarının belirlenememesidir.
İşte bu nokta da “İŞ ANALİZİ” dediğimiz tanım ortaya çıkar.
Peki nedir bu iş analizi ?
Belirli bir işin en küçük parçalarıyla en ayrıntılı bir biçimde incelenmesidir.
İŞ ANALİZİ, bilgi toplama, araştırmadır.
Bunu inceleyen kişilerde “İŞ ANALİSTİ’’ denir.
Bunu yapan kişilerin son derece deneyimli ve bilgi birikimine sahip olması gerekmektedir.
Personelin ve onların amirlerinden gözlem, mülakat, anket gibi yollarla edindiği bilgileri kendi bilgileriyle birleştirerek, iş analizini yapabilirler.
Bu süreç, kısa bir süreç olmayıp, ne kadar zor gözükse de bir işletmenin bünyesinde yapılmasının işletme açısından son derece önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
İnsan kaynakları departmanını kendi bünyesinde bulundurmayan şirketler, dışarıdan danışmanlık hizmeti de alabilirler.
İş analizi fiilen çalışan personelin, işçilerin iş başındaki çalışma davranışlarını son derece objektif bir gözle değerlendirmesi gerekmektedir.
Bu süreçte işlere ilişkin veriler, işlerin içerdiği görevlerin nasıl yapıldığı, kullanılan araç gereçler, yapılan işin tehlikeliliği, yeteneği, öğrenim durumu, fiziksel ve sosyal çevre koşullarına ait bilgiler yer almaktadır.
Bir işletmede birbirinden farklı her işin ayrı ayrı iş analizinin yapılması gerekmektedir.
İş analizi bilgileri elde edildikten sonra “İş tanımları ve İş gerekleri” haline getirilir ve işletmelerde kullanılır. Peki işletmelerde bu kullanılan alanlar nelerdir?

- Organizasyon şemasının oluşturulması

- Personel seçimi ve İşgücü planlaması

- İş ve araç gereç dizaynı

- Personel eğitimi

- Performans değerleme - ücret yönetimi

- Belirsizlikten kaynaklanan sorunların azaltılması
Mikro ölçekli işletmelerde ( 1- 10 arası personeli bulunan ) kurucu, çoğunlukla işin tüm detaylarını bildiğinden, iş analizi ortaya çıkacak iş tanımlarını ve gereklerini kendiliğinden bilir ve oluşturabilir.
İlerleyen süreçler de işletmenin büyümesi (KOBİ olması) ve personelin çoğalması, süreçlerde değişiklik olması ve iş tanımlarında artış, kurucunun daha önce bilmediği işlerin ortaya çıkması, müşteri ve piyasa talepleri, kurucunun operasyonel işlerden uzaklaşması ve bilgilerin azalması sonucu “İŞ ANALİZ’’lerine ihtiyaç duyulur.

Her düzeyde işletmenin üzerinde durması ve uygulaması ile katma değer elde edeceği muhakkaktır.
Bu yazım da iş analizini tanımlamaya ve gerekliliğini anlatmaya çalıştım.
Bir sonra ki yazımda ise iş analizi bilgilerini elde ettikten sonra neler yapılması gerektiğini , “personel seçimi, iş gücü planlaması, personel eğitimini ve performans değerlendirmesini” detaylı olarak, sizlerle paylaşacağım.
Mutlu bir hafta diliyorum..

YORUM EKLE