İpsala’da kimlerin oyu arttı, kimlerin azaldı ?

Değerli okurlarımız, sevgili takipçilerimiz, kesinleşen milletvekili seçim sonuçlarını, ilçe ilçe analiz etmeye başlıyoruz.
İlk ilçemiz; ilk durağımız, çeltiğin başkenti İpsala.
İpsala’da seçimler öncesi dillendirilen en önemli konu, AK Parti seçmeninin bir bölümünün Fatma Aksal’a tepki göstereceği ve MHP’ye tepki oyları gideceği yönündeydi.
2018 genel seçimlerinde İpsala ilçesinde, köyler ve beldeler dahil yüzde 34 oy oranını yakalayan AK Parti’nin oylarının 2023 genel seçimlerinde yüzde 28’e düştüğünü görüyoruz.
AK Parti oylarında, ilçe genelinde yüzde 6’lık bir düşüş söz konusu.
Türkiye genelinde, bir önceki seçime göre AK Parti oylarının yüzde 42’den yüzde 35 bandına gerilediğini dikkate aldığımızda, İpsala’daki oyların erimesinin anormal bir durum olmadığını görüyoruz.
AK Parti’nin ardından ana muhalefet partisi CHP’nin yine İpsala ilçesi genelinde 2018 yılında yüzde 43 oy oranı ile birinci parti olduğunu görüyoruz.
CHP’nin 2023 genel seçimlerinde AK Parti’ye göre daha yumuşak bir erime yaşadığını ve oy oranının bir önceki genel seçime göre yüzde 43’den, yüzde 40’a düştüğünü görüyoruz.
Cumhuriyet Halk Partisi’nde adayların belirlenmesi ile ilgili yaşanan sürecin parti tabanında ve kamuoyunda bir tepkiye neden olduğu, seçim öncesinde dillendirilmişti.
Fakat İpsala ilçesinde yaşanan yüzde 3’lük erimenin il genelinde yaşanan yüzde 6’lık erimenin yanında hiçbir şey olmadığı da gün gibi ortada !
Gelelim, millet ittifakının diğer ortağı İYİ Parti’ye.
Millet ittifakı ortaklarından İYİ Parti’nin oy oranının, 2018 genel seçimlerine göre ilçe genelinde cüzi bir artışla, yüzde 14 bandından yüzde 15’e çıktığı görülüyor.
Fakat il genelinde İYİ Parti oylarının yüzde 20 bandına yerleştiği bir ortamda yüzde 15 oy oranının, İpsala’da beklentileri karşılamadığı görülüyor.
İpsala’da en dikkat çekici oy artışını ise MHP’nin yaptığı görülüyor.
MHP’nin oy oranının yüzde 4.9’dan, yüzde 8’e yükseldiği görülüyor.
İpsala’da diğer siyasi partilerin aldığı, köyler ve beldeler dahil oy sayıları ise şu şekilde;
Zafer Partisi (235 oy)
Memleket Partisi (182 oy)
Yeniden Refah Partisi (121 oy)
Yeşil Sol (98 oy)
TİP (73 oy)
BBP (57 oy)
20 Mayıs Cumartesi günü Enez, 21 Mayıs Pazar günü ise Keşan ile devam edeceğiz.



 

YORUM EKLE