Keşan’da Ak Parti eridi, MHP yükseldi, Millet ittifakı şaşırtmadı

Milletvekili seçim sonuçlarını, ilçe ilçe analiz etmeye devam ediyoruz.
İpsala ve Enez ilçelerimizin ardından üçüncü durağımız, ticaretin merkezi ve kavşak noktası, Edirne’nin en fazla ve en dinamik nüfusa sahip ilçesi; Keşan.
Keşan ilçesi bu seçimlerde, iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oy oranı olarak en fazla eridiği ilçe oldu.
2019 yılında, tarihinde ilk kez, Cumhur İttifakı (AK PARTİ-MHP) olarak Mustafa Helvacıoğlu’nu belediye başkanı seçen Keşan halkı, deyim yerindeyse bu seçimde iktidar partisine ‘sarı kart’ gösterdi.
2018 genel seçimlerinde, ilçe merkezi, belde ve köyler dahil olmak üzere Keşan genelinde yüzde 29 oy oranını yakalayan Ak Parti, bu seçimlerde yüzde 20’nin altına düşerek, yüzde 19 oy oranıyla, tam 10 puanlık bir düşüş yaşadı.
Cumhur ittifakının bir diğer ortağı olan MHP’nin bir önceki seçime göre, oylarını yüzde 9 oranında artırması, Ak Parti’den kaçan tepki oylarının cumhur ittifakı içinde kaldığını gösteriyor.
2018 genel seçimlerinde, Keşan’da yüzde 5 oy alan MHP’nin, oylarını yüzde 14’e yükseltmesi ise oyların ittifak içinde kaldığının, en somut ispatı olarak tarihe not düşüyor.
Cumhur ittifakının ardından dönelim millet ittifakına.
Millet ittifakının ana omurgası olan Cumhuriyet Halk Partisi’nde, az da olsa bir erime görülüyor.
CHP’deki erimenin sadece 3 puanlık bir erime olduğunu not düşelim.
2018 genel seçimlerinde, ilçe genelinde yüzde 48 oy oranını yakalayan Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2023 seçimlerinde oylarının yüzde 45’e düştüğünü görüyoruz.
CHP’nin il genelinde yaşadığı yüzde 6’lık erimenin, Keşan’a yüzde 3 olarak yansıdığını görüyoruz.
Millet ittifakının bir diğer ortağı olan İYİ Parti’de ise sembolik bir oy artışı görmek mümkün.
2018’de ilçe genelinde yüzde 12 oy oranını yakalayan İYİ Parti’nin bu seçimde yüzde 1’lik bir artışla, oylarını yüzde 13’e yükselttiğini görüyoruz.
İYİ Parti’nin il genelinde, özellikle son 1 yılda, teşkilat bazında yaşadığı çalkantılı sürecin bazı ilçelerde kendini hissettirdiğini söyleyebiliriz.
Keşan’da, bir önceki seçime göre Yeşil Sol’un oylarının azaldığını, Zafer Partisi’nin ise yüzde 1,25 oy oranıyla iyi bir oy oranı yakaladığını söylemek mümkün.
Bir sonraki yazımızda, analizlerimize Uzunköprü ilçemizle devam edeceğiz.

 

YORUM EKLE