Keşan’da bir kültür mirası; ‘Eski Hamam’

Kentin ortasında kaderine terkedilmiş, 5 asırlık bir kültür mirası: Eski Hamam.

Keşan’da bir kültür mirası; ‘Eski Hamam’

Keşan’ın ilçe merkezinde yer alan yapı, Osmanlı mimarisine ait bir hamamdır. Tek hamam olarak inşa edilmiş soyunmalık, hamamlık, ılıklık, sıcaklık, halvet, külhan ve su deposu alanlarından oluşmaktadır.
Günümüzde kitabesi bulunmayan bu yapının Banisi ve tarihi bilinmemektedir. Hamamın inşasında moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Hamamın dış cephesinde Keşan taş ocaklarından çıkarılan yeşilimtırak renkte, az sert bir yapıya sahip olan moloz taş malzeme kullanılmıştır. “Keşan taşı” olarak da bilinen bu malzeme başta Hersekzade Ahmet Paşa camii olmak üzere birçok yapıda kullanılmıştır.
Hamamın en çok tahribata uğrayan bölümü soyunmalıktır.
Yapının tarihiyle ilgili yola çıkmak için Hersekzade Ahmet Paşa camiiyle bağlantısı olup olmadığını anlamak üzere Ahmet Paşa'nın hayatı ve vakfiyesi incelenmiş fakat bu bölgeye yapılmış böyle bir yapıya vakfiyede rastlanamamıştır.
Uzun yıllar hakkında yayınlanmış bir bilgiye sahip olmayan bu yapı, Doç. Dr. Murat Karademir tarafından araştırılmış ve arşivlere kazandırılmıştır.

Yapının korunması için çevrelenen tel örgüler yetersiz kalmış, zemin ve tavanında çökmeler olan yapı kaderine terkedilmiştir.

Kaynak: Karademir M. (2020). Keşan'da Bir Kültür Mirası. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. //dergisosyalbil.selcuk.edu.tr/susbed/article/view/1809/1305. 25.05.2021.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER