Eczacılıkta yeni dönemin ilk örneği İpsala’da uygulanacak

Eczacılıkta yeni dönemin ilk örneği İpsala’da uygulanacak

Edirne’de ilk olarak 1 yıl yardımcı Eczacılık yapıp Eczacı Yerleştirme Sistemi’ne başvurarak İpsala’da eczane açmak üzere yerleşen Eczacı İrem Kaykı, Bayrambey Mahallesi Enez Caddesi 104 AC İpsala adresinde İrem Eczanesi’ni açmak üzere İpsala İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Edirne İl Sağlık Müdürlüğü’ne evraklarını teslim ederek, Eczane Ruhsatının onayından sonra çalışmaya başlayacak.
Böylece Serbest Eczacılıkta yeni dönemin ilk örneği Edirne’de resmen başlamış olacak.
Bu arada EYS sisteminde Edirne’de tek eczane açılabilecek ilçe olan İpsala’da İrem Eczanesi faaliyete geçtiğinde 2013 ve daha sonraki yıllarda eczacılık fakültesinde okumaya hak kazanmış olup mezun olan Eczacılara Edirne ilinde EYS Sistemine başvurarak açabilecekleri eczane kontenjanları bitmiş olacak.
ECZACILIK KANUNU
Eczacılar ve Eczaneler hakkındaki 6197 sayılı kanunun 2012 yılında yapılan değişiklik gereği serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczanenin açılmasına müsaade edilir. Ancak bu şekilde açılan eczanelerin başka yerlere naklinde nüfus kriteri işletilir. Eczanelerin aynı ilçe içerisindeki nakillerinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz.
Doğal afet ve mücbir sebep nedeniyle nüfus azalması hâlinde o yerleşim yerinde bulunan eczanelerin naklinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz. Bu hâlin tespit ve ilanı Sağlık Bakanlığınca yapılır.
Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışmak zorundadır.
Hastane eczanelerinde veya ikinci eczacı olarak serbest eczanelerde en az bir yıl süre ile çalışanlar, yardımcı eczacı olarak çalışma şartını yerine getirmiş sayılır.
Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki yönetmeliğin MADDE 4 –v) Yardımcı eczacı: 2013 ve daha sonraki yıllarda eczacılık fakültesinde okumaya hak kazanmış olup mezun olduktan sonra serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak için en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde veya hastane eczanelerinde çalışan eczacıyı ifade eder.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER