Mesane (idrar kesesi) kanseri nedir?

Mesane (idrar kesesi) kanseri nedir?

Mesane, idrar kesesi diye isimlendirilen her iki böbrekten idrar yolları (üreterler) vasıtası ile gelen idrarı depolayan küreye benzeyen bir organdır. Bu organın iç yüzeyinden kaynaklanan kötü huylu tümörlere mesane (idrar kesesi) kanseri denir.
Mesane kanseri belirtileri nelerdir?
Mesane kanserinin en sık görülen belirtisi idrarda ağrısız pıhtılı kanamadır. Gözle görülebilir kanama olabileceği gibi idrar tahlilinde mikroskop altında tespit edilen kanama da olabilir. Bunun yanında ağrılı idrar yapma, idrara sıkışma hissi, sık idrara gitme ve idrar yapamama da mesane kanserinin diğer belirtilerdir.
Mesane kanseri risk faktörleri nelerdir?
Sigara:
Mesane kanserinin en yaygın risk faktörüdür. Sigara içenlerde içmeyenlere oranla 4-7 kat fazla görülmektedir.
Yaş: 50 yaş üstünde mesane tümörü sıklığı artmaktadır.
Cinsiyet: Erkeklerde kadınlara göre 3-4 kat fazla görülmektedir.
Kimyasallar: Tekstil, kauçuk, boya, deri sanayinde kullanılan kimyasallar mesane kanseri riskini arttırmaktadır.
Kronik mesane enfeksiyonları
Ailesinde mesane kanseri öyküsü olanlar
Siklofosfamid ile kemoterapi almış ve başka nedenlerle mesane komşu bölgelerine radyoterapi alan hastalarda mesane kanseri gelişme riski fazladır.
Mesane tümörünün tanısı
Polikliniğe başvuran hastalara uygulanan ilk tetkik üriner ultrasondur. Dolu mesaneye yapılan ultrason genellikle mesane tümörü için fikri vermektedir. İleri tetkik olarak uygulanan kontrastlı tüm batın tomografi hem mesaneyi hem de böbrekleri detaylı olarak gösterdiği için üriner sistemde bulunan tümörler için önemli görüntüleme yöntemidir. Mesane kanserinden şüphelendiğimiz hastalarda sistoskopi altın standarttır. Sistoskopi, ucunda ışık ve kamera bulunan ince bir endoskop ile mesanenin içinin incelenmesidir.
Mesane tümörünün tedavisi
Tanı ve tedavinin en önemli basamağı Transüretral Rezeksiyon (TUR) ‘dur. Kapalı olarak yapılan bu ameliyatta tümör dokusuyla birlikte alttaki kas dokusuna kadar çıkarılır ve tümörün evrelemesi yapılır.
Kasa invaziv olamayan mesane kanserlerinde tedavi düzenli aralıklarla yapılacak sistoskopiler ve tekrarlayan tümörlerde yapılacak olan TUR ameliyatlarıdır. Bu hastalarda mesane içine uygulanacak (intravezikal) kemoterapi veya immunoterapi mesane kanseri nüks ve progresyonunu azaltmaktadır.
Kasa invaziv mesane tümörlerinde ise radikal sistektomi (mesanenin çıkarılması) ameliyatı yapılmaktadır. Radikal sistektomi ameliyatı yapılan hastalara idrarın dışarı çıkması için yeni bir yolun yapılması gerekmektedir. Bunun için bağırsağın bir parçası kullanılarak yeni bir idrar kesesi yapılabileceği gibi başka idrar saptırma yöntemleri de kullanılabilmektedir.
Mesane kanseri en sık akciğer, karaciğer ve kemiklere metastaz yapmaktadır. Metastatik hastalarda ise kemoterapi ve radyoterapi uygulanmaktadır.

ÖZEL KEŞAN HASTANESİ ÜROLOJİ UZMANI OP. DR. İLKAN YÜKSEL

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER