Op. Dr. Kemal Kef’ten ‘Burun Estetiği’ açıklaması

Op. Dr. Kemal Kef’ten ‘Burun Estetiği’ açıklaması

İnsan yüzünün orta kısmında yerleşen burun, yüzün güzel görünmesinde, kişinin yüz ifadesinin oluşmasında önemli bir rol oynar. Burun aynı zamanda solunum, koku alma gibi işlevleriyle de önemli bir organdır.
Doğuştan, kazalardan sonra veya geçirilmiş ameliyatlara bağlı olarak burunda şekil bozukluğu görülebilir.
Kişinin hoşuna gitmeyen, yüz yapısına göre eğri, büyük, düzensiz olan burnun bu istenmeyen halinin cerrahi olarak düzeltilmesi işlemine rinoplasti (burun estetik ameliyatı) denir. Tüm bireylerin yüz ve burun yapıları farklı olduğundan uygulanacak cerrahide kişiye özeldir. Burun estetiği en sık istenen ve yapılan estetik cerrahi girişimdir.
Bu estetik cerrahi sırasında eğer varsa burun içinde kişinin solunumunu etkileyen eğiklikler ve diğer hastalık halleri de (polip, konka hipertrofileri ...vb.) düzeltilmelidir. Güzel görünen ama fonksiyonları kötü bir burun hastayı mutlu etmez.
Ameliyat için gelen hasta ayrıntılı bir kulak burun boğaz muayenesi ile değerlendirilmelidir. Hastanın ameliyattan ne beklediği, bu beklentilerinin hangilerinin gerçekçi şekilde olabileceği hastayla paylaşılmalıdır. Ameliyat öncesi birkaç görüşme yaparak hastanın beklentileri ile gerçekleşebilecek durum anlaşılır şekilde ortaya konmalıdır. Böylece gerçekçi olmayan hasta beklentileri nedeniyle sonradan oluşabilecek memnuniyetsizlikler önlenmiş olur.
Ameliyat öncesi hastanın değişik açılardan fotoğrafları çekilerek bunlar üzerinden nelerin yapılabileceği, nelerin yapılamayacağı konuşulmalıdır. Ameliyat sırasında yapılacak işlemler anlatılmalı, hastanın estetik kaygıları azaltılmalıdır. Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi rinoplastide de ameliyat öncesi gerekli tüm tetkikler yapılarak hastanın anesteziye ve ameliyata uygunluğu değerlendirilmelidir.
Tekrar belirtmek isterim ki uygulanacak cerrahi yöntem kişiye özeldir. Burun içindeki kesilerle yapılan kapalı yöntem veya burun ucunda orta bölme derisine yapılan kesiyle iç kesilerin birleştirildiği açık yöntem iki ayrı ana ameliyat tekniğidir. Bu iki tekniğin kendine özgü farklı avantajları vardır. Sizin için en iyi yöntemi burun probleminizin çözümü için doktorunuz size anlatacaktır.
Burun estetiğinde hump (kemer) denen burun sırtı yüksekliğinin indirilmesi, düzeltilmesi yapılabilir. Çok büyük burun küçültülebilir. Burun ucu düşükse yükseltilebilir veya çok yüksekse indirilebilir. Geniş uç daraltılabilir veya dar uç genişletilebilir. Geniş veya dar burun delikleri normal boyutlara getirilebilir. Bu işlemler yapılırken bazen kemik ve kıkırdak alınırken kimi kezde gerekli yerlere kıkırdak destekler konabilir. Gereğinde hastanın kendi kıkırdakları ile destek oluşturulabilir.
Eğri olan bir burun kemiğin serbestleştirilir ve kıkırdak greft destekleri ile tekrar ortalanarak estetik sınırlara getirilir. Uzun bir burun yapısı buna neden olan kıkırdak ve kemik yapıları yeniden düzenlenerek kısaltılabilir veya kısa bir burun kıkırdak greftler ile desteklenerek uzatılabilir. Estetik kaygıların dışında burun içinde solunumu bozan orta bölme eğiklikleri (deviasyon) düzeltilmeli, büyümüş burun içi etler (konka) küçültülmelidir.
Daha önce ameliyat olmuş hastalarda sonradan şekil bozukluğu oluşabilir. Bu hastalara düzeltici bir cerrahi (revizyon rinoplasti) yapılabilir. Gerekli hallerde hastanın kulağından veya kaburgasından düzeltme için gereken kıkırdak alınabilir.
Ameliyat sonrası burun içine, içinde hava yolu bulunan ve nefes almayı sağlayan silikon nazal splint konarak hem kanama riski azaltılır hem de yeniden yapılandırılan burun içi desteklenerek iyileşme hızlandırılır. Burun içindeki splint genellikle iki gün içinde alınır. Doktorunuz gerekli gördüğü hallerde desteği daha uzun süre tutabilir.
Burun üstüne yeni yapıyı dışarıdan korumak için alçı, alüminyum veya termal splint denen desteklerden biri seçilerek yerleştirilir.
Bu destekler ortalama yedinci gün alınır. Burun sırtına özel bantlarla on güne kadar destek yapılır.
Ameliyat sonrası hasta yatağına alındıktan sonra baş kısmı yükseltilir. Göz etrafına iki gün boyunca uygun aralıklarla buz uygulanır. (Saat başı On beş-yirmi dakika gibi).
Onbeş gün sonra ameliyat oldukları çok anlaşılmayacak kadar şişlikler azalmış olur. İyileşme yaklaşık bir yıla kadar devam etmektedir. Burun bölgesi travmadan uzak tutulmalı, yaklaşık üç hafta ağır şeyler kaldırılmamalıdır. Morluklar geçene kadar güneş ışığından korunmak ve mutlaka güneş kremi kullanmak gerekir. Yaklaşık iki ay kadar güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Gün içinde sırt destekli olarak oturur pozisyon tercih edilmelidir. Geceleri yatarken yüksek yastıkla ve özellikle sırtüstü yatılmalıdır. Yatak odası nem oranına dikkat edilmelidir. Çok kuru hava burun içinde de kurumaya ve kabuklanmaya yol açar. Ortam ısısı düşük, ılık olmalıdır.
Rinoplasti (burun estetiği) ile hastalarımız; düzgün nefes alıyor, horlama sorunu ortadan kalkıyor yüzün simetrisi düzeliyor, özgüvenle fotoğraf çektirebiliyorlar.

OP. DR. KEMAL KEF

ÖZEL KEŞAN HASTANESİ

KBB UZMANI

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER