Sertleşme Problemi (Erektil disfonksiyon)

Sertleşme Problemi (Erektil disfonksiyon)

Erektil disfonksiyon, cinsel ilişki için yeterli sertliğin sağlanamaması veya sürdürülememesi durumudur. 40 yaş üzeri erkeklerde iki kişiden biri sertleşme problemi ile karşılaşmaktadır. Sık yaşanan sertleşme problemi strese, özgüven kaybına ve ilişki problemlerine sebep olabilmektedir.
Erkek cinsel işlevi; beyin, hormonlar, duygular, sinirler, kaslar ve kan damarlarını içeren karışık bir süreçtir. Çoğu hastada erektil fonksiyonun nedeni fizikse sorunlardır. Kalp ve damar sorunları, erektil disfonksiyonun en yaygın nedenlerindendir. Yüksek tansiyon, diyabet, obezite, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, tütün kullanımı, alkolizm ve madde bağımlılıkları, kulanılan bazı ilaçlar, prostat hastalıkları da erektil fonksiyonun diğer fiziksel nedenleri arasında sayılabilir. Bunun yanında stresli bir yaşantı, partnerle yaşanan ilişki problemleri ve buna bağlı ortaya çıkan endişe ve streste sık karşılaştığımız psikolojik nedenlerdir.
Erektil fonksiyonu önlemenin en iyi yolu sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini yapmak ve mevcut sağlık koşullarını iyileştirmektedir. Düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkolü bırakmak, stresi azaltmak atılabilecek önemli adımlardır.
İlaç tedavisi
İlaç tedavisi birinci basamak tedavi olarak yer almaktadır. Fosfodiesteraz tip 5 inhibitörü (Sildenafil, Vardenafil, Tadalafil) olan ilaçlar penis kan akımını arttırarak sertleşmeyi sağlamaktadır. Bu ilaçlarda olası yan etki olarak sıcak basması, burun tıkanıklığı, kas ağrısı gözlenebilir. Bu ilaçlar özellikle kardiyak sıkıntısı olan ve özellikle nitrat kullanan hastalarda hekimlere danışılmadan kullanılmamalıdır.
Penis içine enjeksiyon tedavisi uygun hastalarda kullanılabilecek bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi gerek fosfodiesteraz tip 5 inhibitörleriyle gerek tek başına da kullanılabilir. Penis içi enjeksiyonun en önemli yan etkisi uzamış ereksiyon halidir.
Şok Dalga Tedavisi (ESWT)
ESWT, erektil disfonksiyon tedavisinde son yıllarda ön plana çıkmıştır. Vücut dışında oluşturulan ses dalgalarından elde edilen şok dalgalarının bir aplikatör tarafından vücudun istenilen yerine odaklanması temeline dayanır. Bu tedavide penisin farklı noktalarında yeni damar oluşumunu desteklemek ve kalıcı düzelme sağlayabilmek hedeflenir. Yaklaşık 10 dakika süren 6 seanstan oluşan bir tedavi yöntemidir.
Bu tedavinin avantajları:
Ağrısız olması,
Ayaktan uygulanabilmesi ve yatış gerektirmemesi,
İlaç gereksinimini ortadan kaldırabilmesi,
Poliklinik şartlarında uygulanabilmesi,
Hastanın günlük yaşamına devam edebilmesi,
Cerrahi bir yöntem olmadığı için anestezi gerekmemesidir.
Penil Protez
Diğer tedavilerin başarısız olduğu durumlarda cerrahiye tedaviye geçilir. Bu işlemde penisin içine sertleşmeyi sağlayacak protezler yerleştirilir. İki çeşit protez vardır: Yarı sert ve şişirilebilir. Yarı sert protezler bükülebilir iki çubuktan oluşur. Şişilebilir protezler ise penisin içine yerleştirilen iki adet şişirilebilir protezden, testisin yanına yerleştirilen bir pompadan ve bir rezervuardan oluşur. Hasta ilişkiye gireceği zaman bu protezi şişirerek ilişkiye girer. Şişirilebilir protezler daha doğal bir sertleşme sağladıkları için daha sık tercih edilir.

ÖZEL KEŞAN HASTANESİ ÜROLOJİ UZMANI OP. DR. İLKAN YÜKSEL

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER