Tabip Odası, “İpsala ve Keşan’da vaka sayısı artıyor”

Tabip Odası, “İpsala ve Keşan’da vaka sayısı artıyor”

Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Gürcan Altun, Edirne’de geçen hafta 442 yeni korona virüs vakası tespit edildiğini, İpsala’da artan korona virüs vakalarının Keşan’a da yansıdığını ve bölgede vaka artışları yaşandığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığının haftalık 100 bin nüfusa karşılık gelen korona virüs vaka sayılarına göre Edirne'de vaka sayısı 107,43 olarak belirlenirken, kent Türkiye haritasında kırmızıyla işaretli iller arasında yer aldı.

Edirne Tabipler Odası Başkanı Dr. Gürcan Altun, yaşanan son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. İpsala ve Keşan Bölgesinde vaka artışlarının devam ettiğini belirten Altun, vaka sayılarının artışında mutant virüsün etkili olduğunu savundu.

Özellikle İpsala ilçesindeki olgu artışlarının yaşandığına dikkat çeken Altun, Keşan ilçesinde de olgu sayılarında artış yaşandığını öne sürdü. Keşan ve İpsala’da bazı bölgelerin karantinaya alındığını açıklayan Altun, ancak bu karantinanın geç alındığını öne sürdü.

Edirne’nin çok yüksek riskli iller arasında yer aldığını hatırlatan Altun, zorunlu ihtiyaçların karşılanması haricinde çok yüksek riskli illere girişlerin kapatılması çağrısında bulundu.

“Edirne’nin korona virüs risk durumlarındaki değişimleri izlenmeli” diyen Altun, bu değişimlerin nedenleri araştırılıp gün yüzüne çıkartılması ve toplumla paylaşılması gerektiğini belirterek, aynı hataların tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınmalısını ifade etti.

Edirne’de toplam nüfusun yüzde 17’sine korona virüs aşı yapıldığının da altını çizen Altun, bu oranın başarılı olduğunu ifade etti.

Mutant virüsün tespit edildiği illerin mutlaka açıklanması gerektiğini savunan Altun, “O illerde yaşayan yurttaşlarımızın bunu bilmeye hakkı vardır. Mutant virüsün bulaşıcılığının çok daha fazla olduğu bilindiği için, görülen illerin açıklanmasıyla, bu illerde yaşayan yurttaşlarımızın daha dikkatli davranmaları sağlanabilir. Dolayısıyla, hastalığın kontrol altına alınması kolaylaşabilir” açıklamasında bulundu.

Altun açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan İllere Göre Risk Durumu (20-26 Şubat 2021) haritasında mavi ile gösterilen ve normalleşmeye geçilen doğu ve güneydoğu illerimizden Hakkari, Siirt, Bitlis, Bingöl ve Iğdır’ın nüfusu Edirne’nin nüfusundan düşüktür. Muş ilinin nüfusu Edirne’nin nüfusuna benzerdir. Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Van, Ağrı illerinin nüfusları Edirne’nin nüfusundan çok daha fazladır. Ancak bu illerden yalnızca Diyarbakır 92 bin aşılama ile Edirne’nin önündedir. Bu illerimizde ve aşılama oranının düşük olduğu tüm illerde nedeni bir an önce belirlenmeli ve aşılama oranları arttırılmalıdır. Aksi halde, toplumsal bağışıklığın istenen düzeye ulaşamaması nedeniyle bu hastalıkla baş etmek sorun olacaktır.

Ülkemizde günlük test sayıları istenen düzeyde değildir. Son 3 haftadır günlük test sayısı 114 bin ile 128 bin arasındadır (haftalık ortalama). Test yapılan insanların büyük bir çoğunluğunu yakınmaları nedeniyle hastaneye başvuranlar ve bir ameliyat öncesi test alınan insanlar oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın vaka bulmaya yönelik bir test stratejisi yok. Sıklıkla, test vatandaşın talebine göre yapılıyor. Yakın temaslılara bile test yapılmıyor. Bu nedenle günlük test sayıları ciddi dalgalanmalar gösterdiği gibi, son zamanlarda düzenli bir azalma içinde. Dolayısıyla salgının seyrini hastalık hızı (vaka/nüfus) kriteri üzerinden izlemek yanlış. Zira test sayısı azaldıkça vaka sayısı da azalıyor, arttıkça da artıyor. Bu nedenle uygun kriter vaka/test oranıdır. Bu durum, “bir an önce normalleşmeye geçmek” için “az test yapılması ve az olgu saptanması” gibi bir anlayışla hareket edildiği yönünde kuşku uyandırıyor. Test sayıları düşük tutularak, yeni olgu sayıları düşük tutulmaya çalışılıyor. Bu nedenle “her il bazında yapılan günlük test sayılarının ve pozitif olgu sayılarının açıklanması” mutlak gereklidir. Bu rakamların, bir an önce, şeffaf bir biçimde paylaşılmasını bekliyoruz.

Son birkaç haftadır hem günlük vaka sayısı hem de vaka/test oranı düzenli olarak artıyor. Günlük vaka sayısı 11 bine ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yeniden açılma için belirlediği üst sınır %5. Yani, bu ortamda normalleşme kararı zaten başlı başına yanlıştır.”

Kaynak: Edirne Gazetesi

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER