AK Partili ve MHP’li Meclis Üyeleri’nden Mimar Sinan projesine ret

Edirne Belediyesi tarafından dünyada bir ilke imza atılarak hayata geçirilecek olan Mimar Sinan Eserleri Minia Parkı projesine AK Partili ve MHP’li belediye meclis üyeleri ‘ret oyu’ verdi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne’nin kazanımları ve belediyenin kazanımları üzerinden siyaset yapıyorsunuz. ‘Neden kabul etmediniz?’ diye sorsam çoğunuz bilmeyeceksiniz. Siyaset istiyorsunuz bundan sonra siyaset yapacağım” dedi.

AK Partili ve MHP’li Meclis Üyeleri’nden Mimar Sinan projesine ret

Edirne Belediye Meclisi Mayıs Ayı Olağan Toplantısı, geçtiğimiz gün saat:14.00'te Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.
18 Madde gündem 1 madde de gündem dışı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Başkanlığında görüşüldü.


KAKAVA ŞENLİKLERİNE 100 BİNİ AŞKIN MİSAFİR GELDİ

Belediye Başkanı Recep Gürkan; “bütün oteller pansiyonlar ve çevre il ve ilçelerdeki oteller pansiyonlar konaklama tesisleri dolmuş vaziyette. Şehrimiz açısından da memnuniyet verici. Geçtiğimiz gün 100 bin kişi bekliyoruz demiştik ama gelen veriler, 100 binin üzerinde olacağı şekilde. Kakavanın hıdrellezde baharın müjdecisidir. Bütün hemşerilerimize insanlığa barış huzur bolluk getirmesini temenni ediyorum.”
EDİRNE BELEDİYESİ AVRUPA DİPLOMASI ÖDÜLÜNÜ ALDI

Edirne Belediyesin Avrupa Diploması ödülüne layık görüldüğünü açıklayan Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Belediyemiz 47 ülkenin üye olduğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de kurucu üyesi olduğu Avrupa konseyi parlamenter meclisinden bir ödül aldı. 47 ülkenin binlerce belediyesinin başvurduğu ve her yıl 14 belediyeye verilen ödül bu. 4 kategoride veriliyor bu ödüller. Avrupa ödülü, Avrupa şeref bayrağı, onur plaketi ve Avrupa Diploması. Bu ödüllere birinci kademe olan, Avrupa diplomasına başvurarak başlıyorsunuz bu ödüllere. Önce mutlaka Avrupa diploması ödülünü almanız gerekiyor, onu aldıktan sonra üst kademelerde ki ödüllere yeniden bir başvuru yapabiliyorsunuz. Biz bu yıl, 47 ülkeden 14 belediye içerisine girerek Avrupa diploması ödülünü ilk kez almaya hak kazandık. Tüm Edirne’mize hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Önemli bir ödül. Önümüzde ki yılda bir üst kademede ödül almak için başvuracağız. Bir başka ödül daha var ama o daha resmi olarak bildirilmedi bu yüzden açıklamak istemiyorum”.

Bir önceki toplantıya ait tutanakların okunmasıyla başlayan mecliste sporcu Beyza Işık’a ve Melda Dernekçi’ye ödül olarak 1 adet Tam Cumhuriyet Altını verilmesi görüşüldü.
Ardından terminal alanı bitişiğindeki otopark alanının işletilmesi ve peron tahsis ücretleriyle ilgili madde görüşüldü. Terminal alanı bitişiğindeki otopark alanının işletilmesi, peron tahsis ücreti gelirinin tahsil edilmesi, 5 adet büfe, 1 adet WC, 1 adet içkisiz lokanta, 1 adet hediyelik eşya dükkanı, 1 adet kuaför salonu, 1 adet hamburger-tost salonu, 1 adet pastane-kafeterya, 1 adet çay ocağı ve bilet satış yazıhanelerini 10 yıl süre ile işletilmek üzere kiraya verilmek üzere haziran ayından açık usul 10 yıllığına kiraya verilmek üzere ihale yapılmasına ve ihaleyi alan işletmecilerin ilk 5 yıllık kiranın peşin olarak verilmesi ihale şartnamesine konulması meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi.


Yapılacak olan ihalelerle ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; “Belediye kiracıları ile ilgili hem pandemi nedeni ile hem de kendi özel şartlarımız nedeniyle uzun süredir ecriminsin ile kiralama işlemlerimiz devam ediyor. Bununla ilgili mevcut kiracılarından haklarını korumak adına bizimde kiracılarımızın da bir çok çalışması girişimi oldu. Birazda onun için bekledik ihaleye çıkmak için ama bugüne kadar istediğimiz anlamda mesafe alamadık.
Ekonomik şartları biliyorsunuz. Bugün enflasyon açıklandı. Yıllık enflasyon TÜİK rakamlarına göre 69.97, ENAK rakamlarına göre ise yüzde 154 enflasyon. Belediye olarak zorunlu olduğumuz hizmetler var onları yerine getirmemiz gerekiyor. Bizim belediye olarak vatandaşın karşısına çıkıp paramız yok gelir elde edemiyoruz deme şansımız yok. Belediye olarak elimizde ne gücümüz ne yetkimiz ne imkanımız varsa hizmetlerin sürdürülebilirliği açısından bunların hepsini kullanacağız ve kullanma kararındayız.


ALT YAPI KREDİSİNİN ÇEŞİTLİ NEDENLERLE GELMEYECEĞİ ORATADA, KENDİ YAĞIMIZLA KAVRULACAĞIZ
Ocak 2022 ayından alt yapı kredisi için 180 milyon TL’lik için yetki vermiştiniz 4 ayı geçtik hala İller Bankasında ne nakdi kredi ne teminat mektubu noktasında hiçbir geri dönüş yok. Biz alt yapının kalan zor kısmını, içme suyu depoları, Güney çevre yolu yağmur suyu hattı, Koca Sinan mahallesinde kalan 6 sokaklık bir iş ve su depoları arasında ki ana hat arasında ki bağlantıları yapmak ve bitirmek zorundayız. Bunun içinde paraya ihtiyacımız var. İnşallah yanılırım ama iller bankasından çeşitli nedenlerle burada suçlayıcı bir konuşmada yapamayacağım bu kredinin kısa sürede gelmeyeceği ortada. O yüzden de kendi yağımızla kavrulacağız.

BELEDİYENİN BÜTÜN MÜLKLERİ HAZİRAN AYINDA 10 YILLIK KİRALANMAK ÜZERE AÇIK İHALEYE ÇIKACAK
Bunu niye söylüyorum; Kiracılarla ilgili bütün çalışmalar bitiyor, Haziran ayından 10 yıllık kiralama ihalesine çıkacağız. Açık ihaleyle çıkacağız ve kiracımız olmak isteyenlerden de 5 yılla kadar kiraların peşin alınmasını şartnameye koyacağız. Şartlar zor ama bakın Edirne bugün kaynıyor. Belediyenin menfaatlerini düşünerek yani belediyenin menfaati demek Edirne halkının menfaati demek. O yüzden Belediyeye en çok gelir getirir şekilde hangi yöntemse o yöntemle idare olarak ihaleye çıkmak istiyoruz. Terminalle ilgili de şartnamede de yapısal eksikliklerin giderilmesi tamir onarım yapılması da şartnameye konulması ile beraber terminali de diğer bütün mülklerimizde olduğu gibi 10 yıllık kiraya çıkacağız, 5 yılı peşin ödenmek şartı ile. Biz açık ihale yapacağız, kimse babamızın oğlu değil. Kimseyi de korumuyoruz. Birilerinin de zannettiği gibi. Açık ihale yapacağız şartları tutan herkes girebilir ve en yüksek bedeli veren de alır işletmesini yapar. Hizmete gelince herkes hizmeti belediyeden bekleyecek ama belediyeye karşı, hak ve ödevlere gelince kimse girmeyecek. Böyle bir dünya yok. Terminalde ki yapısal eksiklikler, projede olup da döneminde yapılmayan eksikler mal sahibinin görevi ama bakım onarım badana boya v.s gibileri de encümen şartnameye koyacak kim kiracı olacaksa o yapacak. Bizim hiçbir işletmemizde kiracı tercihi yok. Şartları taşıyan girer en yüksek peyi veren alır ihaleyi işletir. Terminal içinde böyle hepsi içinde böyle kimse kusura bakmayacak. Biz Edirneli esnafımızı koruyabildiğimiz kadar koruduk. Ama artık belediyenin korunmaya ihtiyacı var. Bugün vatandaş yol bekliyor. Bugün sabah baktım bitüm fiyatlarına, bir ton bitüm 2020 mart ayında bin 100 liraydı bu sabah 8 bin 900 lira. 8 kat nasıl yapacak belediye bunları. Kimse kusura bakmasın alınanda alınsın. Türkiye’de bizden daha çok kiracılarını koruyan bir kurum varsa milli emlak, vakıflar da dahil çıksın söylesin. 9 ay hiç kira almadık kapalı olanlardan. Açık olanlardan yüzde 25’e düşürdük. Biraz insaf ve biraz vicdan.
ALT YAPI VE ÜST YAPININ ZOR KISMINI BİTİRMEK ZORUNDAYIZ

Maalesef iller bankası 2021 yılında 20 milyon nakit 20 milyonu teminat mektubu olmak üzere sadece 40 milyon verdi demekte doğru değil. Verdiği kredide 20 milyon. 20 milyonuna da bizi piyasadan alıp teminat mektubu ile alıp borçlandık biz ödüyoruz onu. Bugüne kadar alt yapıda 170 milyon para kullandık. Bizim iller bankasından kullandığımız kredi, KDV dahil 50 milyon. 120 milyonu teminat mektubu ile piyasadan aldık, ödüyoruz. Bu alt yapıyı da yapıp, yollarında asfaltlarını da bitireceğiz bu sezon. Zor kısmını bitirmek mecburiyetindeyiz bu yüzden belediyemizin kendi gelirlerinden fedakarlık yapamayacağız”.

BUNDAN SONRA SİYASET İSTİYORSANIZ SİYASET YAPARIM

Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde Mimar Sinan Eserleri Minia Parkı olacak şekilde Rekreasyon alanı ile ilgili madde de mecliste görüşüldü. Çalışmaların yapılması için bazı arsalarla ilgili karar alınmasında, Cumhur ittifakı meclis üyelerinin bazılarının ret oyu kullanması üzerine Belediye Başkanı Gürkan, Mimar Sinan’ın Eserleri Minia park alanının, neden kabul etmediğinizi mahcup olmayasınız diye sormayacağım. bundan sonra siyaset istiyorsanız siyasette yaparım diyerek, “Burası rekreasyon alını olduğu için biliyorsunuz ustalık eserini Edirne’mize kazandıran Selimiye Camiinin de Mimarı Koca Mimar Sinan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözer’inde başkanlığında hazırlanan Sinan’ın 99 eserinden dünyada ve Türkiye’de oluşan 1/25 ölçekli Mimar Sinan Eserleri Minia Parkının 29 yıllığına gayri ayni hak tesisi kararı ile yaptırılmasını buradan belediye olarak kira ve cirodan pay almasını ön gören bir düzenleme. Oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Neden kabul etmediniz diye sorsam arkadaşlarınızın çoğu nedenini bilmeyecektir. Sormayacağım sizi mahcup etmemek için. Edirne’ye bir tesis kazanmasın mı gelir mi elde edilmesin mi diye sormayacağım. Siz mahcup olmayın diye.

Ben bugüne kadar bu kürsüden siyaset yapamadım ama siz Edirne’nin kazanımları ve belediyenin kazanımları üzerinden siyaset yapıyorsunuz. İlk defa böyle bir konuşma yapıyorum. Benim belediye başkanı olarak her maddeden sonra sormam sadece nezaketimden demokrasiye olan inancımdan böyle bir mecburiyetim yok. Ben maddeyi okurum o arada söz isteyen ister yetişemeyen alamaz vermek mecburiyetinde de değilim herkes yönetmenliği okusun. Siyaset istiyorsunuz bundan sonra siyaset yapacağım” dedi.
TAKSİ VE SERVİSLERE %26.06 ARTIŞ OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ


Şoförler esnafının taksici esnafı ile servis araçları odasının artan maliyetler nedeniyle zam talebi doğrultunda, ortalama olarak %26.06 enflasyonun altından bir artış ön görü ile plan bütçe komisyonunun taksi esnafına ve servis araçlarının zam telebi, oy birliği ile kabul edildi.

Selimiye Cami Çevresi, Kentsel Tasarım Proje akanında yayalaştırılmış alan, kiosk ve meydanlarda menine, kent mobilyalarına ya da peyzaj alanlarına zarar verebilecek herhangi bir unsur konulmasına ya da sabitlenmesine izin verilmemesi; stant, masa, sandalye, gölgelik, şemsiye vb. malzeme kullanımı ile ilgili kararlar görüşülerek kesinlikle gelişi güzel bir şemsiye masa konmasına izin verilmeyeceği belirtildi.

Kaynak: Edirne Gazetesi / Yeşim DIRAMALI

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER