“Anketlere, manketlere bakmayın, bu iş bitti” ULAŞ DEMİRAY

“Anketlere, manketlere bakmayın, bu iş bitti” ULAŞ DEMİRAY


2002 Genel seçimlerini AKP mi kazandı yoksa MHP/DSP iktidarı mı kaybetti? Önce kendinize bu soruyu sorun. Seçimden bir buçuk yıl önce kurulan AKP nasıl oldu da, ne söyledi de, ne anlattı da iktidar oldu?
Hiç..
Lafı fazla uzatmadan söyleyeyim; halk 2001 krizi patlak verip yoksullaşınca tüm eski partileri toptancı bir anlayışla cezalandırdı ve yeni iki partiye yüklendi. Bunlardan birisi AKP, diğeri de Cem Uzan’ın Genç partisi idi…
O sıralar AKP’nin başında Recep Tayyip Erdoğan da yoktu.
Hapisteydi. Zaten kendileri bile böyle bir zafer beklemiyorlardı..
%33 oy alarak Anayasa’yı bile değiştirebilecek bir çoğunluk sağladılar.
Özet olarak yinelersek o seçimi AKP kazanmadı; eski partiler kaybettiler. MHP, DYP, DSP, ANAP ve İsmail Cem’in Yeni Partisi baraj altında kaldı. % 45 oy çöpe gitti..

***

Bu seçimin kaderi de hemen hemen aynı…
Seçimi Millet ittifakı yanlış yapsa bile sonuçta AKP kaybedecek..
Halk sadece aklı başında, alternatif olabilecek bir aday arıyor. EYT, MEYT, asgari ücret zammı, borçların affı hiç kimsenin umurunda değil. İnsanlar, ceplerine girenle nasıl olsa seçim sonrası misliyle çıkacak olanın hesabını herkesten iyi yaptılar ve kararlarını çoktan verdiler. AKP’nin, bu son TEK ADAM döneminde dünyaları başına yıkılanlar bunun hesabını sormak için gün sayıyorlar. Millet İttifakı ne vaad ediyor, ne etmiyor, parlamenter sistem ne imiş ne değilmiş, adayı kimmiş, kim değilmiş hiç fark etmiyor. Bu ceza AKP’ye kesilecek.

SONUÇ : Birinci turda değilse, ikinci turda bu iş bitecek…

***

Bana sorarsanız seçim sonucu 2 nci tura da kalmayacak..
HDP’li, ya da HDP’siz bu iş birinci turda bitecek.. Çünkü bu seçim siyasi partiler arasında değil, RTE’ye sahip çıkıp, hala ondan meded umanlarla, son 5 yılda kuyruğuna basılanlar, hayalleri çalınanlar, dünyaya geldiklerine pişman olanlar, çocuklarına harçlık vermeyenler, emekli olup da yerlerde sürünenler ve yer yarılsa Erdoğan’a oy vermeyecek olanlar arasında geçecek. İlk defa oy kullanacak gençlerin ağırlığı bu seçimde görülecek. O gençlerin içerisinde hala kararsız olanlar varsa bir büyük amcaları olarak onlara net bir tiyo vereyim: “Bundan, bunlardan, bugünden daha kötüsü olamaz… Bu ülke yerlerde sürünmeye layık değil. Görev sizin”

***

Anketlere, manketlere bakmayın. Hatta, artık en güvendiğiniz TV kanallarını bile izleyip sinir sisteminizi bozmayın. Hesabı kendiniz yapın. Hesap çok basit… MHP ile AKP; en çok ilgi gördükleri dönemde, yani son seçimde toplamda % 50’nin biraz üzerinde oy alabilmişlerdi. 5 yılda hiç mi oy kaybetmediler? Son Sinan Ateş cinayetinden sonra, artık MHP barajı geçebilir mi? AKP’nin yanıt veremediği yolsuzluk iddiaları, Sedat Peker paylaşımları, yaşanan 6 yaşındaki çocuk istismarı, AKP’ye yıllarca oy vermiş, dinine imanına bağlı kişileri hala bu partide tutabilir mi?

***
Yahu hala, kendi şirketinden kendi bakanlığına mal satıp köşeyi dönen, borsa maniplasyonlarına aracı olarak, sonuçta bu kirli paralarla kocasına yat hediye eden milletvekillerinin yaptıklarını içine sindirebilecek AKP’li kaldı mı? Dini bütün insanlar bu utanmazlıklara niye oy versin? Kaldı ki görünen, bilinen bir gerçek de var ki bu ülkede islamiyet bu dönemde çok kan kaybetti. Son olarak gollük pasları çok seven Cumhurbaşkanımız İmamaoğlu’na verilen siyaset yasağı ile kendi kalesine gol atmadı mı? Bu haksız uygulamaları, Newyork’un en merkezi yerinde satın alınan gökdelenlerin hesabını soracak hiç mi AKP’li seçmen yok? Milletin cebinden çıktığı belli olan bu paralar hiç mi AKP seçmeninin umurunda değil?
Göreceksiniz; Millet ittifakı’na oy vermeyi aklından bile geçirmeyen hatırı sayılır sayıda AKP’li seçmen sandığa gitmeyecek.. Bunun örneği 1977 seçimlerinde görüldü.. MC hükümetlerini içine sindiremeyen, ama Ecevit’e oy vermeyi de hiç düşünmeyen Adalet partisi seçmeni sandığa gitmedi.. Ecevit % 41 oyla seçimi kazandı..

***

Siyaset biraz da hiç yoksa 5-6 ay sonrasını görebilmektir. Ben de bu işin meraklısıyım, tahmin yapmaktan da korkmam… İddia ediyorum; bu seçimde Cumhur İttifakı’nın alacağı toplam oy % 30 u geçmeyecektir. Yeter ki seçimde helale haram karıştırılmasın, Millet İttifakı ve HDP yanlış yapıp da işi ikinci tura falan bırakmayı “Doğru strateji”diye yutturmaya kalkmasın.
Şunu da kimse unutmasın: Seçimi kazanmaktan daha zor olanı, kazanılan bu iktidarı kazasız, belasız 5 sene yürütebilmektir. Ecevit’in % 41 ile gelip 22 ay sonra %16 ile iktidardan kaçmak zorunda kalması gibi günleri inşallah bir daha yaşamayız.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER