Gaytancıoğlu, “İpsalalı çiftçileri doludan sonra bakanlık vurdu”

Gaytancıoğlu, “İpsalalı çiftçileri doludan sonra bakanlık vurdu”

Tarım ve Orman Bakanlığı, CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’na verdiği cevapta, İpsala’da doludan etkilenen çeltik üreticilerinin zararlarını karşılamayacağını itiraf etti. Zararların karşılanması için sadece TARSİM’i adres gösteren Bakanlık tarım sigortası yaptıramamış çiftçinin durumuna değinmedi.
TBMM’de Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 bütçesinin görüşmeleri sırasında CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Bakana İpsala’da yaşanan doluyu ve zararların karşılanıp karşılanmayacağını sormuştu. Bakanlıktan gelen cevapta ise doludan 9 köyün etkilendiği belirtilere sadece TARSİM tarafından hasar tespit ve tazmininin yapılacağı ifade edilmekle birlikte sigorta yaptıramayan üreticilerin durumuna ise hiç değinilmedi.
Ayrıca Bakanlıktan verilen cevapta; çiftçi borçları ile ilgili bir yapılanma müjdesi gelmezken, Bakanlık bünyesine mühendis, veteriner ve tekniker alımı konusunda net sayılar verilmedi.
Sorularına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen cevapları değerlendiren CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu verilen cevapların çiftçi için atama bekleyen mühendis, veteriner ve teknikerler için hüsran olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “İpsala’da yaşanan dolu zaten borçlu olan üreticimizin bir yıllık emeklerini vurdu. Üstüne bir de ithalatla çiftçimiz maliyetlerini karşılamayacak alım fiyatına mahkûm edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı dolunun vurduğu çiftçiye TARSİM’i adres gösteriyor. Ya sigorta yaptıramayanlar? Çiftçi o kadar borçlu ki artık sigorta yaptıramıyor. Bu yıl para kazanamayan, zarar eden ve gırtlağına kadar borçlu olan çiftçi ne yapacak?
Çiftçi için bir yapılandırma da Bakanlığın gündeminde yok. Beşli çetenin milyarlarca borcunu bir kalemde silenler sıra çiftçiye gelince hiçbir şey yapmıyor hatta kendi çiftçisini batırmaya çalışıyor. İşte AKP gerçeği budur!
Yani kısaca Tarım Bakanlığında değişen bir şey yok. 2022’de de çiftçi bir bakanlığı olduğu bilmeyecek, ithalat lobileri desteklenecek. Türkiye’yi ve Türk Tarımını çok daha zorlu bir yıl bekliyor.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER