İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline bir tepki de Keşan’dan

İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline bir tepki de Keşan’dan

CHP Keşan İlçe Kadın Kolları Başkanı Nermin Arhatır, yazılı bir açıklama yaparak, İstanbul Sözleşmesi’nin gece yarısı bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile iptal edilmesi konusunda düşüncelerini dile getirdi.

Arhatır’ın açıklaması şöyle;

Dün gece yarısı, Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Türkiye, kadın haklarını savunan ve AİHM kurallarını esas alan bir insan hakları sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesinden ayrıldı. Karanlık bir dönemden geçiyoruz. Şiddetin yükseldiği ve en temel insan hakları ihlallerinin sıradanlaştığı bu süreçte kadına karşı şiddet, ev içi şiddet ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete ilişkin en kapsamlı tanımlamaların yapıldığı İstanbul Sözleşmesine, en fazla ihtiyaç olunduğu bu dönemde bu ani karar kabul edilemez. Erdoğan’ın Şubat 2020’de “Yeniden gözden geçireceğiz” demesiyle başlayan süreç, Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesiyle tamamlandı. Bu süre zarfında kimi iktidar temsilcileri ve iktidara yakın bazı vakıf ve dernekler, sözleşmenin “Türk aile yapısına aykırılıklar taşıdığını” savunmuştu.

Oysa kadına yönelik şiddeti önlemede meseleyi, önleyici ve koruyucu tedbirler bağlamında bütüncül bir yaklaşımla ele alan sözleşme, Türkiye açısından çok önemli. Çünkü Türkiye sözleşmeyi hem ilk imzalayan hem de meclisinde ilk onaylayan ülke. Üstelik 2011 yılında kendi imzaladıkları bu sözleşmeyi topluma da gururla duyurmuşlardır.

Ancak, maalesef özellikle son 5 yıla baktığımızda, sözleşmenin uygulanması ve bu yükümlülüklerin sağlanması açısından hiçbir yeterli adım atılmamıştır.

Toplumun her kesiminden oluşan milyonlarca kadını görmezden gelemezsiniz, susturamazsınız. Kadınların haklı mücadelesini hiçe sayamazsınız. Ölen kadınlar isyanımızdır. Vazgeçmeyeceğiz. Kadınların omuzlarından yükselecek mücadele ve örgütlülük ile gece yarısı operasyonlarıyla gasp edilen haklarımızı en kısa sürede geri alacağız.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER