Keşan'da muhalefet, vites yükseltmeye devam ediyor

Keşan'da muhalefet, vites yükseltmeye devam ediyor

Keşan Belediye Meclisi 10 Eylül 2020 toplantısında, Muhtar Ali Çevikel Caddesi’nde olduğu gibi Muammer Aksoy Caddesi’nin de 3 ay içinde asfalt olacağını söyleyen CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer, iddiasını yineledi. Muammer Aksoy Caddesi’nde de imalat hataları olduğunu kaydeden Tümer, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na “1 Milyon 800 Bin lirayı, biz bu yola asfalt atmak için mi harcadık?” diye sordu.

“Problem yolun üstünü değil altını yapmak”
Muammer Aksoy ve Muhtar Ali Çevikel Caddelerinin beton yol ihale ve yapım süreci ile yaşananları ve neden yapılmaması gerektiğini anlatan Feridun Tümer, şu şekilde konuştu;
“Eylül 2019’da Muammer Aksoy ve Muhtar Ali Çevikel Caddelerinin ihalesi yapıldı. 3 bin 600 metre yol 1 milyon 800 bin civarında bir bedelle.
Mustafa Bey’in, o gün ihaleyi gerçekleştirirken yaptığı konuşmalardan bir kaç kesit söylemek istiyorum. ‘İlk defa beton yol uyguluyoruz. Neden beton yol? Tüm yol yapımında kayma olmuş burada. Yıllarca bu problem çözülememiş’ demiş,
Evet bu yolla ilgili problem vardı. Ama problem yolun üstünü yapmak değil özellikle altını yapmak. Muammer Aksoy’da alüvyon zemin var. Mustafa Başkan’a bu durumu defalarca ilettik. Olması gereken yolun altının iyi bir şekilde doldurulması idi. Yıllar içerisinde bu yol 2-3 kez yapıldı, bozuldu. Dolgu iyi yapılamadığı için kaymalar oluştu.
Mustafa Bey, üzerine basarak, ’50 santim dolgu olacak. Asıl problemimiz dolgu.’ dedi. Beton yol milli bir üründür diyerek asfalta göre faydalarını anlattı. Biz de kendisine bu uygulamanın şehir içinde yapılamayacağını, altında alt yapısı olan yollarda beton yolun tedavisinin mümkün olmadığını anlattık. O gün, ‘Yol %24 daha ucuza mal olacak.’ dedi ve sonunda Muammer Aksoy Caddesi gördüğünüz imalatta tamamlandı.”
dedi.
“Israrla direndiler, sonrasında tiyatro oynayarak, yolu kaldırdılar”
Sözlerinin devamında, Muammer Aksoy Caddesi’nde yapılan beton yolda dolgunun 50 cm olması gerekirken 25 – 30 cm olarak atıldığını, konuyla ilgili olarak Haziran 2019’da, denetleme raporunun üzerine yapılan basın açıklamasında yol ile ilgili çekincelerinin olduğunu ifade ettiklerini belirten Tümer, şunları söyledi:
“Yoldaki uygulamada imalat eksikliği vardır. Bu yola 25-30 santim dolgu yapılarak üzerine beton yol yapılmıştır. Biz dedik ki; Dolgu yeterli değil. 50 santim yapılmadı. Bu yolu teslim alamazsınız.’ Henüz alınmadı, 1 yıl süresi var. Devamında da ‘Muhtar Ali Çevikel Caddesi’ni yapmayın.’ Yapmakta direndiler ve ısrarla yaptılar. 1 hafta sonra da çok güzel bir tiyatro oynayarak, ‘Bu yolun betonları kalkıyormuş, çok toz oluyormuş.’ deyip bu yolu kaldırdılar
Şimdi şu sorular aklımıza geliyor: Biz Mustafa beye demedik ki, 25 santim üzerinden para ödeyeceksiniz? Hayır, 25 santim üzerinden para ödeyeceksin, 50 santim yapılmadığı için. Öyle bir suçlamada bulunmadık. Sadece burada imalat hatası olduğunu vurguladık. Su arızası oldu bu yolda, tedavisini 1 ayda yapamadılar. Neyle yamayacaklarını bulamadılar.
O gün de dile getirdiğimiz şöyle bir iddiamız var: Bu yola sonunda asfalt atacaklar ve kendileri de itiraf ettiler ‘Biz de ilk gün söyledik zaten’ dediler.”

“Denetleme raporu da oradadır. Gereğinin yapılması gerekir.”
Son olarak, daha önce cevap alamadıkları soruları son kez sorduğunu ve yol ile ilgili bir daha konuşmayacağını kaydeden Tümer,
“1.800 milyonu biz bu yola asfalt atmak için mi harcadık?
Peki bu yol iyiydi de Muhtar Ali Çevikel’de neden asfalta döndük?
Ali Çevikel’de bu işi 250 bin liralık asfalt malzemesi ile kara yollarına yaptırabiliyorduk da niye 600 bin liralık bir üretim ihale ettik?
Asbest boruları bulduk dedi ve o asbest boruları ne yaptın diye 3’üncüye soruyorum. Ben diyorum ki, ‘Gömdün, üzerine beton attın.’ Arıza yapınca asbest borular bulunuyor, tedavi yapılıyor ve üzeri kapatılıyor.
Madem ki bu kadar sağlığı düşünüyorduk, bunlar neden değişmiyor? Maliyeti yüksekmiş, insan sağlığından daha önemli hiçbir şey yok.
25-30 yıl önce yapılmış evet, o yıl ki teknolojiyle asbest boru vardı. Zararlı olduğu 96 – 97’den sonra ortaya çıktı ve bulunan yerlerde de sökülüp değiştiriliyor. Biz neden değiştirmiyoruz? Sorduğumuz gayet masumane bir soru.
“Neticede Muammer Aksoy’a da en kısa sürede asfalt atılacak. ‘Keşan’ın 1 kuruşunu bile heba etmeyeceğiz’ diyen Sayın Helvacıoğlu‘nun bu sorulara cevap vermesini istiyorum. Bu yolla ilgili çok konuştuk. Bir daha da konuşmayacağım. Üretim hatası yerinde duruyor. Denetleme raporu da oradadır. Gereğinin yapılması gerekir”
dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER