Keşan Saros Doğa ve Spor Derneği (SARDOS) doğa yürüyüş sezonunu Çamlıca köyü bölgesinde yer alan Trakkale parkurunda ayak izlerini bırakarak açtı.
Oldukça kalabalık bir katılımla gerçekleştirilen doğa yürüyüşü sonunda katılımcılar Çamlıca Bocuk müzesini de gezdiler. Doğaseverler, derelerin, göletlerin, çeşmelerin kuruduğu kurak bir yılın geride bıraktığı izleri yerinde gözlemledi.
SARDOS Dernek yetkilileri etkinlik ile ilgili şu açıklamayı yaptılar; Ekolojik dengelerin değiştiği yağışların eskisi gibi yağmadığı, rüzgarların eskisi gibi üzerine romantik şarkılar yazılacak türden olmadığı, her doğa olayının arkasından afet uyarılarının yapıldığı yeni bir iklimsel kuşakla karşı karşıyayız. Yangının, selin, afet tehlikesinin bilincine varan bir kitle olarak bu yıl doğada ilk adımlarımızı attık. Doğanın kucağında olmayı oldukça özlediğimizi hissettik ve geriye kalan bir avuç orman oksijenini doyasıya ciğerlerimize çektik. Ne yazık ki evsel atıklarla yapılan çevre kirliliğinin ormanın derinliklerinde bile görmeye başladık. Orman içlerine kadar getirilerek atılan ev eşyalarını, molozları ve çöpleri ibret ve üzüntüyle gözlemledik. Ülkemizde son yıllarda üretilen evsel atıkların 200 milyon tonun üzerine çıktığını istatistiki bilgilerden takip ediyoruz. İlçemizde katı atık tesisi olmasına ve molozların döküleceği bir yer belirlenmesine rağmen hala bu atıkların çevreye ve doğaya atılmasına bir anlam veremiyoruz. Bu hızla kirletmeye devam ettiği sürece yakın zamanda çöp üzerinde yaşamak zorunda kalacağımız unutulmamalıdır. Cezaların caydırıcı olması, kolluk kuvvetlerinin ve kırsal alan yöneticilerinin bu kirlilik üzerine önemle eğilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çevreye çöp atılmaması ve çöp toplama yerlerinin kullanılması gibi eğitimlerin aileden itibaren verilmesi büyük önem taşıyor. Sağlıklı ve dinamik kuşakların yetişmesi, ekolojik hasarların azalması ve temiz bir dünyaya sahip olmak için çöp disiplini prensip haline getirilmesi tartışmasız bir gerçektir. Temiz çevre, temiz toplum, temiz bir dünya için omuz omuza vermeliyiz.
Yürüyüş sonunda bizlere müzeyi açan Çamlıca köy muhtarı Arif Büyükyatıkçı'ya ve bilinçli, disiplinli ve uyum içinde yürüyüşe katılan doğasever dostlarımıza en içten teşekkürlerimizi sunarız.
Çöplük bir dünyaya doğru hızla ilerliyoruz
YORUM EKLE
1
Geleneksel Keşan Panayırı, 18-22 Ekim tarihler...
2
“Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini anlamak”...
3
Güne başlamak için iyi bir nedeniniz olmalı
4
Keşan Belediyesi ve SARDOS işbirliğinde “100....
5
“Dargın mı, dalgın mıyım?” / İbrahim UYSAL
6
“Trıfokal lens (akıllı mercek)” ile gözlükten...
7
21. Dönem Edirne Milletvekili Şadan Şimşek, 2024...
8
Dahiliye Uzmanı, Dr. Rufat Gojayev, Özel Keşan...
9
CHP İpsala’dan üye katılımlı danışma kurulu...
10
“Tarih bilmeden Filistin ve İsrail methiyeleri”...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI