SARDOS, şehitlere saygı bisiklet turunu tamamladı

SARDOS, şehitlere saygı bisiklet turunu tamamladı

Keşan Saros Doğa ve Spor Derneği (SARDOS) üyeleri, "9.Şehitlere Saygı ve 27. Alaya Vefa Bisiklet Turu"nu, kazasız sorunsuz başarılı bir şekilde tamamlayıp, Keşan'a döndü.
SARDOS üyeleri, salgın dönemi hariç kuruluşundan bu yana hiç ara vermeden Şehitlerimizi anmak için Keşan'dan Çanakkale'ye pedal çevirerek, savaşın yaşandığı alanlarda bulunan şehitlik ve anıtları ziyaret ediyor.
Geleneksel hale gelen bu etkinlik, tarihi ve milli değerlerimizi yaşatmak adına güzel bir toplumsal mesaj değeri de içeriyor. 22 Nisan sabahı Keşan'dan yola çıkan bisiklet ekibi, ilk gün 75 km. pedal çevirerek Çanakkale 1915 köprüsünün yakınında konakladılar. Şehitlik ve anıtların ziyaretini kapsayan ikinci günde de 80 km. pedal çevrilerek saygı turu Çanakkale Şehitler Abidesinde sona erdi.
Etkinlik ile ilgili SARDOS Dernek Başkanı Faruk EKER düşüncelerini şu şekilde ifade etti; “Çanakkale'nin geçilmez olduğunu ve denizden geçemeyeceğini anlayan işgal kuvvetleri, 25 Nisan 1915 günü sabahın erken saattlerinde, İngiliz ve Anzak birliklerinin önderliğinde bir çıkarma harekatı başlattı. Çıkarma birliklerinin ilk karşılaştığı Türk birliği Keşan'ın Çelebi köyünde konuşlu olup Çanakkale cephesine gönderilen 27. Alay birlikleri oldu. Şafak vakti canhıraş bir mücadele veren 27. Alay birlikleri, kendilerinden çok güclü ve sayıca üstün düşman kuvvetleri karşısında ağır kayıplar verip cephaneleri de tükenince geri çekilmeye başlarlar. Bu esnada 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal ve 57. Alay birlikleri yetişir ve savaşın seyri değişir. Her ne kadar Çanakkale valiliğinin sitesinde ismi geçmese de her şeyi göze alarak inisiyatif kullanan ve savaşın seyrini değiştiren kişi 19. Tümen komutanı Yarbay Mustafa Kemal'dir. Bu esnada 5. Ordu komutanı Liman Von Sanders Bolayır’da kahvesini içip sahte çıkarma tatbikatını izlemektedir ve çıkarmanın Saros bölgesinde olacağını ısrar etmektedir. Oysa üstün savaş dehasına sahip Yarbay Mustafa Kemal gerçek çıkarmanın yerini önceden öngörüp ilgili makamlara bildirse de fikri kabul görmemiştir.
SARDOS olarak biz de Çanakkale savaşlarının kırılma tarihi olan 25 Nisan tarihlerinde, Şehitlere saygı ve 27. Alaya vefa bisiklet turu yaparak bu önemli tarihle birlikte tarihi ve milli değerlerimizi gündemde tutmayı hedefliyoruz. İlk turumuzdan bugüne kadar 9 yıl boyunca, Keşan Belediyemizin desteğini gördük. Bu anlamlı projelerimizde bir önceki Belediye başkanımız Mehmet ÖZCAN gibi şimdiki Belediye Başkanımız Mustafa HELVACIOĞLU'da hep yanımızda oldu. Bize büyük itici güç olan ulusal ve uluslararası projelerimizi hayata geçirmemizde önder olan başkanlarımıza destekleri için derneğimiz adına yürekten teşekkürlerimizi sunarım.
İki gün boyunca anlamlı yolculukta bizlerle birlikte pedal çeviren yol arkadaşlarımız Sardoscanlara ve desteğini esirgemeyen dernek üyelerimize içten teşekkürlerimizi sunarım. Başta ulu önder ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere vatan, bayrak ve hürriyet için canını veren, kanını döken tüm şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle yad ederiz. Yaşasın tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti.”


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER