SARDOS, Yahya Çavuş’u anma yürüyüşünden döndü

SARDOS, Yahya Çavuş’u anma yürüyüşünden döndü

Keşan Saros Doğa ve Spor Derneği (SARDOS) geçtiğimiz hafta sonu Çanakkale'nin Ezine ilçesinde 2. yapılan "Yahya Çavuşu Anma ve Doğa Sporları Şenliği" faaliyetine katıldı. Türkiye Dağcılık Federasyonu Çanakkale il temsilciliği ve Çanakkale Dağcılık ve Doğa Sporları Spor kulübü (ÇADAK) iş birliğinde gerçekleştirilen anma etkinliğine ülkemizin farklı bölgelerinden çok sayıda sporcu katıldı. Cumartesi Yahya Çavuş köyünde kamp kuran katılımcılar, pazar günü Ezine Atatürk anıtı önünde yapılan tören sonrasında Yahya Çavuş köyüne yürüdü. Yürüyüş ekibi köyde, Çanakkale mehter takımı, halk oyunları ekipleri ve bölge halkı coşkuyla karşıladı. Okunan mevlit sonrası Yahya Çavuş muhtarlığı tarafından tüm katılımcı ve misafirlere keşkek, pilav ve ayran ikramı yapıldı. Yahya Çavuş müze evi ve tarihi sütun ocaklarının gezilmesinden sonra etkinlik sona erdi.

SARDOS yetkilileri etkinlik ile ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etti; Çanakkale savaş kahramanı Yahya Çavuşu anma etkinliğine davet edilmiş olmak ve orada bulunmaktan büyük mutluluk duyduk.

18 Mart 1915 de büyük hüsrana uğrayan işgal kuvvetleri, ikinci bir harekat için 25 Nisan 1915 tarihini seçmişti. Bu sefer sadece boğazı değil karaya asker çıkararak ilerlemek isteyen itilaf devletleri harekatın ağırlık noktalarından birisi olarak da Sebdülbahir bölgesini seçmişti. Sebdülbahir bölgesinin savunmasında 26. Alayın 3. taburuna görev verilmişti. Sabaha karşı 04:30 da 18 Marttan sonra görülen en şiddetli donma ateşinin ardından düşman çıkarma harekatına başladı. Yaklaşık bir tugay kuvvetinde olan düşman kuvvetlerine ek olarak, River Clyde kömür gemisinin içine yerleştirilen iki tabur kuvvet de Ertuğrul koyuna çıkmak için hazır bekletiliyordu. 26. Alay 3. Tabur Komutanı Binbaşı Mahmut Sabri Beyin komutasında düşmana şiddetle karşılık veren kahraman Türk askeri, işgal güçlerinin çıkarma harekatını durdurmayı başardı. 26. Alaya mensup Yahya Çavuş ikmal eri olarak Ertuğrul koyu cephesine gönderildiğinde savaşın seyrini değiştirecek bir inisiyatife imza attı. Tekke koyundan çıkan düşman kuvvetlerinin Aytepe'yi ele geçirdikten sonra Ertuğrul tabyasının arkadan sardığı haberini alan kahraman Yahya Çavuş, komutasına aldığı askerlerle arkalarını saran bu düşman kuvvetline doğru ilerledi ve süngü süngüye çarpıştı. Yahya Çavuş beş mangalık askeri kuvvetiyle büyük bir kahramanlık ve komutanlık örneği göstererek tarihe geçti.

Bu büyük kahramanı anmak için iki yıldır etkinlikler yapılıyor. Bu anlamlı etkinlikle tarihi değerlerimize sahip çıkmanın yanında dağcılık ve doğa sporlarına dikkat çeken Çanakkale TDF il temsilciliğine, Kıymetli ÇADAK Kulübü üyelerine, Yahya Çavuş muhtarlığına ve tüm katılımcılara SARDOS olarak içten teşekkürlerimizi sunarız. Bu vesileyle başta ulu önder ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Yahya çavuş ve tüm Çanakkale kahramanlarını minnet ve şükranla anıyoruz, ruhları şad olsun.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER