Keşan'da zor sorular

Keşan'da bu sorular yanıt bekliyor..

Keşan'da zor sorular

S.S. 25 No’lu Keşan Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ile Keşan Belediyesi arasında “Yönetmeliğe Uygunluk” konusunda yapılan görüşmeler sırasında yaşanan gerginlik, 8 Ocak Çarşamba günü yapılan denetimlerde eksik belge nedeniyle araçlarının bağlandığı ve plakalarının söküldüğü gerekçesi ile bir grup kooperatif üyesinin, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile görüşmek için Belediye’ye gitmeleri sonucu zirveye ulaştı.
Keşan Belediyesi ile kooperatif arasında yapılan protokole göre gerekli iyileştirmeleri yapmaları için Keşan Belediyesi tarafından kendilerine 6 ay süre tanındığını belirten üyeler, “Neden şimdi bu duruma maruz kalıyoruz. Plakalarımız söküldüğü için servise çıkamıyoruz. Ekmeğimizle oynanıyor. Bize verilen sözler tutulsun.” diyerek Helvacıoğlu ile görüşmek istedi.
Yaklaşık 60 üyenin Belediye Meclis Salonu’nda kendisini bekledikleri sırada canlı yayında durumu kamuoyu ile paylaşan Helvacıoğlu, “Ben görüşmem demiyorum, yönetim gelsin onlarla görüşelim diyorum. Cezaları ben kesmedim, Keşan Emniyeti kesti. Pek çok eksikleri var. SRC’leri yok. Modelleri eski.. Klimaları, kaloriferleri yok. Kış lastikleri yok. Ayakta yolcu alıyorlar. Şoförlerimizin yaşları uygun değil. Vatandaşımızı nasıl güvenli seyahat ettireceğiz. Keşan büyüyor. 93 tane araç artık yetmiyor. Paşayiğit ve İzzetiye’nin araçları da Keşan içine girecek.” demişti.
Tüm bu yaşananlara bağlı olarak, “Keşan Belediye Başkanlığı Ticari Hatlı Minibüs Yönetmeliği” dikkate alındığında, cevap bekleyen bazı sorular gündemi meşgul etmeye başladı.

  • 93 adet minibüsün kayıtlı olduğu söylenen kooperatifte, kaç adet minibüs aktif olarak çalışıyor?
  • Bu minibüslerinin kaçının model yaşı yönetmeliğe uyuyor?
  • Kooperatif üyelerinden kaç kişinin yaşı yönetmeliğe göre araç kullanmaya uygun değil?
  • Kaç adet minibüs engelli erişimine uygun özellikler taşıyor?
  • Minibüslerin fiziksel özellikleri nasıl olmalı?
  • Sürücülerin SRC ve Psikoteknik belgeleri var mı?
  • Toplu taşımada denetimler kimler tarafından yapılıyor?
  • Var olan hatlar Keşan’a yeterli mi, yeni hatlar açılır mı?

Yetkililerden edinilen bilgiye göre; 2005 yılından bu yana Keşan’da 93 üyesi ile hizmet veren, SS 25 No’lu Keşan Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin 93 aracından 44 tanesinin model yaşı 12’den büyük.
49 tanesinin model yaşı mevzuata uygun. Yönetmeliğe göre 2008 ve üzeri olması gerekiyor. Bu 49 araçtan da sadece 23 tanesi engelli erişimi konusunda mevzuata uyuyor. Toplam 70 araç ise engelli erişimi dikkate alındığında mevzuata uygun olmadığı görülüyor.
93 araç şoföründen 5 tanesinin yaşı mevzuata uymuyor. Yönetmeliğe göre 66 yaşından gün almamış olması gerekiyor.
Yönetmelik kapsamında verilen ve yenilenen yetki belgelerinin süresi sistemde bulunan mevcut araçlar için her yıl 1 Ocak’ta başlıyor, 31 Aralık’ta sona eriyor. Süreli Yetki Belgelerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu her yıl kontrol ediliyor. Şartları sağlamayan belge sahipleri eksiklikleri tamamlanana kadar hatlarda çalışamıyor.
Öte yandan, Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Amirliği’nin 9 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirdiği uygulamalarda toplam 21 aracın sorgulandığı ve bu araçlara toplam 1.228 TL ceza kesildiği belirtiliyor.
Bu araçlardan 7 tanesine engelli tadilatı olmadığı, 6 araç sürücüsüne yaşı tutmadığı, 7 sürücüye de SRC Belgesi olmadığı için cezai işlem uygulandığı kaydediliyor.
Sistemin denetimi; Keşan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nce görevli Trafik Zabıta ekipleri ve Zabıta Müdürlüğünce görevlendirilen Toplu Taşıma Araçları Denetim Görevlileri ile Emniyet Teşkilatı görevlileri tarafından yapılıyor.
Kooperatifin 93 aracı Keşan içinde toplam 6 ayrı hatta çalışıyor.
Yönetmeliğin ilgili maddesinde; “Belediye Meclisi ihtiyaç olduğunda ilçe ve mahalleler arasında yeni hat kurabilir, mevcut hatları güncelleyebilir, çoğaltabilir veya birleştirebilir. Çalışacak araç sayılarının tespiti, sayı artırımları, talepler göz önünde bulundurularak uygun görülecek sayıda ve Belediye Meclisi kararı ile olur.” deniyor.
Yetkililerden edinilen bilgiye göre; İzzetiye’den 16 aracın, Paşayiğit’ten 7 tane aracın sisteme alınacağı ancak bu araçların da mevcut durumlarıyla mevzuata uygun olmadıkları ancak gerekli koşulları tamamladıktan sonra sisteme dahil edilerek hizmet verebileceklerine vurgu yapılıyor.
İzzetiye ve Paşayiğit minibüslerinin entegrasyonu konusunun da, Şubat 2020’de Belediye’nin alacağı karar doğrultusunda kesinleşeceği ifade ediliyor.

Kaynak: KEŞAN ONLİNE
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER