Endemik bitkiler, modaya ilham kaynağı oldu

Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Burcu Başaran, Ege ve Batı Akdeniz’de yetişen 24 çeşit bitki ve çiçeği tasarıma dönüştürerek moda ile buluşturdu. “Doğanın Mücevherleri” adı verilen sergi Merkezefendi Kültür Merkezi’nde açıldı.

Endemik bitkiler, modaya ilham kaynağı oldu

Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Burcu Başaran’ın 3. Kişisel sergisi olan “Doğanın Mücevherleri” Merkezefendi Kültür Merkezi’nde açıldı. Sergide; üzerinde Ege ve Batı Akdeniz’de yetişen 24 çeşit endemik bitki ve çiçeklerden desenlerin bulunduğu tasarım mayolar, esinlenilen endemik bitki fotoğrafları ile yan yana sergileniyor. Birbirinden şık mayo tasarımlarının yer aldığı sergi 3 Şubat akşamına kadar gezilebilecek.
Endemik Bitkileri Orman Mühendisi Fotoğrafladı
Serginin açılışında çok heyecanlanan ve duygu dolu anlar yaşayan Dr. Burcu Başaran, Orman Mühendisi Rasim Çetiner’in çektiği endemik bitki fotoğraflarını görünce çok beğendiğini ve mayo tasarımlarında kullanmak üzere kendisinden izin aldığını belirterek, koleksiyonun bu şekilde ortaya çıktığını söyledi.
Mayoların üzerindeki desenlerin yanı sıra mayo tasarımlarının da kendisine ait olduğunu, eserlerin tamamının elle çizildiğini ve el boyaması olduğunu kaydeden Başaran, tekstil üreticilerinin tasarım mayoları üretime geçirmek istemesi durumunda, kendileriyle seve seve işbirliği yapacağını dile getirdi.
Selçuk Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Burcu Başaran, Ege ve Batı Akdeniz bölgesinde yetişen endemik bitkilerini hazine gibi gördüğünü ifade ederek, “Onları adeta birer mücevher gibi resmederek tasarımlara taşıdım” dedi.
Dr. Burcu Başaran şunları söyledi:
“Kadınlar güzel görünmek için mücevher ve aksesuar kullanmayı severler. Ancak gerçek mücevher ve taşlar tuzlu suda ve güneşte deforme olacağı için mayolarda pek kullanılamıyor. Ben de tasarımlarımda onların yerine birer mücevher olarak gördüğüm endemik bitkileri kullandım. Bitkilerle birlikte yaşayan yılanlar, böcekler, kuşlar gibi hayvanlar da tasarımlarımda anlatmak istediğim temayı destekledi. Küçük bir koleksiyon olarak hazırladığım bu tasarımlarla hem şık hem rahat hem de kişisel kimliği taşıyan bir tarz yaratmaya çalıştım.”
Serginin açılışına, aralarında Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, PAÜ Denizli Teknik Bilimler MYO Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veliddin Kalınkara ile PAÜ Resim İş Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feryal Beykal Orhun’un da olduğu kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Ege ve Batı Akdeniz’e Özgü 450 Bitki türü var
Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Orman Mühendisi Rasim Çetiner, Denizli kırsalında arazide ağaçlandırma çalışmaları yaparken koruma ve yaşatma amaçlı olarak bölgenin endemik bitkilerini tespit ettiğini ve fotoğrafladığını söyledi. Çetiner, yaptığı araştırma sonucu Denizli’de 2940 çeşit bitki türü bulunduğunu tespit ettiğini, bunların 450’sinin Ege ve Batı Akdeniz, 50’sinin ise Denizli’ye özgü (endemik tür) olduğunu dile getirdi. Dr. Burcu Başaran’ın tasarımlarında, Denizli, Ege ve Batı Akdeniz’e özgü endemik bitki türlerinden; Hanım Çiğdemi, Müşkürüm, Körboğa Dikeni, Narin Lale, Yünlü Gelin (Çameli), Sıkı Değnek (Çivril), Sandras Menekşesi (Beyağaç), Denizli Sümbülü (Babadağ), İzmir Soğanı gibi nadide bitki ve çiçek türleri yer alıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER