İpsala’da, ‘Vefa Ödülleri’ sahiplerini buldu

Türkiye Yerel Basın Birliği Edirne Şubesi tarafından düzenlenen Gazetecilik Vefa Ödülleri’nin ikincisi, geçtiğimiz gün İpsala’da gerçekleştirildi.

İpsala’da, ‘Vefa Ödülleri’ sahiplerini buldu

Saat 11.15’de Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda başlayan törene İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili, İYİ Parti Edirne Milletvekili GİK Üyesi Orhan Çakırlar, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Esetçe Belediye Başkanı Cemal Deniz, İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, CHP İpsala ilçe Başkanı Ahmet Uğraş Uybaş, İYİ Parti İpsala İlçe Başkanı Gülçin Gürkan, MHP İpsala İlçe Başkanı Mehmet Özçiftçi, DEVA Partisi İpsala İlçe Başkanı Mustafa Kemal Ayaz ile basın mensupları katıldı.
TYBB Edirne Şube Üyesi Arzu Fatma Dağ sunuculuğunda gerçekleşen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Ardından TYBB Edirne Şube Başkanı Erdoğan Demir açılış konuşmasını yaptı.
Törene katılan protokolü ve konukları selamlayarak konuşmasına başlayan Başkan Erdoğan Demir katılımlarından dolayı teşekkürlerini dile getirdi. “TYBB Edirne Şubesi olarak biz bir yola girdik. Yıllardan beridir yapılmayan bir şey vardı Edirne’de. Biz tüm ilçelerimizde ve Edirne merkezinde gazetecilik mesleğine ömrünü adayan uzun yıllar hizmet veren arkadaşlarımıza bir vefa ödülleri töreni düzenlemek için bir adım attık. İlk töreni 30 Ekim’de Enez’de gerçekleştirdik. Bugün de ikinci ödül törenimizde İpsala’dayız. Yönetim kurulumuza bu konuda çok teşekkür ederim. Hepsi büyük bir gayret gösteriyorlar. Bugün İpsala’da 10 gazeteci arkadaşımıza ödüllerini takdim edeceğiz. Bizim için gerçekten önemli çünkü gazeteciler hiçbir zaman değer kazanmıyor. Kimisine kötü oluyor, kimisine iyi oluyor ama bir denek olarak, Edirne şubesi olarak emeği geçen bütün arkadaşlarımızı vefat edenlerde dahil olmak üzere ve onları da anmak adına burada da Alparslan Gür arkadaşımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. Buradan sonra üçüncü ödül törenimiz Keşan’da olacak. Dördüncü ödül törenimiz Uzunköprü’de, sonrasında Havsa’da son ödül törenimizi de Edirne’de gerçekleştireceğiz. Tabi bu törenlerimiz artık 2023 yılında olacak onlarda sizi aramızda görmekten büyük bir onur ve gurur duyacağız. Bugün burada şunu da belirtmek istiyorum; bizler bir kitapçık halinde bütün Edirne ve ilçelerinde bu görevi ifa eden arkadaşlarımızın yer aldığı bir kitapçığa kavuşmalarını istiyoruz. Bu mesleğe büyük emek veren arkadaşlarımızın isimlerini de yaşatmak istiyoruz. Bu konuda da bir çalışmamız olacak. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum.”

Demir’den sonra konuşan İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili, “Bugün burada içimden geldiği gibi bir konuşma yapmak istiyorum. Kaymakamlık mesleğinden bakılınca gazetecilik nasıl görülüyor? Konuşmamda bunun üzerine bir değerlendirme yapmak istiyorum.
Bizler sahadayız, emniyetimizle, jandarmamızla, diğer personellerimizle. Bazen bizim görmediğimiz yada ulaşamadığımız durumlar oluyor. Bu noktada da gazetecilerimiz büyük önem arz ediyor.
Bazen de haber niteliği taşımadığı ancak bizden bir konuyla ilgili talepte bulunmuş ama mevzuat açısından mümkünatı yok. Çözüm yolu olarak basına versem belki baskı altında tutarak bu işi çözebilirim diyen kesimlerde olabilir. Bundan dolayı iletişim çok önemli. Benim telefon numaram 7/24 açıktır ve herkese de numaramı vermişimdir. Haber anlamında bana başvurulduğunda gerekirse ben ekstra bilgiler de veririm. Ben dört aydır İpsala’da görev yapmaktayım. Bizleri zora sokan bir bilgi basına yansımadı. Birkaç olayla ilgili basına yansıyan durum oldu onlar da olumlu sonuçlandı. Bizler İpsala basınımızdan Edirne basınımızdan gazeteci arkadaşlarımızdan memnunuz. Bundan sonrada iletişimimiz sürekli olucak ve sizlerin yeri benim açımdan ayrıdır, başkadır. inşallah bundan sonraki süreçte de sürekli iletişim halinde yolumuza devam ederiz. Tekrardan hayırlı uğurlu olsun diyorum.”
Sevgili’den sonra söz alan İpsala Belediye Başkanı Adbullah Naci Ünsal’da “Hazirundan önce basın mensuplarını söyleyerek söze başladım. Çünkü basın mensupları çok zorda kalan bir grup haline geldiler. Bizim zamanımızda yerel basın çok önemliydi, çünkü herkes haberleri yerel basından okurdu. Kahvelerde bugün çıkacak gazeteyi beklerdik. Bu gazetelerden günlük haberleri alırdık. Şimdi sosyal medya oluşunca herkeste bir gazetecilik ve klavye şövalyeciliği oluşmaya başladı. Hele ki gece saat 22.00’den sonra herkeste bir gazetecilik hastalığı başlıyor, herkes haber yapıyor. Aslı astarı olmayan haberler çıkıyor ama sabah olunca vazgeçiyor, siliyor, özür diliyor. Ama gerçek basın mensupları bu şekilde davranılmayacağını biliyorlar. Onlar çok daha rahat ve düzgün davranıyorlar. Bizim yeni teknolojilerle imtihanımız zor tabi. Ben dizgi yapmış bir insanım. Rahmetli Alpaslan Gür’ün yanında dizgi yapmış birisiyim. Zorluklarını yaşamış bir insanım. Ben Tevfik Işık’a da yetişmiş birisiyim. El ile çalışan makinede de davetiye basmış ve onun yanında çalışmış birisiyim. Onların çektiği çile ve onlara verilen değer o zamanlar çok daha iyiydi. Şu anda çok değerli olmamaya başladı. Niye? Çünkü herkes gazeteci olmaya başladı. Bu yüzden verilen bu ödüllerin değerli olduğuna inanıyorum. İnşallah bundan sonra daha çok değeri artar yerel gazetecilerimizin. Hepinize katıldığınız için teşekkür ediyorum. Başarılar diliyorum yerel gazeteci arkadaşlarıma da. Allah yardımcıları olsun diyorum.”
Ünsal’dan sonra konuşan Esetçe Belediye Başkanı Cemal Deniz de “Üç dönemdir belediye başkanıyım. Basın yerelde çok önemli bir kurum. Vücut olarak düşünürsek bir şeyin gözü kulağı. Bu güne kadar basınla hep iyi ilişkiler kurdum. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Görevlerinde başarılar diliyorum. Onlar olmazsa bizim yaptıklarımız hiçbir zaman meydana çıkmaz. İyi ki varsınız hepinize teşekkür ederim”dedi.
Deniz’den sonra söz alan İYİ Parti Edirne Milletvekili ve Genel İdare Kurulu üyesi Orhan Çakırlar, “Basın ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde tröstleşmiş durumda. Tröstleşmeyen yerel basın… ama yerel basının çok büyük sıkıntılarının olduğunu Okan Bey de, ben de mecliste defalarca dile getirdik. Yeterli ses getirdi mi o sizin takdiriniz. Edirne söz konusu olunca Edirne gazeteciliği içerisinde İpsala’nın çok ayrı bir yeri var. Bir çok kişinin duymadığı bilmediği bir şey var. Edirne’de kurulan büyük gazetelerden bir tanesi Vatandaş Gazetesi’nin kurucusu Mustafa Kemal Özer (rahmetli) İpsala’lıdır. Sonrasında onun arkasından bir çok değerli kardeşimiz hizmet verdi. Ümit ederim ki rahmetli Mustafa Kemal Özer ve iki oğlu Türkiye’ye çok hizmet etmiştir. Dolayısıyla İpsala böyle bir gelenekten gelen gazeteciliğe sahiptir. Bütün arkadaşlarımıza, emeği geçen bütün dostlarımıza, burada ödül alan bütün arkadaşlarımızı tekrar kutluyor başarırlar diliyorum.”dedi.
Çakırlar’dan sonra konuşan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da şunları söyledi. “Yasama, yürütme, yargı ve büyük bir güç medya ve yerel basın.Ben de TBMM’de Orhan abi gibi yerel basının daha güçlü olması için, bürokratik işlemlerin azalması, en az yedi kişi çalıştırılma koşullarının yumuşatılması, hatta devlet desteği verilmesi gibi. Sayın başkanım da belirtti herkes klavye kahramanı olabilir ama sizlerin mesleğinde bir de alaylılık var. Bu işin eğitimini alıp da iki satır yazı yazamayan insanlar da olabildiği gibi içinde büyük bir merakla insanlara haberi yayma felsefesine sahip keşfedilmemiş nice cevherler var. O nedenle ben Edirne’de bulunan herkesin yerel basını çok iyi takip ettiğini biliyorum. Vatandaşın merak ettiklerini yerel basından takip ettiğini biliyorum. Bu nedenle yerel basının daha çok güçlendirilmesi, kaynak aktarılması, hatta devlet politikası haline getirilmesi, özendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ne kadar çok birbirimizden haberimiz olursa o kadar çok şeffaflaşmış oluruz ve kapalı kapılar ardında bir takım işler olmaz. Her şey açık olur şeffaf olur. Ne kadar zor koşullarda sizin de haber yaptığınızı biliyorum. Bugün aranızda olmaktan da çok mutluyum. Bu ödül törenine bizleri de davet ettiğiniz için gerçekten sevinçliyim. Gazetecilik mesleği çok zor bir meslek. Her yerde olmanız lazım, her yerden bilgi almanız lazım. Sizlerde çizgisinde olan insanlarsınız. Aranızda bulunduğum için çok mutluyum. Bunun diğer ilçelerde de yapılacak olması mesleğe de katkı sağlayacaktır. Teşekkür ediyorum ve saygılar sunuyorum.”
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi.
Mehmet Yaradılmış’ın ödülünü, Abdullah Yılmaz’a TYBB Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Topaç , Orçun Oğuz’un ödülünü Hamza Yasa, Umut Tuncer adına ödülü, Orçun Oğuz’ a TYBB Edirne Şube Başkanı Erdoğan Demir, Alpay Ercan adına ödülü, Abdullah Yılmaz’a Esetçe Belediye Başkanı Cemal Deniz, Cemile Liman’a ödülünü İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, İsmail Aliş adına ödülünü Abdullah Yılmaz’a İYİ Parti Edirne Milletvekili ve GİK Üyesi Orhan Çakırlar, Abdullah Yılmaz’ın ödülünü, İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili, Ersin Şenerler’e ödülünü CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Merhum Alparslan Gür adına ödülünü, İpsala eski belediye başkanı Mehmet Karagöz’e, Gazeteci Mustafa Yılmaz ve Mustafa Yılmaz’ın ödülünü, TYBB Edirne Şube Başkanı Erdoğan Demir takdim etti.
İpsala’da ödül alan gazeteciler, kendilerinin onore edilmesi ve hatırlanması nedeniyle Türkiye Yerel Basın Birliği Edirne Şube Başkanı Erdoğan Demir ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.
Demir yaptığı kapanış konuşmasında ödül töreninde yer alan Şube Yönetim Kurulu üyeleri Hamza Yasa, Orçun Oğuz ve Ahmet Topaç’ı da sahneye davet ederek, “Çalışmalarımızı bu değerli arkadaşlarımızla gerçekleştiriyoruz. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca bugün buraya katılan tüm konuklarımıza da teşekkürlerimi iletiyorum ” Dedi.

Yasa, Oğuz ve Topaç da Vefa Ödüllerine katılan tüm konuklara teşekkürlerini iletti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER