Saros Körfezi’nde hukuka rağmen inşaat devam ediyor

Saros Körfezi’nde hukuka rağmen inşaat devam ediyor

Saros Körfezi, Sazlıdere FSRU inşaat alanında düzenlenen basın açıklamasına katılan İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, “Umarım ilgililer haklı tepkilerimizi göz ardı etmez ve bu talanı durdururlar” dedi.
Dünyanın kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahip nadir denizlerinden biri olan Saros Körfezi’nde, 3 bilirkişi raporuna rağmen BOTAŞ şirketi tarafından yapımına devam edilen SFRU Limanına karşı basın açıklaması yapıldı. Sazlıdere SFRU inşaat alanında gerçekleşen basın açıklamasında siyasi partiler, kent konseyleri, sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı yer aldı.
ORTAK BASIN AÇIKLAMASI OKUNDU
Programda ortak basın açıklaması okundu. Basın metninde şu ifadeler yer aldı:
“BOTAŞ şirketi hukuksuzluğunu bildiği halde Saros Körfezi’nde FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı İnşaatına halka rağmen inatla devam etmektedir. BOTAŞ, Trakya’nın incisi Türkiye’nin Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Saros Körfezi’n, gaz ticaretine kurban ediyor. Üç ayrı bilirkişi heyetinin bilimsel mahkeme raporuna göre T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının BOTAŞ’a verdiği ÇED olumlu Kararı ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının onayladığı BOTAŞ imar planları ÇED mevzuatına ve İmar Kanunu’na açıkça aykırıdır. Saros Körfezi’mize liman ve boru hattı yapımı bilime, hukuka ve uluslararası sözleşmelere göre uygun değildir.
2018 yılı Haziran ayından bu yana bu projeye karşı mücadele eden bölge halkının iradesini tanımayan BOTAŞ kamu kurumu olduğu halde Mahkeme Bilirkişi Heyetlerinin resmi raporlarına da saygı göstermeyerek hukuk tanımaz bir şekilde denizimizi doldurmaya, ağaçlarımızı keserek talana devam ediyor. BOTAŞ dört ay içinde tarım alanlarına, denize ve ormanlara telafisi imkânsız büyük zararlar vermiştir. Eğer bu ülkede bilime ve hukuka saygı var ise BOTAŞ’ın bilim ve hukuk tanımaz tavrına dur denilmelidir. Saros ile ilişkisi olan halkın yüzde 99’u FSRU Limanı ve Kara Boru Hattını istemiyor. Bu proje 45 bini ıslak, 115 bini ‘change.org’da olmak üzere 165 bin imza le hayır dedi ve hayır demeye devam ediyor. Her fırsatta ‘milli iradeye’ vurgu yapan, ‘Halkım istemiyorsa izin vermem’ diyen Sayın Cumhurbaşkanı halkın bu feryadını, bu isyanını duymalıdır. BOTAŞ’ın hukuk tanımazlığına dur demelidir.”
“TOPLUMUN HER KESİMİNDEN İNSAN SESİNİ YÜKSELTTİ”
Basın toplantısının ardından İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, bir açıklama ile konuya değindi. Türkiye’de doğal güzelliklerin, madencilik ve inşaat projelerine kurban edildiğini değinen Başkan Demir, “Ülkemizin her noktasında bir maden direnişi, bir inşaat direnişi, bir mücadele söz konusu. Kazdağları’ndan Kapadokya’ya, Rize’den, Elbistan’a her noktada millet doğanın talanına, katliamına karşı çıkmaya çalışıyor. İYİ Parti olarak biz de bu noktada üzerimize düşeni yapmaktan geri durmayacağız. Saros Körfezi, bölge halkının isteklerine rağmen devam etmekte. Mahkemelerce hazırlanan bilirkişi raporları göz ardı edilerek devam etmekte. Ağaçlar kesilerek, denize yapılan inşaatlarla doğal yapı bozulmakta. Bugün bir araya gelen bizler, bu katliama dur dedik. Toplumumuzun her kesiminden insanımız, doğası için sesini yükseltti. Umarım ilgililer haklı tepkilerimizi göz ardı etmez ve bu talanı durdururlar” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER