Edirne merkez ilçede, seçmenden CHP’ye ‘sarı kart’

Lalapaşa ilçemizin ardından son ilçemiz olan merkez ilçe (Edirne) ile 14 Mayıs 2023 milletvekili seçim sonuçlarını, sayısal veriler ışığında analiz etmeye devam ediyoruz.
12 Eylül 1980 darbesi sonrası, 1984-1989 ve 1999-2004 Anavatan Partisi dönemleri dışında, 1989-1994-2004-2009-2014 ve 2019 yerel seçimlerini, aralıklarla 6 kez, Cumhuriyet Halk Partisi’nin kazandığı Edirne’de, 2024 yerel seçimler öncesi taşlar yerinden oynamış gibi görünüyor.
2001 yılında AKP’nin kurulmasıyla birlikte laik, seküler yaşam tarzı ve Atatürkçülük şemsiyesi altında demokrat, sosyal demokrat, milliyetçi, vatansever, yurtsever, merkez sağ, merkez sol seçmen için sığınak haline gelen ve uzunca bir süre birleştirici güç konumunda olan CHP Edirne’nin, oylarının merkez ilçede uzun yıllar sonra yüzde 40’ın altına düştüğünü ve yüzde 37 bandına oturduğunu belirtmekte yarar var.
Merkez ilçede, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde yüzde 53, 2018 genel seçimlerinde yüzde 44 oy oranını yakalayan CHP’nin 2023 yılında 7 puanlık bir erimeyle yüzde 37 bandına düştüğünü görüyoruz.
Şimdi bu yazıyı okuyup, şunu diyecek, söyleyecek olanlar var.
“Ama İYİ Parti var..”
Peki İpsala’da, Enez’de, Keşan’da İYİ Parti yok mu ?
İpsala’da, İYİ Parti yüzde 15, CHP yüzde 40 bandında, Keşan ha keza, Enez ha keza..
Merkez ilçe seçmeninin, Cumhuriyet Halk Partisi’ne Edirne’de, çok ciddi bir uyarı ile adeta bir ‘Sarı Kart’ gösterdiğini söylesek, sanırım abartmış olmayız.
Başta Edirne Belediye Başkanı Sayın Gürkan, Merkez İlçe ve İl Başkanlığı, ilgili kurullarıyla birlikte acil bir şekilde tedbir almazsa ‘mutlu azınlığın saadet treni’ yoldan çıkabilir, benden söylemesi.
Ve bunun faturasını sadece mevcut yönetim değil, Kıyık semtinde yaşayan emektar partili Hasan amca, Yıldırım semtinde karşılıksız bir şekilde her seçimde sandık başında bekleyen Ayşe teyze öder.
Ve bu bedeller ödenirken, CHP’nin ilk 2 sırada merkez ilçeden 2 milletvekili adayına yer verdiğini de notlarımıza ekleyelim.
Merkez ilçede siyaset yapan önceki dönem Merkez İlçe Başkanı Ediz Ün ve önceki dönem Edirne Belediye Meclis Üyesi Baran Yazgan’a rağmen Edirne’de oylar eriyorsa ve kan kaybı durdurulamıyorsa, ‘takke düşmüş artık kel görünmüştür.’
CHP, bireylerin mutlu azınlık partisi haline dönüşmeden çok ciddi bir değişim ve dönüşüm sürecine girmelidir.
Bunun da ilacı; sandıktır, sandıktır, sandıktır.
Bunun ilacı; demokrasidir, demokrasidir, demokrasidir.
CHP’nin yüzde 7 oranında oylarının eridiği merkez ilçede, İYİ Parti’nin oylarını yüzde 7 oranında artırdığını söylemekte fayda var.
Merkez ilçede, İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 17’den yüzde 24’e yükseldi.
Ve bu yüzde 7’lik oy oranı artışı, İYİ Parti Edirne’nin ülke genelinde en çok oy alan 1. İl olmasını sağladı diyebiliriz.
İYİ Parti’nin ardından cumhur ittifakına geçtiğimizde ise Ak Parti’nin oy oranının yüzde 26’dan yüzde 22’ye, MHP’nin oy oranının ise yüzde 5 bandında kalarak, sabitlendiğini görüyoruz.
Yine merkez ilçede Yeşil Sol (HDP) oylarının yüzde 4’den yüzde 2’ye düştüğünü, Zafer Partisi’nin yüzde 2’ye yakın bir oy oranı yakaladığını da notlarımıza ekleyelim.
Edirne’de, merkez ilçede diğer siyasi partilerin oy oranları ise şu şekilde oluştu;
TİP; yüzde 1.59
Memleket; yüzde 0.9
YRP; yüzde 0.75
BBP; yüzde 0.21
Merkez ilçenin ardından bir sonraki yazımızda “İl Geneli” değerlendirmemizle, buluşmak dileğiyle.
Esen kalın, Gazete Saros ile kalın..




 

YORUM EKLE