CHP Milletvekili Ün, yerel basına sahip çıktı

CHP Milletvekili Ün, yerel basına sahip çıktı

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Ediz Ün “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında yerel basının yok olma tehlikesi anlamına gelen düzenlemeleri bir soru önergesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a “Kamusal görev yapan yerel basının yaşaması için yerel basını paket kapsamında getirilen kısıtlamaların dışına çıkarmayı yeniden değerlendirecek misiniz?” diye soran Ün şunları söyledi: “Yerel basınımız tamamen basın emekçilerinin insanüstü fedakarlıklarıyla yaşamaktadır. Çok kısıtlı imkanlar ve cüzi gelirlerle ayakta durmaya çalışmaktadır. Kamusal bir görevi yerine getirmektedir.
Son yıllarda resmi ilan fiyatlarında maliyetlerin çok altında artışlar yapılmış ve yaşayamaz duruma gelmişleridir. Şimdi de adına “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” denilen ama aslında emekçi kesimlerin sırtına bir yük daha vuran paket yerel basınımıza bir darbe daha vurmaktadır. Tasarruf adı altında yerel basının devlet bütçesinde Hazine ve Maliye bakanının deyimiyle “çerez parası” bile olmayan ama yerel basının yaşaması için yaşamsal önemde olan resmi ilan ve reklamlarla abonelikleri kısma kararı almışlar. Peki devlet şirketlerinden yandaş medyaya aktarılan milyarlarca lira sözde reklamlarda bir kısıtlanma yapılacak mı?
Tedbir diye açıkladıkları paket sadece çiftçinin, işçinin, memurun, emeklinin sırtına bir yük daha vuran, hayatı yaşanmaz kılan düzenlemelerdir. Bu arada idam fermanını verdikleri yerel basının sehpasına tekme atmayı da ihmal etmiyorlar. Türkiye’de tasarruf yapılacaksa bu iş sarayın ampulünü söndürmekle başlar. Gerisi hikayedir. Vatandaşın sırtına vurulan yeni bir yüktür.”
CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün vermiş olduğu önergede şunları sordu:
Söz konusu paket kapsamınsa getirilen kısıtlamalarla yerel basına giden abonelik, reklam ve resmi ilanlardan kaç liralık bir tasarruf yapılacağı öngörülmektedir?
Yerel basının gelirlerini kısarken kamuya bağlı şirketlerin ülke genelinde verdiği reklamlarda da bir kısıtlanmaya gidilecek midir?
Yerel basının reklam ve abonmanlık gelirlerinin de ellerinden alırken yerel basının yaşaması için bir önlem almayı düşünüyor musunuz?
Resmi ilanlar için yapılan ödemelerde fiyat artışına gidecek misiniz?
Kamusal görev yapan yerel basının yaşaması için yerel basını paket kapsamında getirilen kısıtlamaların dışına çıkarmayı yeniden değerlendirecek misiniz?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER