Çakmak Barajı çiftçiden alınıp, fabrikalara peşkeş mi çekilecek ?

Çakmak Barajı çiftçiden alınıp, fabrikalara peşkeş mi çekilecek ?

Çakmak Barajı Sulama Projesi kapsamında 522 bin dekar tarım arazi su ile kavuşacağı günü beklerken, DSİ Bölge Müdürlüğü Tekirdağ'daki OSB’lere su aktarmak için 3 Milyar TL bütçeli proje hazırlığı içerisine girdi.

Trakya Bölgesinin GAP’ı olarak adlandırılan, bölgede ekonomik ve tarımsal büyümeyi doğrudan etkileyecek olan Çakmak Barajı Projesinde; sulama hattında ki yavaş ilerleyiş bölgemiz üreticisinin günden güne geleceğe yönelik umutlarının tükenmesine sebebiyet vermeye başladı.

2010-2019 yılları arasında kırsal nüfusunun %40’ını kaybeden Uzunköprü’de; Çakmak Barajı Projesi sulama hattının ağır adımlarla ilerlemesi topraklarını elinde tutmakta zorlanan bölgemiz üreticilerinden ziyade, Trakya topraklarında her geçen gün hakimiyet sağlayan şirketlere fayda sağlayacak gerçeğini gün yüzüne çıkarıyor.

2020 YILINDA TAMAMLANACAK DENİLEN SULAMA HATTININ GERÇEKLEŞME ORANI %8’DE KALDI

2007 yılında başlayan inşaat çalışmalarının ardından gövde inşaatı tamamlanan Çakmak Barajı Projesinde; 2017 yılının Şubat ayında ihalesi yapılan ve 2020 yılı itibari ile tamamlanması ön görülen 164 bin 535 dekar tarım arazisini suya kavuşturacak olan 1’inci Kısım Sulama Hattı’nın gerçekleşme oranı Ocak 2020 yılı itibari ile %8 olarak açıklandı. 522 Bin Dekar sulama hattının tamamını göz önüne alacak olursak gerçekleşme oranı ise %3’ün bile gerisinde kadı. Buna karşı 273 Bin dekar sulama alanına sahip Keşan Hamzadere Barajı Projesi, Ocak 2020 yılı itibari ile %75’lik sulama hattı gerçekleşme oranı ile 116.570 dekar tarım alanını sulamaya olanak sağladı.

KANAL İHALE MÜJDESİ; SANAYİCİYE Mİ, TARIM ÜRETİCİSİNE Mİ GELDİ?

Bölgemiz üreticileri Çakmak Barajı Projesinin toprakların su ile buluşacağı günü iple çekerken; Meriç – Ergene iletim hattının faaliyete geçmesiyle başlayıp, akabinde özellikle kış aylarında Meriç Nehrinden Çakmak Barajına su depolamak için kullanılacak sulama hattının ihaleye çıkmasıyla yaşadığı mutluluk kısa sürede yerini karamsarlığa bırakacak gibi duruyor.

Edirne’de bulunan DSİ 11'inci Bölge Müdürü Erdinç Kuran ve Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer’in yapmış olduğu açıklamalar; İhaleye çıkan sulama hattının tarımsal sulamaya destek olmaktan ziyade Tekirdağ’da ki OSB’lere su teminine fayda sağlamak maksadı taşıdığını akıllara getirdi.

Her iki isimde gazetelere konu olan açıklamalarında; yer altı suları bitme noktasına gelen Tekirdağ bölgesinde ki OSB’lere, Çakmak Barajından su taşımak için DSİ’nin proje geliştirme aşamasında olduğunu beyan etti.

6 YIL SÜRECEK OLAN PROJENİN MALİYETİ 3 MİLYAR TL

Çakmak Barajına ek olarak, Tekirdağ bölgesindeki havzalara da yapılması planlanan 3 adet göleti sanayi bölgeleri su temin havuzuna dönüştürecek 3 Milyar TL yapı maliyetine sahip projenin 6 yılda tamamlanması ön görülüyor.

DSİ 11'inci Bölge Müdürü Erdinç Kuran ve Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer söz konusu açıklamalarında, Tekirdağ'daki OSB'lerin yıllık 227 milyon metreküp kullanma suyunu 3-4 metre çapında 160 km boruyla Çakmak Barajından temin edeceklerini de belirtiyor.

MERİÇ SUYU SANAYİYE DE TARIMA DA YETER AMA…

Kış aylarında Meriç Nehrinden akan suyu depolamanın hedef alındığı Çakmak Barajı Projesine yönelik OSB’lere su aktarılması hususunda yaşanan gelişmeler bölge üreticisini tedirgin etse de Meriç Nehrinin yıllık debisi göze alındığında tarım ve sanayi için yeterli su kaynağını sunduğu öne çıkıyor.

Meriç Nehri yılda akan 9.900 hm3 su debisi ile, Çakmak Barajı Projesi Sulaması kapsamında 321,4hm3 (Meriç Nehri’nden yıllık akan su miktarının %3) olan yıllık sulama suyu ihtiyacına ek olarak söz konusu OSB’lerinin yıllık ihtiyaç duyduğu endüstri ve kullanım suyu ihtiyacı 227 hm3 (Meriç Nehri’nden yıllık akan su miktarının %2,2) rahatlıkla karışılacak kaynağı sağlasa da, Çakmak Barajının tarımsal bir proje olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

SANAYİYE KAYNAK VAR DA TARIMA YOK MU?

3 Milyar TL dev bir bütçeyle hayata geçirilmeye hazırlanan Çakmak Barajı- OSB su terfi hattının su kaynağı bakımından bölgeye zararı olmamasına rağmen;

522 Bin dekar tarım arazini sulu tarıma geçirecek projenin gerçekleştirme oranları göz önünde tutularak asli varlığını sorgulanacak kadar geri plana itilmesi Tarımsal ekonomisi ile ön plana çıkan bölgemize verilen önemin bir kez daha sorgulanmasına sebep oldu.

Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan bölge üreticileri, damla damla kaynak aktarılan tarımsal bir projenin daha amacına hizmet etmeden başka amaçlar uğruna kullanılmaya çalışılması konusunda ki rahatsızlığını dile getirirken, öncelikli olarak 522 bin dekar arazi suya kavuşsun, sonrasında işte Meriç Nehri orada canları nereye isterlerse oraya su versinler serzenişinde bulundular.


Kaynak: Uzunköprü Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER