Solak Sigorta’dan DASK ve Konut Sigortası açıklaması

Solak Sigorta’dan DASK ve Konut Sigortası açıklaması

İzmir Depremi ile Türkiye’nin deprem gerçeği bir daha gündeme gelmiş olup, özellikle bölgemizi de ilgilendiren Kuzey Anadolu Fay Hattının Saros Körfezinden geçmesi deprem gerçeğini daha da önemsememiz gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Bu önemli konu ile ilgili Dask (Zorunlu Deprem Sigortası) ve Konut sigortası hakkında, Solak Sigorta Acenteliği Hüseyin Solak ayrıntılı bilgi verdi.

Sigorta yaptırmak, oturduğunuz ya da sahip olduğunuz konutu öngörülmeyen risklerden korumanın ilk akla gelen yoludur. Zorunlu ya da isteğe bağlı sigortalar, konutu çeşitli felaketlere ve hasara neden olan beklenmedik durumlara karşı güvence altına almanıza olanak tanır. Bu kapsamdaki güvence “Konut Sigortası” ve “DASK – Zorunlu Deprem Sigortası” ile sağlanır. Bu iki sigorta türü genellikle karıştırılır. Oysa ki bu sigortaların ortak noktası konutunuz için güvence sağlamak olsa da, Konut Sigortası poliçesi ve DASK poliçesi farklı içeriklere sahiptir.

DASK – Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?

Konut için koruma sağlayan diğer sigorta türü devlet tarafından sunulan zorunlu deprem sigortasıdır. Zorunlu deprem sigortası, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan büyük Marmara depreminden sonra kanunlaşarak zorunlu hale gelmiştir. Zorunlu deprem sigortası, deprem ve depremin neden olduğu yangın, yer kayması, infilak, tsunaminin konutunuza vereceği maddi zararlar için, poliçede tanımlı limitler dahilinde koruma sağlar. Bu kapsamda, uğranılan maddi zararlar nakit olarak karşılanır. Tamamen ya da kısmen hasar gören bina, DASK’la güvence altındadır. Deprem sigortası kapsamında, temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, istinat duvarları, bahçe duvarları, tavanlar ve tabanlar, asansör, merdivenler, çatı, bacalar gibi bölümler yer alır.

Teminat Kapsamı Dışındaki Durumlar

Zorunlu Deprem Sigortası, binanızdaki deprem ve depremden kaynaklanan maddi hasarları karşılar. Aşağıdaki durumlarda oluşan zararlarınız teminat kapsamı dışındadır:

• Enkaz kaldırma masrafları, Kar kaybı, İş durması, Kira mahrumiyeti, Alternatif ikametgah ve işyeri masrafları, Mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar, Her türlü taşınır mal, eşya ve benzerleri, Tüm bedeni zararlar ve vefat, Manevi tazminat talepleri, Deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar, Depremden bağımsız olarak, binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşmuş zararlar

Kapsamdaki Binalar

Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan meskenlere yönelik olarak geliştirilmiş bir sigorta sistemidir.

6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, aşağıda tanımlanmış binalar güvence altına alınır:

• Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,

• 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler,

• Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler,

• Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler.

Zorunlu Deprem Sigortası ayrıca yukarıdaki koşullara uyan;

• Kat irtifakı tesis edilmiş binalar,

• Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa vs." olarak görünen binalar,

• Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri,

için de geçerlidir.

Henüz bağımsız tapusu olmayan ve 2000 yılından önce inşa edilmiş meskenlerin sigortalarının, sigorta ettirenin beyanına dayanılarak ve arsa tapusuna ait bilgilerle yapılabildiğini hatırlatmak isteriz.

Kapsam Dışında Kalan Binalar

Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışında kalan bina türleri aşağıdaki gibidir:

• 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununa tâbi olan veya kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar ve bağımsız bölümler,

• Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapılan binalar,

• Tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar,

• Projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti görmemiş binalar,

• Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binalar,

• Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde ilgili mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen binalar,

• Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar."

ZDS kapsamı dışındaki binalara, İhtiyari Deprem Sigortası yaptırabilirsiniz.

Köy yerleşimleri -genel olarak gelir düzeyinin düşük olması, binalarda belediye denetiminin bulunmaması ve sigortanın sunumunun zor olması gibi nedenlerle- sigorta kapsamı dışında yer alır.

Ancak, köylerde bulunan yapılar için istendiği takdirde İhtiyari Deprem Sigortası yaptırılması mümkündür.

Benzer şekilde, ticari ve sinai amaçlar için kullanılan binalar için de İhtiyari Deprem Sigortası yaptırılabilir.

Dask (Zorunlu Deprem Sigortası) fiyatları sabit olup, tüm Banka, acentelerde aynı fiyat çıkmaktadır.

Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası, evinizi ve dilerseniz evinizde bulunan eşyaları, hırsızlık, yangın, su baskını gibi beklenmeyen risklere karşı güvence altına alan isteğe bağlı bir sigorta çeşididir. Konut sigortasında amaç, karşı karşıya gelebileceğiniz felaketlerde maddi zararınızı en aza indirmektir. Sigorta şirketleri, sundukları konut sigortası paketleri ile birçok riske karşı koruma sağlar. Sigorta kapsamı, poliçede belirlenen limitlere ve teminatlara göre değişiklik gösterir. Örneğin, yaşadığınız binayı bütün olarak sigorta ettirerek bina tesisatlarını da kapsama dahil edebilirsiniz ya da poliçeye evin içerisindeki ev eşyalarınızı ilave edebilirsiniz. Evde bulunan eşyalarınızı poliçe teminatlarına dahil etmek, yangın, su basması gibi sadece binanın zarar görmediği, eşyaların da hasar gördüğü durumlarda maddi zararınızı minimuma indirmenize destek olur. Konut sigortası poliçesine isteğe bağlı olarak konutta meydana gelen bir hasar nedeniyle kira kaybı yaşanması, izolasyon sebebiyle konutun zarar görmesi ya da kiracının evde zarara neden olması gibi teminatlar da ilave edilebilir. Diğer taraftan konut sigortası yaptırmak için ev sahibi olmak zorunlu değildir. Ev sahipleri dışında kiracılar da sigorta yaptırarak kiracısı oldukları evin içerisinde bulunan eşyalarını koruma altına alabilirler.

Sigorta Acil Sağlık Hizmetleri, kapsamlı bir sağlık hizmeti olarak sunulmaktadır. Bu hizmet kapsamında; kara ambulansına ilave olarak hava ve deniz ambulansı sağlanmaktadır. Ambulans sadece sağlık kuruluşlarına sevk eden bir araç olmayıp, devamlı hizmet (tam gün) vermek üzere, yoğun bakım donanımlı, en gelişmiş haberleşme teknolojisi ile donatılmış ve gereken durumlarda acil müdahale yapabilecek hekim, anestezi teknisyeninden oluşan bir ekip bulundurmaktadır. Bu hizmetten sigortalı kişi ile aynı konutta yaşayan aile bireyleri 7 gün 24 saat ve adres kısıtlaması olmadan (konutta veya konut dışında) yararlanabilmektedir. Ayrıca, sigortalı konutta bulunan misafirler de, konutta bulundukları süre zarfında bu hizmetten faydalanabilmektedir.

Konut Mini Onarım Hizmeti Bu hizmet ile Konut Paket Sigorta Poliçesi kapsamında “Mini Onarım Hizmetleri” sağlanır. Konut Mini Onarım Hizmeti kapsamında sigortalı; mobilya mini hasar onarımı, sert zemin onarımı, döşeme ve halı onarımı, leke çıkarma gibi hizmetlerden dilediği an yararlanabilmektedir. Kombi ve Klima Bakımı ile Halı Yıkama, İndirimli Kuru Temizleme ve Petek Temizliği Hizmetleri Müşterilerimiz, Konut Paket Poliçesi kapsamında; kombi ve klima bakımı ile halı yıkama, indirimli kuru temizleme ve petek temizliği hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

Deprem Sigortası ve Konut Sigortasının Farkları Neler?

Deprem sigortası ve konut sigortası birçok açıdan farklılık gösterir. Öncelikle, zorunlu deprem sigortası, devlet tarafından sağlanan ve yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türü iken, konut sigortası isteğe bağlı olarak yaptırılır. Deprem sigortasında sigortalı tapu sahibidir, ancak konut sigortası tapu sahibi veya kiracı tarafından yaptırılabilir. Kiracının yaptırdığı konut sigortası sadece eşyaları koruma altına alır. DASK, depreme ve depremin doğrudan sebep olduğu risklere karşı koruma sağlar ancak konut sigortasında konut, poliçe kapsamında bulunan risklere karşı sigortalanır. Yani, konut sigortasının kapsamı deprem sigortasından daha geniş olabilir. Ayrıca, konut sigortası yaptırırken deprem riskini de sigorta poliçesine dahil edebilirsiniz. Bu durum, deprem sonucu meydana gelen zararların DASK poliçesinin limitlerini aşması halinde ilave koruma sağlar. Çünkü, oluşan zararlar, DASK poliçesinde belirlenen limitlerden fazlaysa DASK tarafından fazla olan kısım karşılanmaz. Konut sigortası poliçesine deprem riskini ekleyerek, DASK poliçesini aşan zararları güvence altına alabilirsiniz.

Konut sigortası ürünleri ve DASK – Zorunlu Deprem Sigortası için Solak Sigorta Acenteliği Ltd. Şti. Bayrambey Mahallesi Enez Caddesi No: 35 C (Bim market yanı) adresimize uğrayarak, ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER