İK’da personel eğitiminin planlanması

İK’DA EĞİTİM YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME
Eğitim genel anlamda bilgi verme, yetenek ve becerileri geliştirme süreci olarak tanımlanmaktadır.
Eğitim önceden saptanmış amaçlara göre, insan davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan, planlı etkinlikler bütünü olarak ifade edilmektedir.

Personel Eğitimi; çalışanların ve onların oluşturdukları grupların işletmede yüklendikleri ya da ileride yüklenecekleri görevleri daha yetkili bir biçimde yapabilmeleri için onların mesleki bilgi ufuklarını genişleten, davranış ve tutum, alışkanlık ve anlayışlarında olumlu değişmeler yapmayı amaçlayan, bilgi, görgü ve yeteneklerini arttıran eğitsel faaliyet ve eylemlerin tümüdür.
Yetiştirme ise daha çok yeni işe girmiş personeli içine alır. İşin gereklerine göre yeni nitelikler kazandırılması, bireyin gerekli olan bilgi ve beceri düzeyine ulaşabilmesi için yürütülen eğitim faaliyetidir.
Geliştirme zaten bulunan yeteneklerin iyileştirilmesidir.
Yetiştirme zaman sınırları belirlenmiş bir sürede yapılmasına karşın, geliştirme; belli bir zamanda bitmeyen sınırları belirsiz bir çalışmadır.
Bir işte başarılı olmanın şartı, o işle ilgili yeterli eğitimi alma ile doğru orantılıdır.
Eğitimsiz bir işgünün işe motivasyonunu sağlamak çok güçtür.

Öncelikle eğitim ihtiyaçlarının doğru saptanması, daha sonra eğitimin gerçekleştirilebilmesi için eğitimin nasıl sağlanması ile ilgili olarak mali, teknik yönler, eğitimin gerçekleştirileceği mekan, insanlar arası ilişkiler ve benzeri konularda kararlar alınarak planlanması gerekir.
Ayrıca eğitim programıyla içeriği, eğitime katılanların sayısı, zaman, ekipman gibi faktörler strateji yapılmadan önce iyi gözden geçirilmelidir.
Eğitimin içeriği ihtiyaca yönelik olmalıdır.
Personel Eğitimlerinin Amacı ise;
İşe yeni alınan personeli işe alıştırmak, kendine güven kazanmasını sağlamak, İşyerine bağlılığının ve verimliliğinin arttırılması, çalışana rahat bir ortam hazırlamak ve bunu hissettirmek. Bu çalışan personel açısından önem taşımaktadır.
Bir de işletme açısından eğitimin amacına bakacak olursak,
İşgücü-devir hızını düşürmek ve işletme karlılığını arttırmak, İş görene sorumlulukların bildirilmesi ve ileride oluşacak gereksiz zaman kaybına yönelik sorunları ortadan kaldırmak açısından önem taşımaktadır.
Özetle personel ve yöneticilere yönelik ihtiyaç duyulan konularda eğitim verilmesi kurumun amacına ulaşması ve personelin yetiştirilmesi açısından önemli görülmektedir. İşletmeler eğitim faaliyetlerini hangi konularda yapacaklarını, hangi teknikleri kullanacaklarına, hangi araçlardan yararlanacaklarına, ne zaman, nerede ve kimler tarafından kimlere eğitim vereceklerini çok iyi belirlemeleri gerekmektedir. Bunlar eğitim programlarında yer alan temel konular arasında yer almaktadır. Bunların doğru ve hatasız gerçekleştirilmesi ile işletmedeki eğitim etkinlikleri amaçlarına ulaşabilecektir. Böylelikle işletme için gereksiz para ve zaman kaybının önüne geçilebilecektir.

YORUM EKLE