Rumeli Fatihi, Gazi Turhan Beyi tanıyor musunuz ?

Rumeli Fatihi, Gazi Turhan Beyi tanıyor musunuz ?

Osmanlı sultanları II. Murat ve Fatih Sultan Mehmet döneminin en önemli komutanlarından biri olan Gazi Turhan Bey için yapılan cami ve türbedir. II. Murat'ın damadı ve Fatih Sultan Mehmet'in kayınbiraderidir. Mora fatihi olarak bilinen Gazi Turhan Bey'in babası Paşayiğit ve oğlu Ömer Bey de dönemlerinin önde gelen komutanlarındandır. 
 2. Kosova ve Varna savaşlarında büyük yararlılıklar göstermiş, Balkanlar'da fethedilen  yerlere Türkmen aşiretlerin yerleştirilmesinde önemli rol oynamıştır. İstanbul'un fethi sırasında Avrupa'dan gelen yardımı önleyen de kendisidir. Her ne kadar doğum ve ölüm tarihi tam olarak belli olmasa da kendisinin 1456 yılının ortalarına doğru vefat ettiği ve Kırkkavak Köyü'nde kendisi için yaptırılan türbeye defnedildiği bilinmektedir.
Yaptığı önemli hizmetlerden dolayı 1454 yılında bugün Uzunköprü'ye 8 km uzaklıkta olan Kırkkavak köyü Gazi Turhan Bey'e vakıf olarak verilmiş, o da burada büyük bir Külliye inşa ettirmiştir. Meşhur Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi 1658'de bu köyü gezmiş ve Seyahatname'sinde köyün güzel bir hanı, hamamı ve camisi olan bir yer olduğundan bahsetmiştir. Günümüzde ise bu Külliye'den geriye sadece cami ve türbesi kalmıştır.
Gazi Turhan Camii ve Türbesi çağdaşı türbe ve camilerle yapısal olarak aynı karakteristik özellikleri taşımaktadır. Her ikisi de süsleme bakımından oldukça sade tutulan kompleksin camisi moloz taş ve tuğladan, türbesi ise kesme taştan kare planlı olarak inşa edilmiş ve üzerleri kurşun kaplı birer kubbeyle örtülmüştür. Tek şerefeli bir minareye sahip olan camide   ahşaptan bir son cemaat sundurması da bulunmaktadır. Son zamana kadar oldukça kötü durumda olan cami ve türbe baştan başa bir restorasyondan geçirilerek 2008 yılında ziyarete açılmıştır.

Kaynak: Uzunköprü Kaymakamlığı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER