Murat Arıkan’dan takograf bilgilendirmesi

Murat Arıkan'dan bilgilendirme..

Murat Arıkan’dan takograf bilgilendirmesi

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Arıkan, sayısal takograf veri paylaşımı hakkında Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünden yapılan değişiklik hakkında bilgi verdi.
31.12.2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan değişiklik için Arıkan şunları söyledi: “Karayolları Trafik Kanunu gereğince Kamyon, çekici ve otobüslerde takograf bulundurulması ve kullanılır durumda olmasının zorunlu olduğunu hatırlatarak, bu kapsamda, ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu taşıt sürücülerinin, taşıt kullanma sürelerine aykırı olarak taşıt kullanması ve bunlara taşıt kullandırılması yasaklanmıştır. Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği gereğince yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf kullanması zorunlu olan 1996 model ve üstü tüm araçların 31.12.2019 tarihinden itibaren dijital takograf kullanmaları zorunlu oldu.”
Arıkan, Sayısal Takograf ile ilgili Taşımacılara detaylı bilgi verdi; Bakanlığın Sayısal Takograf Sisteminin ülkemizde bütünleşik bir sistem olarak uygulanması için kurumlar arası koordinasyon ve organizasyonla ilgili tüm sorumlulukları üstlendiği, bu kapsamda da sayısal takograf kartlarının alınması, değerlendirilmesi, kişiselleştirilmesi, sahiplerine dağıtılması, sayısal takograf cihazları ve kartlardan veri toplanması ve analizi sürecindeki iş ve işlemlerin Bakanlık denetiminde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından gerçekleştirilecektir. TOBB’a bağlı yetkilendirilmiş olan ilçemize en yakın Edirne Ticaret ve Sanayi Odası aracılığı ile kabul edileceği bildirilmiştir.
Gündemde yer alan madde şu şekilde: “Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 40. Maddesinin 31. Fıkrası gereğince; yetki belgesi sahipleri, sayısal takograf kullanılması zorunlu olan ve yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtlarının sayısal takograf ünitelerindeki verileri, taşıtların trafiğe çıktığı tarihten itibaren aylık dönemler halinde elektronik ortamda arşivlemek ve bu veriyi, en geç takip eden ayın sonuna kadar Bakanlıkça belirlenen kart verme otoritesine (TOBB) göndermek zorundadır. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine her taşıt için 2 uyarma verilmesi uygulamasına 1/1/2020 itibariyle başlanılacaktır. Buna göre, yetki belgesi sahipleri Ocak-2020 içerisinde* indirdikleri sayısal takograf verilerini, en geç Şubat-2020 sonuna kadar ve aynı şekilde sonrasında da her ay indirdikleri verileri en geç takip eden ayın sonuna kadar göndermekle yükümlüdür. Sözkonusu veriler, takograf.tobb.org.tr adresine gönderilecek olup detaylı bilgilere bu adres üzerinden erişilebilmektedir. Ayrıca 444 95 59 numaralı çağrı merkezi ve [email protected] adresinden konu ile ilgili sorular yanıtlanmaktadır. Bunun yanısıra, taşımacıların yetki belgelerinde kayıtlı olan ve sayısal takograf kullanma zorunluluğu bulunan mevcut taşıt plakalarını 31 Ocak 2020 tarihine kadar, daha sonra olacak değişikleri de değişikliğin meydana geldiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar Bakanlığımıza bildirmeleri durumunda, sayısal takograf kullanma zorunluluğu bulunmayan taşıtları için işlem yapılmaması sağlanacaktır. Taşımacılarımıza saygıyla duyurulur.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER