“Yeme yüzde 40 zam var, süte zam yok”

“Yeme yüzde 40 zam var, süte zam yok”

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, süt fiyatlarının 3 lira olarak açıklanmasını beklediklerini belirtti.

2019 yılının Kasım ayından beri süt fiyatlarında hiçbir değişiklik yapılmadığına dikkat çeken Suiçmez ; “O zaman açıklanan fiyat iyiydi. Ama süreç içinde girdilere fiyat artışları geldi. Bunların içinde üreticilerin canını en çok yakan sanayi yemi. Geçen yıldan bu yıla baktığımızda %30-%40 arasında bir fiyat artışı var. Yaklaşık 1 buçuk aydan beri süt fiyatlarının revize olması için her Allah’ın günü merkez birliği, ulusal süt konseyindeki fiyatı belirleyecek kişilerle sürekli diyalog halindeyim. Bunları biz kamuoyuna aktarmıyoruz. Netice almadan bir şeyleri açıklamanın anlamı yok. Görüşmeler devam ediyor. Bu olayın bir tarafında gıda komitesi ve ulusal süt konseyi var. Ulusal süt konseyinde sanayiciler şu anda ağırlıkta kaldı. Maalesef geçen hafta bir yönetim kurulu üyesi istifasıyla bizim oradaki sayımız da azaldı. Biz burada sahada olan bütün sıkıntıları, talepleri hiçbir üretici demesin birlikler uyuyor. Ben kendim de üreticiyim. Bunun zorluğunu, sıkıntısını çekenlerden biri benim. Ancak bu sadece birliklerin açıklayacağı fiyat değil. Bizim talep ettiğimiz fiyat 3 Lira olması yönünde. Bunun altını gevelemenin bir anlamı yok. Üreticiyi memnun edecek, sevindirecek fiyat 3 Liradır. Görüşmelerde konuşulan rakamları biliyorum ama söylemek çok doğru olmaz. Çünkü oradaki rakamlar değişken. Çeşitli rakamlar söyleniyor. Bizim istediğimiz rakam şu an itibariyle farklı bir açıdan telaffuz ediliyor” dedi.
Süte zam gelmezse sanayici süt bulamayacak diyen Suiçmez; “Destek, teşvik olayı farklı. Bizim burada sanayicilerden beklentimiz bir fiyatın ortaya çıkması lazım. Her geçen gün üreticiyi gerçekten sıkıntıya sokuyor. Çünkü bu işin ne hafta sonu var ne bayramı var ne tatil var. Fiyatlar artık açıklanmalı. Vakit kaybedilmemeli. Ekim ayı yenmemeli. En kısa zamanda açıklanmalı. 1 Kasım itibariyle de olabilir. Dökülen süt bellidir. Üreticinin emeğinden faydalanmak sanayiciye de bir şey getirmez. Çünkü üreticinin mağduriyeti devam ederse sanayici yarın öbür gün piyasada alacak süt bulamaz. Bunu samimi olarak söylüyorum. Çünkü hakikaten ciddi anlamda zorlanıyoruz. Silajı da biz üretiyoruz. Satın alan var üreten var. Buradaki fiyat farkına baktığında orada da %35 artış var. Yem sanayinde aynı şekilde. Ham maddesinde yeterince üretim yok. İthal etmek gerekiyor. Hepsini üst üste koyduğumuzda bir tek şu anda üreticinin ürettiği ürünün hakkını tam olarak alamadığı ortaya çıkıyor” diye ifade etti.

Diğer süt ürünlerini her gün zam yapılırken süte hala zam gelmemesi üreticiyi kızdırdığını belirten Suiçmez; “Marketlerde görüyorsunuz. Söylememe gerek yok. Kamuoyu görüyor. Vatandaş da diyor. 4 ay önce aldığım peynir, yoğurt, süt şuradan şuraya geldi. Kamuoyu şunu bilmek zorunda. Süt fiyatlarıyla ilgili mikrofon uzatıldığında zam gelmesin diyor. Oradaki vatandaş sanıyor ki üretici çok yüksek rakamlar kazanıyor. Üreticiye zam gelmedi. 1 Kasım’da bir yılı dolduracak. Yine bir toplantı var. Dediğim gibi her konuştuğumuzu bir neticeye kavuşmadan açıklamak doğru olmaz. Biz ısrarla 3 Lira talep ediyoruz. Devlet desteklerini hiç kimse bu işe karıştırmasın. Devletimizin üreticiye verdiği teşviktir. Bu ayrı bir olay. Sanayiciler oturacak, örgütler oturacak. Değerlendirsinler. Yeme zam gelmesin. Diğer şeyler makuldür ama yemi tutamıyoruz. Son birkaç ay içerisinde 7-8 Lira’yı geçti. Yine zam geleceğine dair bir duyum var. Yem sanayisi artık bir durun. Bir durun arkadaş. Hele bir durun. Biz daha fiyat bekliyoruz. İnşallah bizim istediğimiz gibi açıklanır. Üretici özellikle bu hafta bekliyor. Üretici fiyat bekliyor.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER