Keşanlı tarihçiden, kent hafızasına katkı

Keşanlı tarihçiden, kent hafızasına katkı

Keşanlı tarihçi Dr. Fatma Çalık Orhun, yaptığı çalışmalarla kent kültürüne ve kent hafızasına ışık tutmayı amaçlıyor.
Son yaptığı çalışmalarla ilgili gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan Orhun, “kent kültürü açısından kentlilik bilinci, kent tarihini bilmek ve katkı sunmak çok önemli. Bizim de bir Keşanlı ve tarihçi olarak çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Sadece ilçemizin değil aynı zamanda bölgemizin geçmişine ışık tutacak çalışmalara bundan sonra da ağırlık vereceğiz. Kent kimliğinin oluşmasında tarihi birikimlerin yaptığı katkı çok önemli. Tam bu noktada şehir tarihçiliği ön plana çıkıyor. Çünkü kentlerin geçmişi tarihçiler tarafından taranıp, günümüz koşullarına aktarıldığında sadece dünümüz için değil, bugünümüz ve aynı zamanda geleceğimiz için de bir köprü vazifesi görüyoruz” diyerek sözlerine başladı.
Sözlerine devam eden Orhun, “İnsanlar kendi ve doğup büyüdüğü şehirlerin geçmişlerini merak etmektedirler. Bundan dolayı bulundukları şehrin geçmişi onlar için sürekli merak konusudur. Yaşadıkları şehri tarihi gelişimi, ne zaman kurulduğu, hangi medeniyetlere ev sahipliği ettiği ve süreç içerisindeki idari değişiklikleri hep merak konusu olmuştur. Bir tarihçi olarak doğup büyüdüğüm ve şuan da yaşadığım şehrin tarihini merak edip araştırmaya başladım. Şehir tarihçiliği Türkiye’de son yıllarda oldukça popüler olmaya başlamış, akademik anlamda da çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Tarihi dönüşümlere sadece şahit olan değil aksine onları etkileyen ve yön veren birer güç olan şehirler aynı zamanda içinde var oldukları dünya hakkında bizlere fikir verir. Şehirler, kendi sınırları ve bu sınırlar içerisinde kendi normatif değerleri ile inançları olan ve belirli sosyal ilişkiler sistemiyle oluşmuş yerleşim yerleridir. Keşan tarihi ile ilgili akademik anlamda yazılan şeyler oldukça sınırlı ve neredeyse yok denecek kadar azdır. Yaşadığım şehrin tarihi ile ilgili çalışmamı hazırlarken oldukça ilginç bilgilere rastlıyorum” diyerek, şehir tarihçiliğine vurgu yaptı.
Orhun son olarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde yaşamış Keşanlı bir askerin terhis evrakının çevirisini gazetemizle paylaştı.
1309 Drama doğumlu Keşan’ın Çukurcuma Mahallesi’nde ikamet eden Seyid Efendi bin Celal’e ait resimli askeri terhis vesikasıdır.
Yayın tarihi 1918-11-08

  1. Harbi umumide askeri terhis vesikam ve Keşan’da 61. Fırka kumandanlığından alınan tezkerem
  2. Bil umum ikinci ihtiyat zabıtıyla vekilleri ve namzetlerine mahsus teblimiştir (?)

Teselsül numarası 4220

İhtiyat zabıt vekili

Seyyit ibni Hilal

Drama/tevellütü 1309

Mahalli tevellü ve tarihi Drama 1309

Mahalli ikameti Keşan çukurçeşme muhacirlerinden

Orduya duhulundan evvel müstahkem bulunduğu mahal: hukuk muavini

Hangi ahzi askeri şubesinden kaç tarihinde talimgaha gönderilip kayıt ve kabulü icra edilmiştir.

Keşan ahz-ı asker şubesinde 22 eylül 1331 talimgaha kayıt edilmiştir.

Numarası 15277

Tahsili iptidai rüşti idadi Drama ve Selanik dersatte

Talimgahtan hangi tarihte meş’et edilip orduya verilmiştir.

Onikinci mürettebe 10 Şubat 1331’de 16. Ordu emrine verilmiştir.

Hangi kıtalarda ifai vazife etmiştir: 52. Fırka 31. Alay 12. Bölük 9.tabur istihdam edilmiş ve esir olmuştur

Hangi tarihlerde terfi etmiş.. ahirle taltifi olunmuştur. 13 mayıs 1332 tarihinde ihtiyat zabıt vekilliğine terfi ettirilmiş ve balada künyei muharrir Seyyid Efend ibn Hilal esirken bu defa seref mevrut fi 7 teşrini sani sene 1334 tarihli ve 8-14722 numara emri ali ile nezaretpenahi terhis edilip yedine işbu vesika ifa kılında

Fi 24 haziran 1336”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER