Keşan Belediye Meclisi, yine gergin geçti

Keşan Belediye Meclisi, yine gergin geçti

Keşan Belediye Meclisinin bugün gerçekleştirilen Ekim Ayı Toplantısı’nda,

5’inci madde olarak görüşülen “Erikli Sahiline İçme ve Kullanma Suyu temin etmek ve Su Şebeke Hattını Yenilemek üzere İller Bankası A.Ş.’den 40 Milyon TL kredi kullanılması için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesinin görüşülerek karara bağlanması” konusunda, AK Parti Grubu ve CHP Grubu arasında karşılıklı tepkilere ve sert çıkışlara neden oldu.
Tümer: “Keşanlı vatandaşı da faiz yüküne boğacağız”
Konuyla ilgili, ilk olarak CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer konuştu “Sizin dediğiniz gibi Erikli’ye su gelmesi konusunda CHP ve İYİ Parti karşı durmadı. İşin özünde Erikli‘ye su gelmesini konusunda, grubumuzda maddeye onaya veriyor; ancak çekincelerimiz var.” sözleriyle konuşmasına başlayan Tümer, “Proje, büyük bir meblağ gibi gözükse de aslında geri döndürülmesi gayet kolay bir proje. İlk yaz da 4 bin 200 abonemiz ile bunun %70’i geri dönecek, ikinci yıl ise tamamı ödenecektir. Keşan’da yaşayan insanları uzun vadeli faiz yüküne boğmanın anlamı yok. 1 buçuk senede sahilden toplanacak bir para için vadeyi 10-15 yılda tutarak Keşanlı vatandaşı da faiz yüküne boğacağız. Bizim önerimiz proje şimdi ödemeler ile birlikte başlaması, kısa vadede borçlanıp buradan toplanan para ile ivedilikle ödenmesi ve faiz yüküne girmemektir. Sonrasında pazaryeri için de kredi alınacaktır. Bu projenin bitirilip diğerlerinin önün açmak için kredilendirmenin 36 ay ile kısa vadede tutulmasını ve bu şekilde yetkilendirilmenizi; 5393 sayılı kanun 68. maddesi hükümlerine uyulmak şartıyla kabul ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Helvacıoğlu: “CHP’liler kendilerine bile, 10 yıl vade almış”
Tümer’in öne sürdüğü şartlı kabul kararına cevap olarak karşılık veren Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, ödeme geri dönüşünün 36 ay ile sınırlandırılmaması gerektiğini belirterek, “Keşan Belediyesi böyle bir yatırım için hiç 36 ay vade almamış, CHP’liler kendilerine bile, 10 yıl vade almış. Erikli’deki küçük 5 milyonluk yatırım olan arıtma bile 5 yıl ile olmuş, 30 milyonluk pazaryerinde 7 yıl vade olmuş. Bırakın para kazanırsak da bunula arıtma yapalım, yarın arıtma da lazım olacak. 36 vade olmaz. Biz istesek bile İller Bankası bakar karnemize, bu vadeye onlar karar verecek. Kaç yıl derlerse o kadar vadede öderiz. Altyapıya 15 yıl vade veriyorlar. Kararı iller bankası verecek, biz değil. Ama siz 3 yıla getirip ‘yönetimi sıkıştırayım’ diyorsunuz. Başka iş yapmasın 1 buçuk milyonluk kredi ödesin diyorsunuz. Bırakın Erikli halkını rahatlatıyoruz biz. Ben öyle algılıyorum.” ifadelerinde bulundu.
Balcı: “Yayla’da 3 bin abone yok”
Helvacıoğlu‘nun sözlerinin ardından, daha önce Yayla sahilinde aynı çalışmanın yapıldığını ancak, orada bulunan halktan planlanan dönüşün gerçekleşmediğini söyleyen Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, “Yayla’da 3 bin abone yok şu an ve daha önce yaptığımız şekilde ödeme kabiliyeti yüzde 47. Yayla’nın ödenmeyen parasını Keşan halkı ödüyor. Maddede vade de yok. Ya böyle kabul edilecek, yada edilmeyecek. Biz onaylıyoruz, onlar onaylamıyorlarsa onaylamasınlar.” sözleriyle kaydetti.
Gergin: “Erikli halkına sesleniyorum, yine gelin hakkınızı arayın”
AK Parti Sözcüsü Nehir Gergin ise, Millet İttifakı’nın şartlı onayını samimi bulmadıklarını belirterek “Ben hukuk, mali işler ve su işleri müdürlüklerine sormak istiyorum. Çekilecek olan kredinin vatandaştan toplanılacak olan kısmı Keşan merkezdeki abonelere de yansıtılacak mı, yoksa sadece Erikli’deki abonelere mi yansıtılacak? Sadece Erikli’ye yansıtılacak. Peki o zaman Keşan halkını neden cezalandırdığınızı söyler misiniz? Keşan Belediyesi’nin ödeme tablosunu sıklaştıralım ve ödemelerde zorluk çeksin, ama 3 sene ile rahatlatalım demek samimi gelmedi, keşke bir kere de ‘ama’sız, fakatsız tık diye onay verseniz. Kepçeyle alıp kaşıkla veren bir yönetim ortaya çıkıyor, borcu da sanki bütün Keşan’ın üzerine yüklüyormuşuz gibi söylüyorsunuz. Bunu kameralara net bir şekilde söyleyin. Erikli halkına sesleniyorum. Erikli toplantısında nasıl hakkınızı savunduysanız, yine gelin hakkınızı arayın. Kapınıza getirmek için uğraştığımız su getirmek için beraber çalışalım” derken, son sözleri salonda seslerin bir anda yükselmesine sebep oldu.
Paçaman: “Meclis üyelerini halkın önüne atamazsınız”
Cumhur İttifakı sıralarından yükselen alkış seslerine, masalara vurarak karşılık veren Millet İttifakı üyelerinden CHP’li meclis üyesi Süleyman Gürsel Paçaman, “Sayın Başkan, Erikli’de yaptığınız hatayı burada da yapıyorsunuz, burada seçilmiş meclis üyelerini halkın önüne atamazsınız. Çamur at, izi kalsın her zaman yaptığınız şey sizin bu.” diyerek sert bir şekilde tepki gösterdi.
‘Şerhli’ oy birliği
Toplantıda karşılıklı atışmalar sürer, 36 ay vade ve çeşitli konularda anlaşmazlık devam ederken, Başkan Helvacıoğlu tartışmalı maddeyi son kez oylamaya sundu. Meclis gündem maddesinin aynen okunmasının ardından, CHP’li ve İYİ Partili üyelerin ’36 şerhi’ ek olarak oybirliğiyle kabul edildi.

Kaynak: Keşan Online

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER