Bir babanın feryadı, “çocuklarımızı görün”

Doğuştan beyin felci hastası olan bu nedenle kol ve bacaklarını kullanamayan Edirneli Kadir Berke Öz’ün babası Babası Yakup Öz, “Robotik Lokamat cihazı Edirne’mize kazandırılırsa, tekerlekli sandalyeye mahkum olan tüm bireyler kendi kendine işlerini görebilecektir” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Bir babanın feryadı, “çocuklarımızı görün”

Doğum esnasında beyni oksijensiz kaldığı için Serebral Palsi diğer adıyla beyin felci geçiren Berke Öz’ün, Trakya Üniversitesi’nde Beden Eğitimi Yüksek Okulunda Spor Yöneticiliğin de ikinci sınıf öğrencisi aynı zamanda Trakya Üniversitesinde Basım Yayın bölümünde de birinci sınıf öğrencisi olarak iki üniversiteyi aynı anda okuyan çok başarılı bir öğrenci olduğunu ifade eden Babası Yakup Öz, Robotik Lokamat cihazi Edirne’mize kazandırılırsa, tekerlekli sandalyeye mahkum olan tüm bireyler kendi kendine kedi işini görebilecektir dedi.
Beyin Felci olan oğlu Berke’yi babası Yakup Öz şöyle anlatı; “Berke’nin doğum esnasında kordon dolanmasından, beyne bir müddet oksijen gitmemesinden kaynaklı rahatsızlık. Bu Berke’de sadece hareket sistemini etkiledi. Zihinsel bir şey yok, oğlumun. Ama bu hareket sistemiyle de ince motor hareketlerini yapamıyoruz. Devamlı kaba motor hareketlerimiz mevcut. Bu da ne demek. Berke eliyle kalem tutamıyor. Kendi başına yemek yiyemiyor. Suyunu içemiyor. Hiçbir işini yapamıyor. Tekerlekli sandalyeye mahkum. İkinci bir insan her zaman mevcut. Berke’yi topluma kazandırma adına rehabilitasyon merkezlerine gidiyoruz. Manüel olarak fizik tedavi yapıyoruz”dedi.
EDİRNE’MİZDE ROBOTİK LOKOMAT TEDAVİSİ YOK

Bir çok engeli birey için gerekli olan lokomat tedavisinin Edirne’de olmadığını ve çok gerekli bir cihaz olduğunu vurgulayan Öz; “Ülkemizin bir çok yerinde Robotik Lokomat Tedavisi mevcut. Bu Edirne’mizde yok. Lokomat Tedavisinde Serebral Palsi rahatsızları, inme problemi yaşayan vatandaşlarımız, felç geçiren ve yürüyemeyen arkadaşlarımız, omurilik rahatsızlığı olan arkadaşlarımız bu lokomat tedavisiyle tekrar yürüme kazanımlarını geri sağlıyorlar. Lokomat tedavisinde kişinin vücut ağırlığını paraşüt sistemi ile hafifleterek tekrar yürüme sağlanıyor. Normal insanlarda beyin sinyali istediği organa gönderiyor. Biz bunu çok çabuk yapıyoruz. Ama Berke gibi rahatsızlığı olan hastalarda beyin emrediyor ama oraya sinyal gidene kadar çok büyük bir zaman geçiyor. Ve bunu gerçekleştiremiyorlar. Lokomat tedavisiyle alttan başlayarak yani yürüme ile birlikte beyine sinyaller gönderiyorlar. Çok küçük adımlarla birlikte büyük bir fayda sağlıyor. İlerisi için. Edirne’de ne tıp fakültesinde ne devlet hastanesinde yok. Benim bildiğim kadarıyla Trakya’da bile yok” diye ifade etti.

EDİRNE’YE KAZANDIRILABİLİR

Engelli bireyler için Edirne Valisi Ekrem Canalp’e çağrıda bulunan Öz; “Benim de Sayın Valimden, Sayın Hanımefendiden zaten Sayın Hanımefendimiz de doktor. Benim isteğim, Edirne’de bu işe el atmasını, Edirne’ye bu aracı, makineyi kazandırmasını rica ediyorum. Edirne’de gerçekten çok engelli insanlar var. Manüel olarak tedaviler yapılıyor. Lokomat tedavisi ile engelli çocukların topluma kazandırılması, o alışkanlıkları geri alması, manüel fizik tedaviye göre çok çok daha erken olacak. Çok büyük katkısı var”dedi.

Kaynak: Edirne Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2021, 21:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER